Solarlin

de PV-installatie

Thuis
De PV-installatie

Het aanbrengen

Tips voor plaatsing

Opbrengst

Kosten

Zonneboiler

Gebruikte links

Meer PV Vlissingen

Voor post.......

Technische gegevens:

  • 12 panelen opgesteld in 5 rijen
  • 3 omvormers
  • 1748 Wp vermogen
  • Theoretische opbrengst 1400 kWh
  • 850 kg balast
  • Opbrengst bemetering
  • Teruglever bemetering

En dit zijn alle panelen.


Op 22 september 2003 hebben we naast de zonneboiler 8 PV-panelen geplaatst. Wij hebben ze gekocht bij Solarnrg uit 's-Gravenzande. Het systeem bestaat uit Aleo panelen type 150 M met een vermogen van 155 Wp per paneel. Per string van 4 panelen is 1 omvormer geplaatst van Philips type PSI500.

31 augustus 2004 hebben we nog 4 PV-panelen bijgeplaatst. Dit maal gekocht bij Solar-id uit Bodegraven. De uitbreiding bestaat uit 4 Photovoltech panelen type PVT-127 met een vermogen van 127 Wp per paneel. Ook deze 4 panelen zijn aangesloten op een Philips omvormer. Daar er weinig ruimte meer is om de derde omvormer te koppelen aan de andere twee is deze eronder geplaatst. Gelukkig had Solar-id daar rekening mee gehouden en waren de snoeren lang genoeg.

Bij de technische unie hebben we een gereviseerde kWh meter gekocht om de opbrengst te meten. De meter is aangesloten op een aparte groep daar het totale vermogen van de panelen meer dan 600 Wp is. De theoretische opbrengst van de eerste 8 panelen ligt op 1000 kWh per jaar. Na bijna een jaar tijd is gebleken dat we ruim over de theoretische opbrengst heen gaan. In het eerste jaar al ongeveer 1000 kWh per 1000 Wp opgesteld vermogen! Daarnaast hebben we bij Conrad een ampère meter gekocht en die in de PV-groep gemonteerd. Zo kunnen we op een eenvoudige manier het opgewekte vermogen zien daar 1A ongeveer 200W is.

Vervolgens zijn op 15 februari 2005 alle drie de omvormers omgewisseld voor de Philips EVO500. Gelukkig werden ze zal vroeg gebracht zodat we maar twee uurtjes productieverlies hadden. Gelukkig was er toen ook niet zoveel zon.

Op 11 mei 2007 is een digitale teruglevermeter geplaatst door Delta. Nu kunnen wij de terug geleverde stroom salderen met de ingekochte stroom. De kosten voor het omwisselen bedroegen slechts 60 euro. Het omwisselen zelf  hebben we geregeld via de klantenservice van Delta en was binnen 1 week gerealiseerd. Na plaatsing van de meter hebben we alle panelen op het zuiden gezet om zo extra opbrengst te genereren. Tevens nog wat extra balast geplaatst bij de panelen op het hoge dakdeel.

Door op de foto's te klikken krijg je meer informatie van de panelen, de omvormers en de teruglevermeter. Daarnaast nog alle panelen op een rijtje inclusief het paneel dat door de januaristrorm van 2007 een stukje opgeschoven werd ondanks 75 kg balast en een eigen gewicht van 25 kg.

Aleo panelen Photovoltech paneel De omvormers Nummering van de panelen

Paneel 1 t/m 6Paneel 7 en 8Paneel 9 t/m 12Mooi plaatje, weinig opbrengstLinks de opbrengstmeter6 A, dat is bijna 1200 W


Ook in de Top50Solar