Solarlin

Kosten en subsidies

Thuis

De PV-installatie

Het aanbrengen

Tips voor plaatsing

Opbrengst

Kosten

Zonneboiler

Gebruikte links

Meer PV Vlissingen

Voor post.......

Voor de totale PV-installatie zijn de volgende kosten gemaakt en subsidies gekregen:
Kosten   Subsidies  
Panelen
8.670
Energiepremieregeling
4.340
Installatie
200
EPA
200
EPA
200
10% EPA bonus
434
Bescherming kabels
29
MAP Delta
1.748
Extra groep
72
   
Totaal
9.171
Totaal
6.722

Uit bovenstaand overzicht blijkt dat de hele PV-installatie ons 2.449 euro heeft gekost. Mede door de MAP subsidie van nutsbedrijf Delta was de koop erg aantrekkelijk. Door zelf veel te doen zijn flink wat kosten bespaard. Zo hebben we de balast en de panelen naar boven gebracht (en dan zijn 28 tegels van 25 kg per stuk erg zwaar) en hebben we de voorbereidingen getroffen voor de extra groep. De elektrische aansluiting van de panelen hebben we door Solarnrg laten doen die daarvoor een klussenbedrijf had ingeschakeld. Zo wisten we in ieder geval dat de panelen en de omvormers goed aangesloten waren. Na de eerste 8 panelen durfde we het wel aan om een doe het zelf pakket te kopen en te installeren.

Om de kabels van de panelen te beschermen hebben we ze door PVC-rioleringbuizen getrokken. Zo zijn ze beschermd tegen zon en wind en tegen het schuren over de scherpe dakbedekking. Door dit schuren, als gevolg van de wind, zou de isolatie beschadigd kunnen raken. Voor 16 meter pijp en bijbehorende beugels rekent de Gamma toch al snel 29 euro. Nadat de installateur de meterkast in orde had gemaakt begon de opbrengstmeter meteen te lopen, de panelen waren immers op een zonnige dag gemonteerd.

Met de subsidies hebben we geluk gehad. 

Net als Essent plaatst Delta bij iedere nieuwe zonnestroomproducent een digitale teruglevermeter met 4 standen: afgenomen hoog-laag en teruggeleverd hoog-laag. Enkel tarief is niet mogelijk. Tevens zijn we lid geworden van de Zonnestroom producenten vereniging om als vereniging een hogere terugleververgoeding te kunnen bedingen. Het aanmeldingsformulier is hier te downloaden.

De verwachting is dat de PV-installatie binnen 7 jaar terugverdiend is, en mochten we ooit nog eens verhuizen dan gaan de PV-panelen gewoon mee! Met de gestegen elektriciteitsprijzen zal de terugverdientijd nog lager worden.

Ook in de Top50Solar