Solarlin

Tips voor plaatsing

Thuis

De PV-installatie

Het aanbrengen

Tips voor plaatsing

Opbrengst

Kosten

Zonneboiler

Gebruikte links

PV in Vlissingen

Voor post.......

Instralingsdiagram

Op deze pagina volgen tips voor de plaatsing van PV-panelen. Hoewel het niet altijd mogelijk is om de panelen op de meest gunstigste plaats te monteren blijkt dat er toch vaak goede alternatieven zijn. Vooral bij schuine daken staat de hellingshoek al vast en heb je de keuze uit vaste orïentaties. Helaas kan soms ook de boom van de buren de nodige schaduw geven, fijn in een warme zomer echter funest voor de opbrengst. Daarom is het voor het aanschaffen van panelen verstandig om eerst de gunstigste plaats van de panelen te bepalen.

Daarvoor zijn verschillende hulpmiddelen. Het instralingsdiagram links is het belangrijkste.Met dit diagram kan beken worden wat de gunstigste oriëntatie van de panelen is en onder welke hoek de panelen geplaatst moeten worden. Uit het diagram blijk een oriëntatie van 185° ten opzichte van het noorden (iets uit het zuiden richting west) met een hellingshoek van 36°. Andere opstellingen zullen minder rendement geven van de panelen.

Hoewel een plaatsing op het zuidoosten of zuidwesten toch nog 95% rendement geven. Verder is de plaats waar je woont ook van belang. In het westen van het land schijnt gemiddeld vaker de zon dan in het oosten. Maar om nou te gaan verhuizen voor een beetje extra zonneschijn.... Kijk eens op de kaart van nederland linksonder (bron: www.zonnepanelen .wouterlood.com) . Dan kan je zien dat in Vlissingen vaak de zon schijnt.

Voor pv-panelen is het van groot belang dat de panelen zo weinig mogelijk schaduw krijgen. Als panelen in serie (string) geplaatst zijn dan zal schaduw op 1 paneel de hele string beïnvloeden. Hiervoor is een aardig hulpmiddel op internet te vinden: de schaduwcalculator van de weerkamer. Hiermee kun je de lengte van de schaduw bepalen door de hoogte van de belemmering op te geven evenals de dag en het tijdstip waarop je de berekening wilt laten uitvoeren. Door op het zonnetje te klikken kom je bij de schaduwcalculator.

Natuurlijk kun je ook kijken hoe anderen de panelen geplaatst hebben. Op internet zijn talloze site's als deze waar eigenaren van pv-panelen vol trots laten zien hoe hun installatie eruit ziet. Een overzicht van projecten vindt je onder andere bij Novem en de Vereniging zonnestroom. Voor leuke ideeën uit Amerika om een installatie te maken waarbij je het nutsbedrijf helemaal niet meer nodig hebt moet je eens kijken bij Home Power. Let wel op dat het tijdschrift een zwaar bestand is ± 6,5 Mb. Bij VROM kun je een brochure downloaden waarin staat of een bouwvergunning nodig hebt.

Ook in de Top50Solar
Zonne-uren kaart