Solarlin

het uitbreiden van de installatie
Thuis
De PV-installatie

Het aanbrengen

Tips voor plaatsing

Opbrengst

Kosten

Zonneboiler

Gebruikte links

Meer PV Vlissingen

Voor post.......


Ook voor de uitbreiding met 4 panelen zijn de nodige voorbereidingen getroffen om de plaatsing van de panelen zo snel mogelijk uit te voeren. Allereerst is 1 paneel op het hoge dak verplaatst omdat deze anders in de schaduw komt te staan van de nieuwe panelen. Vervolgens de balast naar het dak gebracht. Gelukkig niet zo veel tegels als de eerste keer! Toen de set geleverd was allereerst gecontroleerd of alles geleverd was en daarna de omvormer opgehangen onder de bestaande twee omvormers. Vervolgens het frame in elkaar geschroeft en de balast erin gelegd. Panelen erop, kabels aansluiten en draaien maar. Omdat de onderkant van de panelen onder de dakrand kwam lag er op het einde van de avond een reepje schaduw op de panelen.

Om dat te verhelpen tegels onder het frame geplaatst waardoor de panelen net boven de dakrand uitkomen. Zo kunnen we nog net de laatste zonnestralen van de dag opvangen. Zoals op de laatste foto te zien is, is er weinig ruimte tussen de montagebeugel en het paneel. Om te voorkomen dat het paneel bij harde wind gaat klapperen hebben we een stukje van een rubber matje tussen het paneel en het frame geplaatst. Gelukkig had Solar-id voldoende rubber matjes meegeleverd.

Bij de installatie van de eerste set panelen hadden we al rekening gehouden met eventuele uitbreiding door een dubbel stopcontact te plaatsen. De meegeleverde aardlekschakelaar hebben we in de meterkast gemonteerd zodat alle omvormers achter de aardlek van de groep zitten. Dit voorkomt dat bij het aanspreken van de aardlekschakelaar de hoofdaardlekschakelaar eruit springt en het huis zonder stroom komt te zitten.

Inmiddels zijn alle panelen op het zuiden geplaatst om een zo'n hoog mogelijke opbrengst te halen. Door de teruglevermeter hoeven we geen rekening te houden of de zon schijnt of niet, gesaldeert wordt er toch wel.


Paneel verplaatst Gelukkig niet zo veel! En zo wordt het geleverd Eerst de beugels vast schroeven

Op z'n plaats zetten en balast erin. Net boven de rand uit! Een rubbertje tegen het klapperen

Op DEZE pagina staat hoe we de eerste acht panelen aangebracht hebben.

Bij deze wil ik mijn schoonvader en Mario bedanken voor het meehelpen tijdens het plaatsen en het lenen van de ladder.