Biografieën

David Hollestelle (1916-2001)  Zanger

 
 

David Hollestelle (B-VII-d) werd op 13 oktober 1916 te Den Helder geboren. Zijn vader Johannes Hollestelle was werkzaam bij de Koninklijke Marine in Den Helder. Zijn moeder was Wilhelmina Kosten. Van 1950 tot ongeveer 1975 was David bekend als bas-baritonsolist. Voordat hij beroepszanger werd, was hij werkzaam op de rijkswerf te Den Helder. Over het begin van zijn lange zangcarrière schreef het Algemeen Handelsblad van 9 mei 1952: "Hij werd terecht geprezen om de voorname glans en om de kunstzinnige wijze, waarop hij deze beheerst. De kansen op een mooie carrière als oratoriumzanger staan voor David Hollestelle, naar het schijnt, gunstig. Muzikaliteit, zuivere intonatie, fraaie stemmiddelen en een uitstekende ademactie zijn de grote kwaliteiten van deze zanger".

In 1951 won hij een zangconcours, wat in 1952 resulteerde in een recital in de kleine zaal van het Concertgebouw te Amsterdam met uitstekend resultaat. Als vertolker van het Lied zong hij Schubert (Schöne Müllerin, Winterreise enz.), Fauré, Brahms, Wolf enz. Ook trad hij vaak op als solist bij koorverenigingen en werkte alszodanig mee aan uitvoeringen van oratoria, cantates en Passionen. Bekendheid verkreeg hij onder andere door zijn medewerking aan de jaarlijkse uitvoering van de Mattheus-passion van J.S. Bach in het Concertgebouw te Amsterdam en in de kerk te Naarden. In de oratoria Die Schöpfung, Jahreszeiten, The Messiah, de H-moll-messe en vele andere werken heeft men ook elders in het land van zijn stem kunnen genieten. Er zijn vele grammofoonplaten verschenen waarop hij is te beluisteren, ook wel samen met Jo Vincent, Willem Ravelli e.a.

Hij trouwde te Den Helder op 16 april 1942 met Catharina Verbeij. Uit dit huwelijk werden vijf kinderen geboren. Zijn drie zonen, Theodorus Johannes (Hans) en Johannes Willem Jozias (Jan) en David zijn beroepsmusici. De eerste twee speelden samen in een viermansgroep 'Torero's' en in de Nederlandse musical 'Hair'. In de jaren '70 speelden zij in de groep 'Spin'. Verder werkten en werken zij mee als studiomuzikanten bij vele popprodukties. Hans Hollestelle maakte arrangementen voor artiesten als BZN, Lee Towers en Anita Meijer. Jan trad vaak op met contrabas in barok-ensembles; David speelde als solo-gitarist bij de formatie 'Wild Romance' van Herman Brood.

David Hollestelle overleed op 21 april 2001 op 84-jarige leeftijd in zijn woonplaats Hilversum.

Beschrijving van David op wikipedia