Klomppop 2000 Bandpagina 1/4 1,2,3,4 >

Dilana Smith

"A star is born", is een veel gehoorde kreet rond de persoon van Dilana Smith. Na verschillende singles die aansloegen bij het Nederlandse publiek, zoals Do You Know, When you’re around en The Great Escape, wordt het zachtjesaan eens tijd dat het Klomppoppubliek kennis maakt met Dilana Smith. Velen kennen haar al, voor de anderen zal het wel een hoog "Oh ja" gehalte hebben. Vorig jaar kwam het debuut-album Wonderfool uit en dat was een daverend succes, net als de optredens op de vele festivals die ze afliep met haar zes-koppige band. Soms verving ze Anouk tijdens haar ziekte en stelde niemand teleur. Dilana Smith groeide vanuit Zuid-Afrika via en Engeland en Nederland uit tot wat ze nu is, tegenwoordig zit ze weer vaak in Schotland maar treedt veel op in Nederland, zo deed ze in Maart de Marlboro Flashback tour als Skunk Anansie. Met recht een echte multinational te noemen.


Dilana Smith in Schotse kilt op Parkpop

 

The Scene

Deze naam hoeft aan niemand meer voorgesteld te worden, want hij bestaat al net zo lang als de schrijver van dit stukje. In 1979 werd deze band opgericht rond het rauwe, hese stemgeluid van Thé Lau. In het begin werden zowel Engelstalige als Nederlandstalige poëtische songs gebracht, later kwam de nadruk meer op het laatste te liggen. De meeste bekendheid kreeg The Scene na 1990 met hun toenmalige album "Blauw", opmerkelijk was dat sommige hits eerder in Belgie aansloegen dan in het eigen vaderland. Dit resulteerde o.a. in een aantal optredens op Torhout/Werchter waar ze keer op keer de show stalen. Later kwam echter ook hier het succes en singles als "Blauw", "Iedereen is van de wereld" en "Open" werden alsnog grote hits en ook ok hier speelden ze op de grote festivals. Sinds half de jaren ’90 heeft de band allerlei uitstapjes gemaakt naar andere concepten en meer ingetogener stijlen. Tegenwoordig brengt Thé Lau zijn theatershows onder zijn eigen naam (o.a. te zien geweest op het Festival van Zuid-Beveland in 1999 en in diverse Zeeuwse theaters) en staat The Scene weer voor het welbekende rockgeluid zoals het op festivals hoort. Dat The Scene tot de top behoort blijkt onder meer uit de vorig jaar uitgebrachte verzamel cd "Rauw, Hees en Teder" en de hit van de SIRE-campagne "Helden". Zorg dus dat je op tijd op Klomppop aanwezig bent en mis deze helden niet.


Amor (UK)

Voor het Klomppop-publiek laat deze band zich het makkelijkst omschrijven als het vervolg op de bluesrockgiganten van The Hoax, die driemaal eerder in Ovezande speelden. Amor wordt hiermee niet helemaal eerlijk omschreven, ondanks dat de stijl overduidelijk herkenbaar is, speelt deze band heel wat funkieer en het gebruik van een samples en loops maakt het geheel veel moderner. De band bestaat uit drie man waarvan alleen topgitarist Jon Amor ex-Hoax is, de frontman wordt aangevuld door Matt Beable op bas en zang en Wayne Proctor op drums, hij is ook degene die Joe Sampler ( loops & noises-computer ) aanstuurt. 5 maart dit jaar is het debuut-album (in Engeland) uitgekomen en de eerste recensies zijn meer dan positief (oa. Oor). Ook in Nederland is het album ondertussen verkrijgbaar en wordt deze band goed opgepakt getuige uit de eerste 4 optredens in Nederland: Paradiso - Amsterdam, De Lantaarn - Hellendoorn, 013 - Tilburg en dan op 24 mei, Klomppop - Ovezande. Amor is de afsluiter maar hier moet je gewoon voor blijven.


Jon Amor (achter) hier nog met The Hoax