Home

Content Nieuws

Artikelen

Dossiers

Bibliotheek Vacatures (klik Vacatures)

Nieuwsbrief

E-mail de redactie

home -> dossiers -> digital content -> Content publishing systemen


Content Publishing Systemen

Blogger
Een gratis content management systeem dat populair is onder webloggers. Dit systeem, inmiddels eigendom van Google stelt de gebruiker in staat eenvoudig webpagina's vanuit een web interface te onderhouden. 

http://www.blogger.com/

Pivot
Eveneens gratis content management systeem, maar nu van Nederlandse bodem. Met dit systeem van Bob den Otter kan men op een eigen webserver een publiceersysteem inrichten. Tegen betaling neemt Pivothosting de installatie voor diens rekening, evenals de hosting van de site. Daardoor heeft de gebruiker geen eigen server nodig.  

http://www.pivotlog.net/ (los systeem) en de gehoste dienst Pivothosting.nl

MovableType en Typepad
Een systeem dat, evenals de twee voorgaande, gericht is op de particuliere gebruiker. MovableType is in een aantal 'smaken' beschikbaar. De gratis versie is te gebruiken voor hen die een enkel weblog met beperkte functionaliteit willen onderhouden. De hosting moet men zelf verzorgen. Tegen betaling kan men een uitgebreider pakket kopen dat, bijvoorbeeld, het onderhouden van meerdere weblogs met meerder auteurs toestaat. Typepad is een zusje van MovableType. Het is een weblogdienst van dezelfde makers. Tegen betaling neemt maker SixApart de hosting en onderliggende technische zaken voor zijn rekening. De gebruiker hoeft enkel in te loggen op zijn systeem en kan gaan schrijven, eventueel voor een afgeschermd publiek.  

http://www.movabletype.org/ en http://www.typepad.com

Tridion
Dit Nederlandse content management systeem is gebaseerd op XML. Redactioneel materiaal kan hierdoor platformonafhankelijk worden gepresenteerd. Vanuit de eenvoudige webbased interface zijn aanpassingen onafhankelijk van lokatie door te voeren. Tevens bevat het systeem een eindredactiefunctionaliteit. Aanpassingen in de vormgeving van templates zijn eenvoudig te realiseren. 

http://www.tridion.nl/

Artikel ZDNet over Content Management Systemen
"Content Management Tools Still Complicated. Today's ZDNet includes an article about the latest tools for managing content across multiple platforms. These are on display at this week's IFRA Expo 2000, a major newspaper-industry trade show. ("Newspaper pros converge on IFRA," by Andreas Pfieffer.) The bottom line: There are many possible solutions, including some that utilize XML but so far they're pretty complicated, and most are still in the beta stage."

http://www.zdnet.com/zdnn/stories/news/0,4586,2640431,00.html
http://www.ifra.com/ifraV7.nsf/Index

CamWorld: Content Management Systems
Een discussielijst over CMS'en.

http://www.camworld.com/cms/

Allaire Spectra 
Dit pakket verenigt drie disciplines om een redactioneel en commercieel aantrekkelijke on line publicatie te kunnen samenstellen. Content management, e-commerce en personalisatie zijn te vinden in de volgende componenten: Content Management, Workflow en Process Automation, Roles-Based Security,  Personalization,  Business Intelligence en Syndication. (product lauch 21/07/00 - streaming av)

http://www.allaire.com/products/spectra/

Backstream 
Dit Nederlandse produkt is een content publishing systeem pur sang. Met behulp van een eenvoudige webinterface wordt het voor redacteuren eenvoudig gemaakt direct op het web te publiceren. Backstream is een platformonafhankelijk systeem. 

http://www.backstream.com/

Adobe's InCopy 
Adobe InCopy laat schrijvers en ontwerpers tegelijkertijd aan het print- of webprodukt werken. Alle produkten van Abobe kunnen samenwerken met InCopy. 

http://www.adobe.com/products/incopy/main.html