Watersnoodramp 1953

 De ramp

 

 
                             

                      

De storm

Bron: KNMI, Meteo Zeeland (Jos Broeke) en Rapport C. van Putte ex- Dijkgraaf van het Waterschap Stavenisse.

"Het stormde helemaal niet zo hard." Aan het woord is Marien Potappel, ex- medewerker van het Waterschap Stavenisse. Hij bedoelt hiermee dat het niet een orkaan was.
Hij heeft gelijk. Het hoogste uurgemiddelde van de storm was 97 km/uur, gemeten op het station IJmuiden om 0.00 uur in de nacht van 31 januari 1953. Dit komt overeen met windkracht 10. Dus een zware storm.
C. van Putte Dijkgraaf van het Waterschap Stavenisse, schrijft in zijn rapport over de watersnoodramp aan G.S van Zeeland:
"Naar onze mening kunnen wij, voor onze zeedijken, niet van een orkaan spreken, maar wel van hevige storm, welke echter in de rampnacht minder hevig woedde, dan b.v. op 7 april 1943..."
Dhr. Van Putte noemde als voorbeeld 7 april 1943. Toen was het hoogste gemeten uurgemiddelde 112 km/uur op het station Vlissingen. Dat komt overeen met windkracht 11, een zeer zware storm.
Op 7 september 1944 echter, is een nog hoger uurgemiddelde gemeten, n.l. 122 km/uur, windkracht 12, een orkaan, eveneens op het station Vlissingen.Tevens is de datum van 7 september opmerkelijk. Het is dan nog vroeg in het najaar.

Natuurlijk waren er op 31 januari 1953 grotere windsnelheden gemeten, maar dat waren windstoten van korte duur.
De hoogst gemeten windsnelheid was 144 km/uur op het station Den Helder, dat komt dus overeen met windkracht 12, een orkaan.
De veroorzaker van al dit geweld was een stormdepressie, die vrijdag 30 januari nog boven IJsland lag. De kerndruk van de stormdepressie was eigenlijk helemaal niet uitzonderlijk laag, 975 mbar. De aanwezigheid van een hogedrukgebied ten westen van de stormdepressie zorgde echter voor grote luchtdrukverschillen, met als gevolg zware storm.

depres01.jpg (46146 bytes)

Het kaartje hierboven geeft de toestand weer van zaterdag 31 januari. De stormdepressie is inmiddels naar het zuiden afgezakt en zorgt voor een zware noordwester storm aan de Nederlandse kust.

   
Hierboven ziet u een grafiek met gegevens van vier weerstations n.l.: IJmuiden, Schiphol, Vlissingen en weerschip Goeree
De waarnemingen van IJmuiden en Schiphol zijn per uur gedaan. De waarnemingen van weerschip Goeree en Vlissingen zijn per 3 uur en geïnterpoleerd in de grafiek.