Watersnoodramp 1953

 De ramp in overige kernen van Tholen

            

Sint Annaland Sint Philipsland Poortvliet
                                                   
 

 

Sint Annaland

Bronnen:
Verslag van Waterschap Sint Annaland aan Gedeputeerde Staten van Zeeland d.d. 2 mei 1953.
Verslag over de stormvloed van 1953 samengesteld door Rijkswaterstaat en het KNMI.
Polytechnisch Tijdschrift Jaargang 1953

Oudelandpolder

Tussen 3 en 4 uur in de nacht van 1 februari is de coupure op de haven doorgebroken. Ter plaatse ontstond een gat met een lengte van 8 m en een diepte van 1, 50 m beneden N.A.P. Dit had tot gevolg dat het water het dorp en de Oudelandpolder instroomde.
Men had geprobeerd met man en macht om de doorbraak te voorkomen. Zandzakken en balken werden gebruikt en zelfs mest werd ingezet.
Verslag Waterschap:
"...Doorbraak coupure op de haven, hieraan is gewerkt met zandzakken, mest en balken tot de doorbraak ontstond, het water stond toen 60 cm boven de bestaande vloedplanken..."
U kunt hieruit aflezen dat men de vloedplanken had verhoogd met zandzakken en met balken. De mest zal tussen de vloedplanken zijn gebruikt.
In het dorp stond, na de doorbraak, het water ongeveer 50 cm op de begane vloer.
De hoge gedeelten van de Oudelandpolder zijn droog gebleven en in de laagste gedeelten stond ongeveer 1 m water.
De Mariapolder en de Pluimpotpolder zijn voor overstroming gespaard gebleven.

Herstelwerkzaamheden
De coupure bij de haven werd nog op 1 februari gedicht met 3000 zandzakken en 10 m damwand. Het overtollige water werd op natuurlijke wijze geloosd en op 5 februari stond de polder weer droog.
 

Annavosdijkpolder

De zeedijk van de Annavosdijkpolder is doorgebroken tussen dijkpaal 3 en 4 over een lengte van 45 meter.
De diepte van het gat is ongeveer 3,50 m beneden N.A.P. Omdat het verslag van het Waterschap geen gegevens vermeldt over de nog waterkerende hoogte van de dijk, kan ik geen dwarsdoorsnede van de dijk weergeven.
De scheidingsdijk tussen de Annavosdijkpolder en de Oud-Kempenshofstedepolder brak ook nog op verschillende plaatsen door. Dit is een binnendijk. In het verslag van het Waterschap wordt hierover "fijntjes" opgemerkt dat de doorbraak gebeurde vanuit Stavenisse.
De Annavosdijkpolder stond in een kwartier tijd 2,50 meter onder water.

Herstelwerkzaamheden
Omdat het hier om een betrekkelijk klein stroomgat gaat, zou je verwachten dat dit in een korte tijd gedicht zou zijn.
Het tegendeel was waar. Het duurde 3 dagen voordat het gat was afgesloten.
Wat is trouwens "klein". Door het stroomgat stroomde gedurende eb en vloed ongeveer 5 miljoen kubieke meter water. Ter vergelijking: als u een bad neemt gebruikt u ongeveer 0,1 kubieke meter water.
Het Polytechnisch Tijdschrift geeft van de afdichting een uitgebreid verslag. Ik wil me beperken tot een samenvatting.
De opzet was om al enige dagen voor de afdichting vanaf beide oevers, over het maaiveld, landhoofden aan te leggen met de bedoeling op de dag van sluiting met ongeveer 150.000 zakken grond de resterende opening te dichten.
Op 17 en 18 februari werden de landhoofden uitgebouwd. 19 februari had men in gedachten als de dag van sluiting.
Met ca.1200 arbeiders was men 's morgens vroeg begonnen met als doel om 17.00 uur de afdichting te maken.
Zolderbakken geladen met zakken grond lagen gereed om voor het gat te worden gevaren en dan te laten zinken.
De stroom was echter zo groot dat beide zolderbakken door het gat dreven en in de polder belandden voordat men ze kon laten zinken.
Voor de volgende dag stond een afdeling van de Genie gereed om de zolderbakken te laten springen als ze voor het gat kwamen. Dat lukte.
In de daaropvolgende dagen is de dam verder verhoogd en verzwaard.

Bredenvlietpolder

Als gevolg van het doorbreken van de binnendijken tussen de Bredenvlietpolder en de Stavenissepolder stond deze polder binnen een kwartier tijd 3,00 meter onder water.

Herstelwerkzaamheden
De binnendijk tussen de Bredenvlietpolder en de Stavenissepolder werd op 6 februari door burgers en militairen met 7000 zandzakken gedicht.

Suzannapolder

Omdat ik niet goed de toestand van de Suzannapolder in 1953 kan inschatten, wil ik volstaan met het verslag van het Waterschap Sint Annaland aan Gedeputeerde Staten van Zeeland.

"...Doorbraak op de haven door het wegspoelen van 3 woningen welke aldaar de waterkering vormden, evenals een coupure tussen genoemde woningen.
Hieraan is gewerkt met zandzakken en balken tot de doorbraak ontstond, het water stond toen 80 cm boven de bestaande vloedplanken.
Achter genoemde woningen spoelden door het met kracht instromende water nog 5 woningen geheel weg terwijl de andere woningen beschadigd werden. Het water stond tot aan de dakgoten dezer woningen.
De dwarsdijk in bedoelde polder brak op 3 plaatsen door.
Eveneens ontstond een doorbraak in de zeedijk tussen de dijkpalen 0 en 2 ter lengte van 20 meter en een diepte van 2,00 meter boven hoog water en afschuiving over 150 meter lengte..."
De doorbraak tussen dijkpaal 0 en 2 gebeurde op een plaats waar indertijd een Engelse geschutstelling was ingegraven.

Herstelwerkzaamheden
De doorbraak op de haven is op 2 februari met grond gedicht.
De doorbraak van de zeedijk tussen dijkpaal 0 en 2 is op 4 februari gedicht met 1000 zandzakken.