Voor niets komt de zon op...

3 oktober 2005 was het zover: de zonnepanelen werden gemonteerd en geďnstalleerd door mijn collegae van de DELTA. (als het 5 meter dichter bij de grond was had ik het zelf wel gedaan...)
Laat de zon nu maar schijnen!

Zonnepanelen

Werking:
Een zonnepaneel zet daglicht om in elektriciteit. Maar hoe doet een paneel dat?

Photo Voltaic
Het omzetten van licht in elektriciteit wordt internationaal aangeduid met "Photo Voltaic". Dit wordt afgekort tot PV. Een zonnepaneel wordt daarom ook wel PV-paneel genoemd. Wanneer een aantal zonnepanelen naast elkaar worden geplaatst heet dat een zonnepaneel systeem ofwel een PV systeem.

Silicium
De meeste zonnecellen zijn gemaakt van silicium. Dat is een materiaal dat wordt gewonnen uit zand. Een plaatje silicium kan zo worden bewerkt dat er een positief en negatief geladen laag ontstaat wanneer er licht opvalt. Hierdoor ontstaat elektriciteit. Een plaatje silicium wordt een zonnecel genoemd.

Zonnepaneel
Een zonnepaneel zet daglicht om in elektriciteit. De geproduceerde elektriciteit van een zonnepaneel is gelijkspanning. Een omvormer is nodig om van die elektriciteit 230 volt wisselspanning te maken.

Elektriciteitsnet
Wanneer u het zonnepaneel op het dak van de woning heeft laten monteren, kunt u het paneel simpel op het elektriciteitsnet van uw woning aansluiten. U hoeft alleen de stekker van het zonnepaneel in het stopcontact te doen. Daardoor levert het zonnepaneel automatisch elektriciteit aan bijvoorbeeld uw verlichting of apparatuur.

Schema zonnesysteem

80 kWh per jaar per paneel
Een zonnepaneel levert per 1 m2 ongeveer 80 kWh per jaar. Met vier zonnepanelen kunt u in uw huishouden ongeveer 10% van het elektriciteitsverbruik produceren. Dat is zo'n 350 kWh. Daarmee voldoet u aan de doelstelling van de overheid in 2020 om 10% van de elektriciteitsbehoefte in Nederland duurzaam te produceren.

Werking bij licht
Zonnepanelen werken zolang het licht is, dus ook bij bewolking. Ze leveren natuurlijk wel de meeste elektriciteit als de zon volop schijnt. Wolken houden slechts een deel van het zonlicht tegen, de rest van de stralen verspreiden ze. Aan de Franse Rivičra, waar veel minder bewolking is, levert de zon toch slechts 1,5 keer zoveel energie als in Nederland.