Start
Griep uit Rilland
Genealogieen
Kwartierstaten
Stamreeksen
Voorouders
Kloetinge
Links

 

Maria Elisabeth DEKKER (1910-1997)
Verkoopster te Goes

 

 

Maria Elisabeth (Marie) Dekker wordt geboren op 10 december 1910 te Kloetinge, als dochter van Pieter Dekker en Fransina Verburg. Ze is vernoemd naar haar beide grootmoeders.

Haar ouders hadden in 1908 al een dochtertje Elisabeth gekregen, maar dat is jong overleden, zodat Maria Elisabeth enig kind blijft.

Ze groeit op in het dorp Kloetinge, en geniet daar een relatief onbezorgde jeugd. Zo wordt ze er, samen met haar vriendinnetje Sien Hogesteger, vaak op uit gestuurd om boter te gaan halen op een van de boerderijen op Tervaten. De boter wordt verkocht in het winkeltje van haar moeder. Maar in plaats van snel terug te keren met de boodschap blijven de meisjes meestal urenlang spelen op de boerderij.

Haar moeder, Fransina Verburg, heeft een kleine winkel in kruidenierswaren op het Kerkplein te Kloetinge. Van Marie wordt uiteraard verwacht dat ze mee helpt in het winkeltje. Officiële openings- en sluitingstijden bestaan nog niet, de winkel is altijd open.

Daarnaast werkt Marie enige tijd als kindermeisje bij de familie Lenshoek aan het Marktveld. In die functie past ze op de broers Wim en Jan Lenshoek

 

 

«  Maria Elisabeth Dekker, 1911

 

TWEE MOEDERS

"In feite had ik twee moeders" vertelde ze.
Haar grootmoeder, Elisabeth Zwartepoorte, was, voordat ze met haar grootvader Johannes Cornelis Verburg trouwde, eerder getrouwd geweest met Jan de Jager, en uit dat huwelijk werd een dochter Janna de Jager geboren. Deze Janna is nooit getrouwd, en is bij haar halfzuster Fransina Verburg in gaan wonen.
"Tante Janna" is altijd heel goed voor haar geweest, en zij is een belangrijke steun en toeverlaat als Fransina Verburg ziek wordt.
Een tweede persoon die altijd voor ze klaarstaat is Pietje de Maker, een ongetrouwde nicht van haar vader Pieter Dekker. Zij woont in de Nieuwstraat, schuin tegenover de boerderij van Noteboom.

 

Detail uit een foto van het jeugdkoor,
circa 1918

 

Het geboortehuis van Maria Elisabeth Dekker, aan het Kerkplein te Kloetinge.
Rechts van de deur was het kruidenierswinkeltje, links de woning.
Aan de gevel een bord van het V.O.V., waarvoor Pieter Dekker rentezegels verkocht.
De foto is gemaakt in 1929.

ONBEZORGDE DAGEN

Ze wordt lid van de meisjesvereniging van Kloetinge, en maakt onder leiding van Ds. Raams en zijn echtgenote verscheidene uitstapjes in Nederland.
Ook zingt ze in het jeugdkoor, en met het koor maakt ze de enige buitenlandse reis van haar leven: naar Antwerpen.

Als Marie Dekker veertien jaar oud is wordt haar moeder ziek. Er volgt een lang ziekbed, waarbij Fransina Verburg steeds verder wegkwijnt en tenslotte ook helemaal geel wordt. Op 30 oktober 1929 overlijdt ze aan de gevolgen van een naar de lever uitgezaaide tumor.
De onbezorgde dagen van Marie  zijn voorgoed voorbij.

 

 

Op 17-jarige leeftijd, in 1928.

 

Eind twintiger jaren ontmoet ze haar latere echtgenoot, Gerrit Johannes de Graag. Hij is op 21 oktober 1909 te 's-Gravenpolder geboren, en volgt op dat moment de machinistenopleiding.
In 1930 behaalt hij zijn machinistendiploma (koopvaardij) te Den Haag.

Op 10 augustus 1933 trouwen ze in het Stadshuis van Goes, vervolgens wordt het huwelijk ingezegend door Ds. P.J. Steinz in de Nederlands Hervormde kerk van Kloetinge.

 

VAN KLOETINGE NAAR GOES

Gerrit Johannes de Graag geeft zijn baan als machinist op de grote vaart op, aangezien dit werk moeilijk te combineren is met een gezinsleven. Hij begint, met hulp van zijn familie, een garagebedrijfje aan de Voorstad te Goes.
Marie Dekker en Gerrit de Graag gaan na hun huwelijk in Goes wonen, en krijgen daar twee dochters: Maatje Fransina Jannetje (1934) en Gerda Maria (1938).

Het noodlot slaat echter toe: Gerrit vertoont toenemende verschijnselen van spierzwakte, en uiteindelijk wordt de diagnose multiple sclerose gesteld. Hij raakt steeds verder verlamd, en overlijdt op 29 september 1938 te Goes, slechts 28 jaar oud.

 

 

Trouwfoto 10 augustus 1933.
Er is geen officiële foto door een vakfotograaf gemaakt. Deze opname is waarschijnlijk vervaardigd door een van de familieleden van Gerrit de Graag. 

 

VOOR DE TWEEDE MAAL GETROUWD

Als alleenstaande moeder met twee kleine kinderen heeft Marie Dekker het niet makkelijk. Ze gaat werken als verkoopster, en trouwt op 18 juni 1942 voor de tweede maal, met Pieter Drever. Pieter is op 29 juni 1912 te Goes geboren.
Deze verhouding, vlak nadat haar eerste echtgenoot is overleden, wordt haar door haar schoonfamilie niet in dank afgenomen. De relatie met haar schoonzusters is ook later nooit meer echt hersteld.

Pieter Drever wordt in de Tweede Wereldoorlog gevangen genomen en verblijft enige tijd in Kamp Amersfoort. Na zijn terugkeer is hij geestelijk gebroken, wat zich vertaalt in gedragsveranderingen en aanvallen van agressie. Dit is voor Marie en haar kinderen Maatje en Gerda een hele moeilijke periode. De kinderen brengen noodgedwongen dan ook veel tijd door bij hun grootouders, Johannes de Graag en Maatje de Jonge.
Uit dit huwelijk wordt in 1946 nog een zoon geboren: Willem Pieter (Wim).
Op 18 november 1953 wordt het huwelijk door scheiding ontbonden.

 

Marie en haar vader Pieter Dekker,
en de kinderen Gerda en Maatje,
circa 1942

VERKOOPSTER BIJ 'DE MAGNEET'

Marie en haar kinderen betrekken een huis aan de Piccardtstraat 32 te Goes. Haar vader, Pieter Dekker, komt bij haar inwonen.
De Piccardtstraat ligt vlak bij de Wilhelminastraat, een gedeelte van de doorgaande weg door Zeeland. In 1944, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, ligt deze route regelmatig onder vuur, en dan zoekt ieder een veilig heenkomen. Marie kruipt met haar kinderen onder de keukentafel, Pieter Dekker kan zijn militaire verleden echter niet onderdrukken, en hij gaat "even kijken wat er gebeurt".

Om in haar levensonderhoud te voorzien werkt Marie Dekker als verkoopster bij "De Magneet", aan de Klokstraat in Goes, een zaak in dames- en kinderkleding.

"De Magneet" aan de Klokstraat in Goes (1964)

Marie Dekker in 1958, als getuige bij het huwelijk
van haar dochter Maatje.

ONMISBARE HULP

Haar dochter Maatje trouwt met Willem Griep, die zich in 1963 als huisarts in Goes vestigt. Al snel vervult Marie Dekker een onmisbare rol in het drukke gezin van haar dochter: ze past regelmatig op de kinderen, en helpt zoveel mogelijk met het huishoudelijke werk.
Ze doet dat met plezier, want op die manier is ze zoveel mogelijk bij haar kinderen en kleinkinderen.
In 1965 verhuist ze vanuit haar huisje aan de Piccardtstraat naar een nieuwe flat aan de Tomatestraat 5 te Goes, in de net voltooide 'Fruitbuurt'.
Haar zoon Wim, die na een kortdurend huwelijk weer alleen is, komt na enige tijd bij haar inwonen. Dat leidt wel tot wat frustraties, want Marie houdt van orde en regelmaat, terwijl Wim in die tijd een echte nachtbraker is.

Maria Elisabeth Dekker in november 1991, bij het huwelijk van haar kleinzoon Gert-jan.
Ze is dan 80 jaar oud.

NIET MEER ZORGEN

Als het beklimmen van de trappen naar haar flat op de vierde verdieping steeds zwaarder wordt, verhuist ze opnieuw, en nu naar een woning aan de Oude Singel te Goes. Deze woningen behoren tot het Gasthuiscomplex, het bejaardenoord ter plaatse. Aanvankelijk vindt ze het maar niets, want ze mist haar ruime flat en het mooie uitzicht over de Fruitbuurt richting watertoren. Maar ze kan nu wel lopend de stad in, haar boodschappen doen.

Langzamerhand wordt haar conditie toch wat minder, en dat beperkt haar mogelijkheden. Het feit dat ze hulpbehoevend is doet haar heimelijk veel verdriet: zelf helpen en zorgen is haar lust en haar leven.

In 1995, als ze 84 jaar oud is, openbaren zich de verschijnselen van een carcinoom van de endeldarm.
Ze wordt in Goes geopereerd en in Vlissingen nabestraald. Deze relatief zware behandeling verloopt zonder problemen, hoewel ze veel last heeft van de bijwerkingen.
Hierna knapt ze echter goed op, totdat er na ruim een jaar sprake blijkt van uitzaaiingen in de hersenen.

Met veel moeite wordt een plaatsje gevonden in een verzorgingshuis, in 'Poelwijck' te 's-Heer Arendskerke. Daar overlijdt Maria Elisabeth Dekker op 26 mei 1997, op de leeftijd van 86 jaar.

Ze wordt in besloten kring gecremeerd in het crematorium te Middelburg.

 

Deze pagina  is voor het laatst gewijzigd op 13 maart 2006. © C. Griep.