Over Medicijnen

Naramig op de markt

Op 7 januari (1998) plofte bij alle huisartsen en neurologen in Nederland een introductiebrief van GlaxoWellcome op de mat over naratriptan (merknaam: NaramigTM), een nieuw anti-migrainemiddel. Dat betekent dat u voortaan ook Naramig aan uw behandelaar kunt vragen om de voordelen ten opzichte van andere migraine-medicijnen uit te proberen. Naramig is er in tabletten van 2,5 mg. De standaarddosering is één tablet per aanval. Naramig kost 141,83 per 6 tabletten en wordt volledig vergoed.

Naramig is evenals Imigran een zgn. selectieve 5-HT-1 agonist, die gebruikt kan worden om migraine-aanvallen (met of zonder aura) af te breken. Het werkt niet alleen op de hoofdpijn maar ook op begeleidende verschijnselen als misselijkheid, braken, overgevoeligheid voor licht en geluid. Het effect van Naramig is ongeveer 1 uur na inname merkbaar.

Imigran geeft snel en vrijwel volledige pijnvermindering in 80 procent van de gevallen, maar het werkt te kort. Na een aantal uren komt de hoofdpijn terug (zgn. recurrence). Een van de voordelen van Naramig ten opzichte van Imigran is de lage recurrence, d.w.z. het middel werkt langer. Daardoor blijft een migraine-aanval na 1 tablet Naramig vrijwel volledig onderdrukt. Slechts bij zeer weinig aanvallen is een tweede tablet nodig. Uit onderzoek (bij wereldwijd 8000 patiënten met 24.000 aanvallen) is ook gebleken dat Naramig weinig bijwerkingen heeft. Onderzoeken wezen uit dat er met Naramig niet meer bijwerkingen voorkomen dan met nep-medicijnen,zgn. placebo's. Met name die patiënten komen voor Naramig in aanmerking die nog geen Imigran gebruiken maar alleen eenvoudige pijnstillers. Het gebruik is een poging waard.

Bron: NaramigTM Tablets 2,5mg. Summary of product characteristics. Een uitgave van GlaxoWellcome

Dick de Scally

uit: Hoofdzaken januari 1998

Terug naar Medisch

Terug naar Informatie

Terug naar de Migrainerubriek