Over Medicijnen

Nieuw migrainemiddel werkt in enkele seconden

door René Steenhorst - Haarlem

Migrainepatiënten kunnen nog deze (1998) zomer hun acute aanvallen van extreme hoofdpijn bestrijden met een nieuw middel. Het gaat om 'Maxalt', een smelttablet dat binnen een paar tellen op de tong oplost en zelfs zonder vloeistof kan worden ingenomen. Seconden tot minuten erna begint het preparaat de migraineaanval te onderdrukken.

Als eerste Europees land heeft Nederland zojuist deze nieuwe toedieningsvorm in de behandeling van migraine geregistreerd en derhalve toegelaten tot de geneesmiddelenmarkt. Maxalt (stofnaam: rizatriptan) is ontwikkeld door het farmaceutische bedrijf MSD.

Volgens woordvoerder C. Kwak van de Nederlandse vestiging van MSD zal het nieuwe smelttabletje in mei of juni voor migrainelijders beschikbaar komen.

Uit onderzoek dat het concern bij een groep van bijna elfhonderd patiënten liet uitvoeren, bleek dat tien milligram  rizatriptan' in enkele gevallen sneller verlichting van hoofdpijn gaf dan 100 mg. sumatriptan (Imigran).

"Tevens bleken patiënten in enkele gevallen minder vaak misselijk en vaker tot normaal functioneren in staat in de uren direct na inname van het tablet", beweert het geneesmiddelenbedrijf.

Miljoen

Naar schatting een miljoen Nederlanders - 15 pct. van alle vrouwen en 5 pct. van alle mannen - lijdt aan migraine. Zij worden veelal geconfronteerd met een snel optredende heftige, dikwijls éénzijdige hoofdpijn.

Aanvallen gaan gepaard met misselijkheid, braken en overgevoeligheid voor licht en geluid. De aanvallen dwingen de patiënten tot enige dagen bedrust.

Maxalt/Rizatriptan, een zogenoemde selectieve  5-HT agonist', doet de gezwollen bloedvaten rond de hersenen samentrekken. Het voorkomt daardoor het vrijkomen van  neuropeptiden', ofwel stoffen die tot verdere vaatverwijding leiden. Ook blokkeert het, aldus MSD, pijnsignalen van sensorische zenuwen naar de hersenen.

Bijwerkingen die tot nu toe zijn opgemerkt zijn: slaperigheid, duizeligheid en vermoeidheid.

Uit de binnenland-sectie van De Telegraaf -i van 25 februari 1998

Terug naar Medisch

Terug naar Informatie

Terug naar de Migrainerubriek