Misbruik van migraine

De Mailinglijst Hoofdpijnpatiënten is een bron van informatie en herkenning, van lering en vermaak. Zie voor aanmeldingen het slot van dit artikel. De 'lijsters' snijden allerlei onderwerpen aan die met hoofdpijn en migraine hebben te maken. In de meeste gevallen putten zij uit eigen ervaring. Zij zijn bij uitstek de ervaringsdeskundigen. Kortgeleden viel in een van de e-mails opeens de term 'misbruik van migraine'. Een gesprek op internet was geboren. Over misbruik, bobo's in de bush, tv-ergernissen en de pijngrens. Samenstelling: Dick de Scally.

Femke schreef:
Ik vraag me iets af. Op school was ik altijd degene met de dagelijkse hoofdpijn en migraine. Op zich is daar niets mis mee, alhoewel ik het liever anders had gezien. Nu gaat het met mij redelijk goed en hoor je mij ook niet klagen. Maar één ding valt mij op. Sinds kort heeft een klasgenoot migraine, nooit op school, wel is ze daardoor ziek en afwezig, het kan best. Maar zodra je vraagt wat ze precies heeft, weet ze niets uit te leggen, wel dat ze in bed ligt en misselijk is, maar specifiek iets over de symptomen of medicatie, nee. Het kan best waar zijn dat ze echt migraine heeft; daar oordeel ik niet over, Maar wat ik jammer zou vinden is als migraine misbruikt wordt. Zoveel mensen vechten ertegen en hebben een moeilijk, tot bijna geen leven, terwijl anderen migraine misschien misbruiken om een dag afwezig te zijn. Dit was even hardop denken en niemand beschuldigen, maar ik vroeg het me af. Zijn er meer die zoiets mee maken?
Femke

Elisabeth reageert:
Ik begrijp wel wat je bedoelt, Femke, maar ik denk ook dat misbruik of geen misbruik in wezen niet zoveel uitmaakt. Er zijn volop mensen die migraine verwarren met 'gewone' hoofdpijn (waar wij onze hand niet voor omdraaien). Of je dat misbruik kunt noemen, is dan nog maar de vraag. Vroeger, toen ik vaak grijs en grauw en kotsend een uurtje eerder naar huis ging van mijn werk, merkte een collega een keer op: 'Gut, ik heb ook wel eens hoofdpijn, maar dan ga ik niet naar huis...' Vele malen heb ik de man in stilte gewurgd. Kortom, mensen weten vaak niet waarover zij het hebben. Dat dat 'ten nadele' van ons is, is heel vervelend. Het is zeker niet bevorderlijk voor het begrip voor mensen met migraine. Aan de andere kant, wat kan het je schelen dat die collega of dat klasgenootje thuisblijft? Als ze faket, valt ze heus wel een keer door de mand. Als ze zich beroerd voelt, heeft ze het recht thuis te blijven. Dat hadden wij met z'n allen al vele jaren eerder moeten doen; wij lopen veel te lang door. Je zou ook kunnen stellen dat zij w‚l goed voor zichzelf zorgt.
Kortom, mijn advies in deze is: laat haar maar, bemoei je er niet mee en vooral: erger je er niet aan. Verspilde energie die je beter op een andere manier kunt besteden!
Elisabeth

Marian schreef:
Ik sluit me helemaal aan bij het wijze advies van Elisabeth: 'Laat haar maar, bemoei je er niet mee en vooral: erger je er niet aan. Verspilde energie die je beter anders kunt besteden!' Ik ben zelf vandaag 'grijs en grauw en kotsend' eerder naar huis gegaan, maar het liefst hadden m'n collega's me al teruggestuurd toen ik op mijn werk aankwam. Ze zijn zich rot geschrokken hoe ik er uit zag, of liever gezegd hoe ik er niet uitzag. Een collega zei: 'Ik wist niet dat je er zo'n last van had!?' Meestal weet ik het dus goed te verbergen, maar ik weet nog niet of dat nou zo'n goed teken is. Tja, mensen die misbruik maken blijf je wel tegenkomen. Er is gewoon nog weinig bekend over migraine in de maatschappij. Ik snapte het zelf ook pas toen ik een hele heftige aanval had gehad.
Marian

Lammy vult aan:
Ik weet ook dat je nooit over een ander kunt oordelen, maar inderdaad, volgens mij wordt migraine nog veel te vaak verward met knallende koppijn en die patiënt zal ongetwijfeld verrekken van de pijn maar of het echt migraine is? Ik weet niet of je het tv-programma 'Bobo's in de bush' wel eens ziet? Ik heb nu twee keer gekeken en twee keer was er iemand die zei 'dat 'ie migraine had', maar hij ging wel gewoon door. Daar erger ik me nou dood aan, want dit geeft weer een heel vertekend beeld van migraine. Alsof je gewoon door kunt leven.
Lammy

Daarop reageert Femke:
Dat is nu precies wat ik bedoel! Ik laat iedereen in z'n waarde. Iedereen moet doen wat hij zelf wil, maar het feit dat migraine gewoon misbruikt wordt, dat zit me niet lekker. Wij lijsters hebben het allemaal en wanneer word je dan nog geloofd? Nu weten de meesten van onze vrienden en familie hoe de werkelijkheid is. Is dat niet voldoende?
Femke

Henny nog even over de bobo's:
Ik weet precies wie je bedoelt. Die man heeft nou al twee uitzendingen lopen roepen dat hij migraine had. Gisteravond zat hij te klagen, dat hij zo bang was dat hij weer geen of onvoldoende eten zou krijgen. 'Ik heb al dagen migraine en dan ook nog geen eten....' Zou meneer weten dat iemand met een echte migraine-aanval helemaal niet aan eten wil denken zelfs. Ik was daar dus ook behoorlijk pissig over.
Henny

Gerlinde heeft een tip:
Er zit ook een uitknop op de televisie. Misschien een idee?
Gerlinde

Henny:
Natuurlijk is dat een optie. Maar het gaat erom, dat er weer eens een beeld wordt geschapen van migraine dat ver bezijden de waarheid is. Ik kan de tv wel uitzetten, maar ik weet bijna zeker dat een heleboel mensen die niet precies weten wat migraine inhoudt, die tv aan laten staan, en dus denken dat je met migraine nog steeds de meest dolle dingen kunt doen. En dat is nou wat mij zo ergert.
Henny

Clementine komt met het begrip 'pijngrens':
Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen pijngrens. Volgens mij hebben degene die al jaren hoofdpijn en migraine hebben een aardig hoge pijngrens. Ikzelf althans ga altijd flink langer door dan 'gewone' mensen. Ook in geval van griep of andere pijntjes. Gewoon omdat ik al heel wat gewend ben en ook om me niet altijd maar ziek te hoeven melden. Net als vandaag. Ik moest werken en kreeg hoofdpijn en later migraine en ben toch doorgegaan (met medicatie) tot mijn werk klaar was. Daarna total loss op de bank. Poos geslapen en nu gaat het dan weer. Maar ik zoek dus wel vaak mijn grenzen, om te voorkomen altijd maar te moeten verzuimen. Sommige mensen die ineens last van migraine krijgen, hebben misschien die pijngrens nog niet bereikt, en zich daardoor sneller ziek melden. Ze zijn er ook nog niet aan gewend. Iedereen beleeft zijn migraine anders en iedereen reageert op een andere manier.
Clementine

Reactie van Henny ten slotte:
Het is een hardnekkig misverstand dat pijngrens zoiets betekent als 'flink zijn'. Je pijngrens is puur biologisch bepaald en betekent hetzelfde als hoe je de pijn ervaart. Daar heb je zelf niks over te vertellen. Het is ook geen verdienste of zo. De één ervaart een klein prikje als behoorlijk pijnlijk (zonder een aansteller te zijn), terwijl de ander het niet eens voelt (hij voelt het dan ook echt niet, dat is niet stoer of zo). Voor de rest kan ik me heel goed vinden in je verhaal. We zijn natuurlijk wel iets gewend. En omdat we ons al zo vaak ziek moeten melden of anderszins verstek moeten laten gaan, gaan we bij andere 'pijntjes' en 'ongemakjes' misschien wel eens langer (te lang?) door dan anderen. Maar of dat altijd even verstandig is?
Henny

N.B. 'Sinds kort heeft een klasgenoot migraine, nooit op school, wel is ze daardoor ziek en afwezig.'

Terug naar bloemlezing

Terug naar Medisch

Terug naar de Migrainerubriek