Home Up

                newanimation1.gif (26402 bytes)Het Groene Cyberspace newanimation1.gif (26402 bytes)
Brent Spar Ter Illustratie

 

De Brent Spar

Wat is nu precies de Brent Spar? De Brent Spar is een laadstation voor olietankers, eigendom van Shell UK en Esso UK. De Brent Spar, een 'ijsberg' van 109 meter hoog, werd in 1976 in gebruik genomen in het Brent Field om olie in op te slaan voordat die in tankers wordt overgepompt. De aanleg van een pijpleiding maakte de installatie overbodig.

index-1c.gif (22245 bytes)

Tot 1991 bleef de installatie wel in gebruik, maar daarna was het oneconomisch om de reuzendobber nog operationeel te houden
Het platform wordt in 1995 al vier jaar niet meer gebruikt omdat de kosten voor afzinken f. 30 f. 40 miljoen bedragen terwijl voor slopen een bedrag van f. 120 140 miljoen geldt, besluit de directie van Shell UK tot het afzinken van de Brent Spar in de Atlantische Oceaan waarvoor in 1995 ook een vergunning wordt verleend door de Engelse overheid. Maar zover komt niet: actievoerders van Greenpeace bezetten uit protest de Brent Spar als blijkt dat Shell het platform ook daadwerkelijk wil en zal gaan dumpen in de Atlantische oceaan. Wat daarna is gebeurd mag bekend worden verondersteld: in zowat alle media is de Brent Spar-affaire breed uitgemeten en het platorm is nooit gedumpd maar uiteindelijk gesloopt.

index-1.gif (67133 bytes) index-1cccc.gif (67533 bytes)


Op twee september 1999 bestaat de Brent Spar niet meer, verwijdering van de Brent Spar kostte 200 miljoen gulden. Met het plaatsen van de in vier grote cilinders gesneden romp op de havenbodem van Mekjarvik (bij Stavanger in Noorwegen) en het afleveren van de top van deze 'oliedobber' bij een sloopwerf in Noorwegen, is een eind gekomen aan deze geruchtmakende fase in de Shell-geschiedenis.

 

 

Home ] Up ]

Send mail to C.M.M.Visser@kub.nl or sjacky@zeelandnet.nl  with questions or comments about this web site.
Copyright 2000 BKA Atelier-3
Last modified: December 20th 2000