Koninginneteelt en het maken van nieuwe volken

Volken vermeerdering in vier stappen

Jonge volken zijn de ruggegraat van iedere imkerij. Ieder jaar zijn ze nodig, om het volkenbestand te verjongen, om verloren gegane volken te vervangen of om het aantal volken te vergroten. Voor hun samenstelling zijn bijen en broed van productievolken nodig, hun honingopbrengst heeft hieronder niet noemenswaardig te lijden. De hier voorgestelde werkwijze  leidt in 4 stappen, zonder veel moeite, tot het gewenste resultaat.

Stap 1
Op dag x (tussen 20 april en 10 mei):
Broedramen wegnemen uit de productievolken -> (verzamel)broedaflegger (= pleegvolk)
Zulke broedramen worden weggenomen! Ieder raam heeft ongeveer 500 bijen en 5000 werkstercellen.
Brutwabe
Ieder productievolk levert 1 of  2 met bijen bezette broedramen. Met 8-10 van zulke ramen wordt een verzamelbroedaflegger samengesteld. Er moet ook voldoende voer zijn!

verzamelbroedaflegger = pleegvolk
Zuchtvolk
Stap 2
Op dag x + 9: Redcellen breken, van larven voorziene teeltramen inhangen.
Alle redcellen moeten gebroken worden!
Schwarmzellen
met het teeltraam
Sammelbrutableger
Zuchtrahmen
sterk pleegvolk = veel verzorgde koninginnen

Stap 3
Op dag x + (14 - 19): koninginnecellen afschermen (en voerramen opzetten).

Na het kooien zijn de koninginnen tegen elkaar beschermd.
Königinnen gekäfigt
met de opgezette kamer vol voerramen
Sammelbrutableger 2
Stap 4
Op dag x + 21: bevruchtingsvolkjes samenstellen.
Begattungsvölkchen
Ieder bevruchtings-volkje komt in een broedkamer, die met een 'bijenraam' uit het pleegvolk, een voedselraam en voor de rest met lege bedrade raampjes gevuld wordt. Daarbij komt een onbevruchte koningin.
De bevruchtingsvolkjes worden het best buiten de 5km zone geplaatst.

Tijdens de zomer erop letten, dat de afleggers altijd goed van voer voorzien zijn. Zonder voer geen bouw van raten! Het vlieggat klein houden!

Naturwabenbau
Het lege bedrade raampje tussen de twee uitgebouwde ramen wordt snel met natuurbouw gevuld.
Tussen half augustus en half september krijgt iedere aflegger twee keer 10 liter suikerwater (3:2).

Na het voeren (half september) volgt een mierezuur behandeling.



Koninginneteelt loont pas bij meer dan 5 volken. Maar ook imkers met minder volken, hebben veel belang bij het vernieuwen van hun bestand. Een goede manier om een nieuw volk samen te stellen, is door het maken van een zogenaamde broedaflegger. Twee of  ook drie goed met bijen bezette broedramen, deze kunnen uit verschillende volken komen, worden in een 1 kamerkast gehangen, aangevuld met minstens 1 voerraam en de rest met kunstraat, of lege bedrade ramen.  Het beste kunnen ze buiten de 5km zone gebracht en door een verkleind vlieggat tegen roverij beschermd worden. De aflegger teelt zelf een koningin, mits er eieren of 1 tot 2 dagen oud broed aanwezig was. Als alles klopt, begint de koningin na ongeveer 30 dagen met eieren leggen en kan de aflegger naar de oude stand terug. Ook kun je na negen dagen de aflegger van een koningin of een rijpe koninginnecel voorzien. Voor je de koningin (in een kooitje) inzet moeten alle redcellen gebroken worden. Na 1 tot 2 dagen wordt het kooitje geopend en weer met suikerdeeg afgesloten. Als je een onbevruchtte koningin inzet, is er een redelijke kans dat de koningin tijdens de bruidsvlucht verloren gaat.

Verzorging van jonge volken

Jonge volken kunnen alleen groeien als ze over volkdoende voedsel beschikken. Voor het stuifmeel zorgen ze zelf. Het nectaraanbod is in ze zomer vaak zo gering, dat de volken meer verbruiken dan dat ze vinden. Jonge volken kunnen dus het best doorlopend gevoerd* worden. Verder hebben ze geen verzorging nodig. Als er vrij veel  varroamijten vallen, kunnen ze in de broedvrije tijd (na 3 weken) met melkzuur of oxaalzuur besproeid worden. In de nazomer worden ze net als de productievolken gevoerd en tegen varroa behandeld. Het vlieggat wordt voortdurend klein gelaten.

*Na ongeveer 5 weken, als de koningin met eieren leggen begonnen is, wordt er pas met suikerwater (1:1) gevoerd.








Uit "Einfach imkern" van Dr. Gerhard Liebig