Melkzuur

Melkzuur dient direct op de bijen te worden aangebracht en heeft een toxische werking op mijten. Het werkt alleen in broedloze volken. Een melkzuurbehandeling is vrij arbeidsintensief. De behandeling moet minstens twee keer worden uitgevoerd. Melkzuur is een organisch zuur en de kans dat varroamijten resistentie ontwikkelen is nihil. Melkzuur is niet toegelaten als bestrijdingsmiddel tegen varroamijten.

Toepassing
Gebruik een melkzuuroplossing van 15%. De juiste concentratie wordt verkregen door 100 ml melkzuur (90%) toe te voegen aan 600 ml water. Spuit de oplossing direct op de bijen met een plantenspuit. Per raamkant bezet met bijen, maximaal 5 ml aanbrengen. Herhaal de behandeling met een tussenperiode van 2 tot 3 dagen.
Voorwaarden voor goede bestrijding
Melkzuur werkt alleen in broedloze volken en is dus vooral geschikt als winterbehandeling. De temperatuur tijdens de behandeling mag niet lager zijn dan 0°C.

Wanneer behandelen
Oktober, november, december en januari. Melkzuur kan ook tijdens broedloze perioden in het voorjaar en de zomer gebruikt worden, maar pas op voor residuen in de honing.

Effectiviteit
80-90% bij 2 behandelingen.
Leg enkele weken na de behandeling nog eens een varroalade onder het volk en controleer de mijtval na een paar dagen. Op deze manier kan gecontroleerd worden of de varroamijt inderdaad succesvol bestreden is.

Schadelijkheid voor bijen
Bij een overdosis kan bijensterfte optreden, in de meeste gevallen is dit niet ernstig. Melkzuur veroorzaakt schade aan open broed.

Veiligheidsmaatregelen
Hoewel melkzuur wordt gezien als een ‘milder’ zuur, moet men er toch niet lichtzinnig mee omgaan. Zorg voor beschermende kleding, zoals handschoenen en een veiligheidsbril. Voor meer informatie, zie: “Veilig werken met organische zuren”.

Residuvorming
Melkzuur komt van nature in zeer lichte mate in honing voor. Als melkzuur in het najaar of de winter wordt toegepast, is de kans op residuen in voorjaarshoning te verwaarlozen. Pas in het voorjaar melkzuur tenminste 4 weken voor de dracht toe, anders kunt u dat jaar geen honing slingeren.

Top