Start
Griep uit Rilland
Genealogieen
Kwartierstaten
Stamreeksen
Voorouders
Kloetinge
Links

 

Neeltje VAN LIERE (1831-1899)

 

Neeltje van Liere wordt geboren op 5 mei 1831 te Krabbendijke, als dochter van de landbouwer en dijkgraaf Willem van Liere en van Neeltje Oele. Haar moeder overlijdt al op 39-jarige leeftijd, als Neeltje tien jaar oud is. Haar vader hertrouwt dan met Maatje Zuidweg.

Neeltje komt uit een bijzonder groot gezin, want uit de twee huwelijken van haar vader worden in totaal niet minder dan twintig kinderen geboren. Het grootste gedeelte hiervan bereikt de volwassen leeftijd.

Als ze 34 jaar oud is, op 9 april 1868, trouwt ze te Krabbendijke met de veertien jaar oudere Cornelis Griep.
Hij is geboren te Fort Bath als zoon van de schipper Cornelis Griep en van Willemina Rottier.
De ouders van Cornelis zijn dan al overleden, en bij zijn huwelijk wordt als beroep "rentenier" opgegeven.

Hij woont in het voormalig veerhuis en herberg "Land- en Scheldezigt", gelegen op de Bathse Kaai. Neeltje trekt bij hem in.

 

 

 

Uit dit huwelijk worden, te Bath, nog drie kinderen geboren: Wilhelmina Cornelia (1869), Willem (1870), en Cornelis (1872, hetzelfde jaar overleden).

Financieel gaat het Cornelis en Neeltje in die periode voor de wind, vooral als gevolg van de aanleg van de Kreekrakdam, tussen 1866 en 1868. Herberg "Land- en Scheldezigt" is voor de arbeiders aan de dam de dichtstbijzijnde waterplaats, en zij zorgen voor een ongekende omzet.

 

Cornelis Griep overlijdt op 2 juni 1892 te Rilland-Bath.
Zijn echtgenote Neeltje van Liere koopt op 27 juni 1894 een woning in het dorp Rilland (kadastraal bekend sectie D no. 329, groot 7 aren 10 centiaren).

Zij woont daar tot haar overlijden op 1 november 1899.
Als haar kinderen Willem en Wilhelmina Cornelia de nalatenschap verdelen blijkt ze bij testament van 5 oktober 1895 een jaarlijkse uitkering van fl 100,- te hebben gelegateerd aan haar broer Willem van Liere.

Naast bovengenoemde woning blijkt de nalatenschap te bestaan uit effecten ter waarde van ongeveer fl 25.000,- , voornamelijk Russische en Amerikaanse obligaties. Hieronder nostalgische namen zoals de "Eastern Railway of Minnesota" en de "Topeka - Santa Fe spoorweg".

 

 

Een foto van één van de broers van Neeltje, waarschijnlijk Willem van Liere (circa 1880)

 

 

Deze pagina  is voor het laatst gewijzigd op 2 juni 2004. © C. Griep.