Start
Griep uit Rilland
Genealogieen
Kwartierstaten
Stamreeksen
Voorouders
Kloetinge
Links

 

Jacob Pieter Jansen GRIEP (1897-1953)
Landmeter bij het kadaster

 

 

 

 

Jacob Pieter Jansen Griep (Jaap) wordt geboren op 24 augustus 1897 te Rilland-Bath, als tweede zoon van Willem Griep en Adriana Verplanke. Hij is vernoemd naar zijn grootvader van moederszijde, Jacob Pieter Jansen Verplanke.
Evenals zijn oudere broer Cornelis (Kees) bezoekt hij de H.B.S. in Bergen op Zoom.

Hiernaast een foto van Jaap Griep op circa 3-jarige leeftijd, omstreeks 1900.

 

Jaap is de enige van de broers en zusters die niet in het medische wereldje terechtkomt. Hij volgt de opleiding tot landmeter, en gaat werken als landmeter bij het Kadaster. Hij is overigens de rustigste van de kinderen van Willem en Adriana, hij treedt weinig op de voorgrond, en is kalm en bedachtzaam. 

Zijn vader zet op 24 september 1916 een advertentie in de NRC, om te vieren dat Jaap geslaagd is als aspirant-landmeter, en maakt daarbij flink reclame voor het opleidingsinstituut Poutsma te Leeuwarden.

 

Op 17 juli 1928 trouwt Jaap te Assen met Alberta Klaasje (Berta) Alink, geboren op 27 juni 1908 te Assen als dochter van Mannes Alink en van Henderika Margaretha Somer.

Jacob Pieter Jansen Griep en Alberta Klaasje Alink krijgen vier kinderen: Adriana (1929, Assen), Mannes (1933, Amsterdam), Willem Hendrik (1938, Amsterdam) en Hendrik (1943, Amsterdam)

Het gezin woont enige tijd in Amsterdam, naast het huis van de familie van Herman Krebbers, de bekende violist.
Later verhuizen ze naar Haarlem, en wonen daar aan de Delftlaan 103.

 

Trouwfoto van Jacob Pieter Jansen Griep en Alberta Klaasje Alink
(Assen, 17 juli 1928)

 

Rechts een foto van het gezin Griep uit Haarlem, op bezoek in de Ganzenpoortstraat in Goes.
Van links naar rechts Jaap Griep, zijn echtgenote Berta Alink, Cor Duinker-Griep, en daarnaast de kinderen Wim, Henk (op de schouders van) Mannes, en Attie.
Achter de tafel zit geknield Nannie, de derde dochter van Cornelis Griep en Cornelia Anna Duinker.
De foto is rond 1948 genomen.

 

In 1953 moet Jaap Griep geopereerd worden wegens maagkanker. Het gaat daarna een tijdje goed, maar al snel openbaren zich tekenen van uitzaaiingen in de hersenen. Jacob Pieter Jansen Griep is 55 jaar oud als hij op 27 juli 1953 te Haarlem overlijdt. Nog geen half jaar later zal ook zijn jongere broer Adri aan de gevolgen van kanker overlijden.

Berta Griep-Alink blijft wonen in het huis aan de Delftlaan in Haarlem. Ze geniet een goede gezondheid, en overlijdt volkomen onverwacht op 22 december 1979 te Haarlem. Na Kerstmis, op 28 december, wordt ze gecremeerd te Driehuis-Westerveld.

 

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 2 mei 2008. C. Griep.