Start
Griep uit Rilland
Genealogieen
Kwartierstaten
Stamreeksen
Voorouders
Kloetinge
Links

 

Adriaan Willem GRIEP (1907-1953)
Chirurg-uroloog te Amsterdam

 

Rilland, circa 1915
In het midden staat Adriaan Willem Griep

Adriaan Willem Griep wordt geboren op 20 januari 1907 te Rilland-Bath, als derde zoon van Willem Griep en Adriana Verplanke.

Net als zijn oudste broer Cornelis bezoekt Adri eerst de H.B.S. te Bergen op Zoom, en studeert daarna geneeskunde aan de Gemeentelijke Universiteit te Amsterdam.

Na het voltooien van zijn studie in 1932 wordt hij assistent bij professor Lanz (chirurgie) en dr. van Capellen (urologie).

Daarnaast wordt hij hoofd van de afdeling urologie van het Binnengasthuis te Amsterdam.
In 1939 vestigt hij zich als chirurg-uroloog te Amsterdam.

 

 

 

In december 1937 trouwt Adriaan Willem Griep te Amsterdam met Gerarda Joanna (Gradie) Knipscheer, geboren op 9 juni 1914 te Amsterdam als dochter van Herman Marius Knipscheer en van Maria Gorlach.

Ze krijgen, te Amsterdam, drie kinderen: Amelia Marie (1938), Willem Marius (1940) en Arjen Reijer (1942).

Het huwelijk tussen de altijd hard werkende Adri en de artistieke, muzikale Gradie is niet ideaal. Als Adri patiŽnten ontvangt in het huis aan de Lairessestraat in Amsterdam, en Gradie met haar vrienden musiceert, leidt dat tot onderlinge irritaties.

Als Adri ziek wordt komen zijn zuster Mien (Wilhelmina Cornelia), die verpleegster is, en zijn moeder naar Amsterdam om hem te verzorgen. Gradie komt hier niet aan te pas.

 

 

Slechts vijf maanden na zijn oudere broer Jaap (Jacob Pieter Jansen), op 22 december 1953, overlijdt Adriaan Willem op 46-jarige leeftijd aan de gevolgen van darmkanker.
Hij wordt gecremeerd te Driehuis-Westerveld.

Zijn echtgenote, Gradie Knipscheer, overleeft hem bijna veertig jaar. Zij overlijdt op 19 februari 1991 te Bilthoven, 76 jaar oud

 

 

Deze pagina  is voor het laatst gewijzigd op 23 september 2004. © C. Griep.