PE1MWB projecten
 
      © PE1MWB Overname van artikelen alleen NA toestemming
  (meestal heb ik geen bezwaar voor HAM-radio doeleinden)

PP30 Connector

Dit is nu een een stukje rode of misschien wel zwarte kabel. En deze pagina promoot nu eens het gebruik van een veilige PP30 connector aan te sluiten. Het voorkomt het omwisselen van zwart (-) en rood (+). Al eens in het donker rood en zwart weten te scheiden?
Banaanstekers zijn niet voor hoge stromen geschikt en ze zijn open en bloot. Toch gebruiken we die banaanstekers voor zware voedingen voor onze apparatuur en voor accu's die heel veel stroom kunnen leveren.
Klik voor uitvergroting De PP30 connector is een uitstekend alternatief voor de banaansteker. Het is een modulaire connector die voor alle kleuren dezelfde is. Er is geen vrouwelijke of mannelijke connector. Zodra een set is gemonteerd is er maar één manier van verbinden mogelijk.
Er zijn veel configuraties mogelijk. Ook is de connector te gebruiken als chassisdeel met een hulpstukje.
Het verzilverde contact mag 30 A voeren, de overgangs-weerstand is slechts 600 micro-ohm. In de behuizing passen ook 15 A en 45 A contacten. Maar in het algemeen zijn die voor Hamradio doelen niet nodig.
EN ER ZIJN GEEN OPEN DELEN DIE SLUITING KUNNEN VEROORZAKEN!

MONTAGE

Voor een PP30 contact kun je maximaal 4mm2 toepassen.

We passen het Amerikaanse ARES voorschrift toe.

Strip de draad ongeveer over 7mm.

Vertin deze matig.

Duw de draad in het contact.

Er bestaat een krimptang, maar solderen gaat prima!

Let goed op de positie ten opzichte van de behuizing en een eventueel broertje van een rood/zwart tweeling kabel.

Je kunt de isolatie tot aan het contact schuiven en het contact iets open zetten met een kleine schroevendraaier of een bot mes.

Met de soldeerbout het contact warm stoken tot de tin in de spleet gaat smelten. Voeg dan heel rustig steeds een beetje tin toe. Het contact zuigt zich dan vol. Als die verzadigd is het toevoegen meteen stoppen, want er moet geen extra soldeer aan de buitenkant van het contact komen. weet ook dat je de soldeerbout daar houdt waar de kop van de draad in het contact zit. Maar let op dat je de lip van het contact niet vertind!

Uiteindelijk zit het er zo uit.

Mocht er wat harsresten zijn achtergebleven dan verwijder je die het beste met een wattenstaafje en wat spiritus.
 

In het voorbeeld zie je een losse draad. Met kabel met zowel rood als zwart moet je eerst beide contacten solderen alvorens ze in de behuizing te steken!

TIP: gebruik een houten wasknijper om beide contacten vast en op lengte te houden. Let goed op de positie!

Monteer eerst de rode en zwarte behuizing. Steek als borgveertje een stukje isolatie van 1mm2 draad tussen beide. (diameter 2.3 mm)

Duw draden met contacten in de behuizing.

Je kunt diverse verlopen maken. Hier één voorbeeld voor gebruik op een bestaande voeding met banaanbussen met draadeind schroefklemmen.

Let op dat de draadeinden hier niet even lang zijn. dat is gedaan voor als er een aap deze aan een accu koppeld die is voorzien van PP30 connectoren.

Nu zijn de behuizingen van polycarbonaat, dus sterk, maar als trekontlasting is een kousje over de kabel aan te bevelen.

 
 
 

73 Jeroen, PE1MWB

Uhh ja, heeft u alles eigenlijk wel gezien? Of wilt u toch nog even terug naar het begin?   Of toch nog even kijken naar de andere projecten?   Link

Download

 

© Overname van artikelen alleen NA toestemming (meestal heb ik geen bezwaar voor HAM-radio doeleinden)