PE1MWB projecten
 
    © PE1MWB Overname van artikelen alleen NA toestemming
  (meestal heb ik geen bezwaar voor HAM-radio doeleinden)

Rood is rood en zwart is zwart.(bericht uit de Bananen Republiek)

Heeft u dat ook als eens gehad? In een vlaag van verstandsverbijstering de rode banaan- voor de zwarte banaansteker verwisselen. Het overkomt niet alleen onverstandige zendamateurs. Zelf heb ik het één keer ervaren toen vlug een vossenjachtzender moest worden aangesloten. Jammer! Goed, het was al donker aan het worden. Rood en zwart onderscheiden wordt al moeilijker. Het was de aanleiding om op diverse rode banaanstekers met viltstift ook een plus aan te tekenen. En verder steeds hard op te zeggen: “rood is rood en zwart is zwart” 

Onlangs zag ik een accu met –prachtig hoor- bananenbussen in het groen zwart. Voor als je het weet gaat dat ook lang goed. Op een keer gaat het mis, in het geval een ander je te hulp schiet.

Ja, even schiet iemand je te hulp. Ik heb nog een ervaring uit mijn jeugd. Een zelfgemaakte luidspreker box met banana’s werd aangesloten op een verlengsnoer. Ik denk dat veel luidsprekers uit de auto-radio-tam-tam wereld wel tegen 220 volt kunnen, toen niet !

Ik gebruik ze volop hoor die banana’s, maar heb er ook een hekel aan. Er zijn goede exemplaren, maar je hebt er ook die zijn echt prut. Ik ken een amateur die geeft daar de volgende kwaliteitsmerk aan: Yab-Yum. Dan doelen we op producten die gemaakt worden in huiskamerfabriekjes in het verre oosten. Al eens gekeken naar de specificaties? Sommige kunnen 16 A overbrengen, maar er zijn exemplaren die al moeite hebben met milliampères. De overgangsweerstand is groot. Als ze nieuw zijn en strak in de bus zitten gaat het nog wel, maar na enig gebruik is het onaanvaardbaar hoog. Ze worden warm en dat is ook meteen de reden dat er niet zoveel stroom door mag.

Kortom, in het laboratorium is het een uitkomst, als power-connector in het veld scoren ze een dikke onvoldoende.

De stichting DARES heeft voor ogen dat als er een ramp is zendamateurs inzetbaar zijn. Je kunt verwachten dat als er inzet van je wordt verwacht de druk hoog is. Het gaat om samenwerking, improvisatie en je moet ook nog je verstand gebruiken. Het is niet gek dat de banana’s jou doel dwars kunnen zitten. In vaktermen is dat “Monkey Business”.

Zou het niet fijn zijn dat er een andere universele connector zou zijn die de stroom wel kan voeren en weinig verlies heeft en ook het verwisselen van plus en min kan voorkomen!

Molex connectoren wordt al jaren toegepast op radio-equipment. Plus en min is onmogelijk te verwisselen. Alleen 20A is veel te veel. En ze zijn ook niet bedoeld om herhaaldelijk te los te nemen en weer aan te sluiten. Het heeft veel weg van de stekerverbindingen uit de auto-industrie. Het is allemaal geweldig, als je er maar afblijft.

Neutrik heeft Speak-on. Prachtig, maar groot, en duur.

Tja en dan houdt het een eind op in deze regio. Blijven we dan maar aanklungelen met banana’s?

Er zijn ook gele

ANDERSON POWERPOLE PP15/30/45
(from heaven)

Nu wil ik niet stellen dat Amerika de hemel op aarde is, al willen ze ons graag anders doen geloven. Maar feit is dat ze daar aardig hun best doen als het gaat over zendamateurs inzetten bij rampbestrijding. Eén van de zaken die daar gemeen goed is, is het gebruik van een power-connector. Ze kunnen tot wel 45A stroom voeren, de overgangsweerstand voor de 30A contacten is beter dan 0,6 milli-ohm. Plus en min zijn niet te verwisselen. De contacten liggen in een gesloten behuizing en kunnen geen sluiting veroorzaken. De behuizing is zeer sterk. Je kan er gerust op gaan staan. De basissteker is zowel steker als bus. De steker is uit te breiden met meerdere contacten. Je kunt ze ook als chassisdeel gebruiken. Ze zijn klein en handig. En tot slot zijn er diversen kleuren en dat doet vertrouwd aan als we denken aan onze banana’s. Ja, ze zijn er ook in het geel.

O ja, de prijs! Die is in dezelfde orde als van bananastekers. In Nederland zijn ze echter absoluut nog niet courant. Kennelijk is er geen vraag naar! Mogelijk uit onwetendheid. Dat laatste hoop ik met dit artikel op te lossen.

Heb die dingen maar eens in je handen, je gaat er voor door de knieën!

73 Jeroen, PE1MWB

Uhh ja, heeft u alles eigenlijk wel gezien? Of wilt u toch nog even terug naar het begin?   Of toch nog even kijken naar de andere projecten?   Link

Download

 

© Overname van artikelen alleen NA toestemming (meestal heb ik geen bezwaar voor HAM-radio doeleinden)