Home

Voorstellen

Zoutelande 
60 jaar bevrijd
Verhalen van
inwoners

Dagboek over de bevrijding van Zoutelande

Walcheren
60 jaar
bevrijd

Artikelen uit de PZC over de bevrijding

Agenda
Herdenkingen
Tentoonstellingen

Links

 

 

 

ZINLOZE BOMMENREGEN BIJ BEVRIJDING
(uit P.Z.C van 23 oktober 2004 door Rinus Antonisse)

MIDDELBURG - Bij de operatie voor de bevrijding van Walcheren, najaar 1944, stelden de geallieerden de militaire belangen volledig centraal. De positie van de burgers was volledig onderschikt. De militaire plannenmakers lieten bewust het burgerbelang buiten beschouwing; zo werd de Nederlandse regering niet eens op de hoogte gesteld van het bombarderen van de zeeweringen.

In een heldere en messcherpe analyse plaatste historicus T. van Gent gisteren tijdens de studie middag 'Zeeland Vrij" in de Middelburgse bibliotheek ,die werd verzorgt door de werkgroep van het Koninklijke Zeeuwsch Genootschap, veel kritiek bij de aanpak van de geallieerde bevrijding van Walcheren, nu 60 jaar geleden. Het doel - de Duitsers verdrijven en de weg naar de haven van Antwerpen vrijmaken - werd uiteindelijk wel gehaald, maar ten kostte van veel burgerslachtoffers en verwoestingen.

Met de erkenning dat het achteraf altijd gemakkelijker oordelen is, maakte Van Gent duidelijk dat de geallieerden planvorming 'vreselijk chaotisch' verliep. Daardoor was er onvoldoende samenhang tussen de operaties te land, ter ze en in de lucht. De commandant van het 1e Canadese legerkorps, generaal Guy Simonds, speelde een cruciale rol.
Van Gent tekende  aan dat de geallieerden  het zich daardoor extra moeilijk maakten: ze konden hun tanks minder goed inzetten en dat terwijl de Duitsers over weinig anti -tank geschut beschikten. De tactiek van Simonds was er vooral op gericht een enorm overwicht aan materiaal en vuurkracht te gebruiken, om levens van militairen te sparen.
Ter vergelijking: bij het bombardement op Rotterdam in mei 1940 werden er door de Duitsers 60 vliegtuigen ingezet die 100 ton bommen uitwierpen, en tussen half september en eind oktober 1944 gooiden 2200 vliegtuigen meer dan 10.000 ton bommen op Walcheren!
De RAF was daar niet gelukkig mee; die richtte zich liever op doelen in Duitsland.
Van Gent constateerde dat de zwaarte van de Duitse tegenstand overschat werd: de soldaten op Walcheren waren maaglijders, ongeschikt voor offensieve oorlogsvoering (  ).

"De operatie op Walcheren zou nu geheel anders uitgevoerd worden, geen bombardementen op de dijken en het onder water zetten van het eiland. De militaire winst was discutabel en stond niet in verhouding tot de civiele schade. Ook geen frontale amfibische aanval op Westkapelle, waar de Duitse kustverdediging het sterkst was. De aanval op de Sloedam is vrijwel zinloos geweest en niet meer nodig" (  ).
Van Gent wees op de uitgangspunten die tegenwoordig in de moderne oorlogsvoering gelden.
"De zijdelingse schade staat veel meer centraal, burgers wil men nu veel meer ontzien."
H.Sakkers sprak voor de pauze over de inrichting van de Atlantikwall en A.Goossens ging in op de bevrijding van Zeeuws -Vlaanderen. 

Na de pauze werd het boek "Doelwit dijk...bevrijdingsdrama" gepresenteerd.

Artikelen uit de P.Z.C