Champignonsoep onder een hoedje
Benodigdheden:
- 125 gr champignons
- 40 gr bloem
- 40 gr boter
- 9 dl bouillon
- 1 dl room
- peterselie
- 4 plakjes bladerdeeg
- eierdooier
Bereidingswijze:
- snij de champignons in plakjes of stukjes
- smelt de boter in een grote pan en doe de champignons erbij
- de champignons een beetje laten bakken maar ze mogen niet bruin worden
- gooi de bloem erbij en roer het heel goed, net zolang dat je geen bloem meer ziet, deze bal een beetje gaar maken (bakken)
- nu een beetje koude bouillon erbij en met een garde goed roeren, net zolang er geen klontjes meer zijn, maar een dikke soep
- steeds meer bouillon er bij en de room op het laatst erbij doen
- blijven roeren totdat het kookt
- even proeven of hij lekker smaakt
- de peterselie fijnhakken en even apart houden
- de soep in een grote bak gieten en af laten koelen
- de kopjes klaar zetten en de koude soep er in gieten
- daarna wat peterselie erop strooien
- de bladerdeeg plakjes uitsteken met een ronde steker (een stuk groter dan het kopje)
- de rand van het kopje insmeren met eidooier en het plakje bladerdeeg erop leggen, de randjes naar beneden drukken en vastdrukken (dit is een heel voorzichtig werkje)
- met eidooier en een kwastje de bladerdeeg helemaal licht insmeren
- de kopjes op de bakplaat zetten en in de oven van 190 graden bakken
- als het goed is wordt de soep warm en gaat het deeg rijzen, zodat het net een paddenstoel lijkt.
Klik op deze afbeelding om dit recept te downloaden.