Over Migraine

Wonderbaarlijke therapieën

door Dick de Scally

Als hoofdredacteur van Hoofdzaken zie je veel, hoor je veel, maar vooral: lees je veel over allerlei aspecten van hoofdpijn. De onderwerpen op de stapel leesvoer variëren van de notulen van de vergaderingen van het bestuur van de vereniging (lelijk, al die van's) via een uitgebreid persbericht over de oprichting van de BVMP, het Belgische zusje van onze vereniging, tot een tijdschriftartikel over Prozac, dat misschien, heel misschien of toch weer niet, of in de verte iets met een van oorzaken van migraine te maken heeft. Maar het leukst op de stapel zijn de kranteknipsels van de soort diverse therapieën, waarbij je de ene keer het woord "diverse" kunt vervangen door "gekke", een andere keer door "wonderbaarlijke". Oordeelt u zelf.

Van urine, een uil en marihuana

Urine gorgelen

Ghandi deed het, de Britse actrice Sarah Miles doet het, evenals Indianen, Eskimo's en Aboriginals uit Australië. Allemaal vangen ze hun eigen ochtendurine op en drinken daar zonder blikken of blozen een glas vol van, liefst op de nuchtere maag. Ze gorgelen, onder andere tegen migraine. Coen van der Kroon zweert bij de heilzame werking. "Urine is niet vies. Het is absoluut steriel." Van der Kroon werd de eerste urinetherapeut. Hij schreef het boekje De Gouden Fontein, dat hij in Nederland in eigen beheer uitbracht. Wat zit er dan precies in dat zo goed voor ons is? Van der Kroon heeft een waslijst meldingen over wonderbaarlijke genezingen van kankerpatiënten, lepralijders, psoriasispatiënten, mensen met reumatische aandoeningen en alle mogelijke chronische kwalen. Zodat je eigenlijk alleen maar tot de slotsom kunt komen dat òf die urinetherapie zwendel of autosuggestie is òf dat de hele medische wereld op een ongelooflijke manier heeft zitten slapen.(Bron: Helderse Courant 1-9-94)

Stekkers eruit

Bij Ir. M. Haas in Naarden zijn geen transformatoren te vinden, geen losliggende bossen snoeren, geen tl-balken, geen magnetron of koffiezetautomaat, geen elektrische dekens, geen synthetische vloerbedekking en al helemaal geen elektronische wekker naast het hoofdeinde van zijn bed. In zijn slaapkamer is met een centrale schakelaar het hele elektriciteitsnet in huis bij het slapen gaan uit te schakelen. Haas slaapt als de beste. Mensen, stelt Haas in de pas gepubliceerde brochure Elektriciteit & Gezondheid, worden ziek van de overal aanwezige elektro-magnetische velden, die ontstaan bij het gebruik van elektrische apparaten. Ze kunnen er algemene gevoelens van onbehaaglijkheid aan overhouden, waaronder hoofdpijn en migraine. Opzienbarende verhalen kan hij vertellen. Over de tandarts, bijvoorbeeld, die van zijn elektrisch verstelbare bed met elektrische deken o.a. migraine-aanvallen kreeg. Stekkers eruit en de pijnen verdwenen geleidelijk. Haas: De moderne mens is ondergedompeld in elektromagnetische velden en dat is niet natuurlijk.(Bron: de Volkskrant 20-11-93)

Eet een uil!

Chinezen kennen een lange traditie van het eten van wilde dieren en het trekken van medicijnen uit hun bloed of botten, vooral in zuidelijke steden als Haikou. Over inwoners van Canton, in de buurt van Hongkong, wordt vaak gezegd dat ze alles eten wat beweegt, behalve auto's. Volgens de overlevering kan iemand de kracht en energie van een wild dier verkrijgen door het te eten. Volgens de traditionele Chinese medicijnenleer is het eten van wilde dieren goed tegen tal van kwalen. Om migraine te verlichten: eet een uil!(Bron: Groninger dagblad 13-11-93)

Marihuana als geneesmiddel

De 24-jarige boerin Christine Laing bekende voor de rechtbank te Santa Cruz op Jamaica dat ze marihuana in bezit had. Toch werd ze vrijgesproken. Laing voerde haar eigen verdediging. Ze vertelde dat ze was overgestapt op marihuana, omdat ze de dure medicijnen die de dokter haar voor haar migraine voorschreef, niet langer kon betalen. In een boek had ze gelezen dat marihuana de aandoening kon genezen. Laing is een van de velen op Jamaica die medicijnen op kruidenbasis hebben herontdekt als een goedkopere en natuurlijker geneeswijze voor allerhande kwalen.(Bron: Arnhemse Courant 26-11-93)

Van zalm, sauna en zuurstoftekort

Voor de visliefhebbers

Mocht u van vis houden, dan heeft u geluk als u migraine hebt. Wat meldt Gezondheidsnieuws: "Bij migraine en spanningshoofdpijn is een optimale vorming van serotonine in de hersenen belangrijk. Daarvoor is tryptofaan nodig. Het verdient aanbeveling (visliefhebbers, let op) twee à drie keer per week bepaalde soorten vis te eten, zoals haring, makreel en zalm. Deze zijn -evenals hoogwaardige plantaardige oliën- rijk aan meervoudig verzadigde vetzuren." Een visliefhebber met migraine èn een hoog cholesterol-gehalte heeft helemaal geluk.

Persoonlijkheid

"Ik sprak eens een dokter", schreef NRC-columnist Van Lennep eens in zijn krant, "die gespecialiseerd was in migraine, en die had in zijn wachtkamer een tafeltje staan met vier stoelen er omheen. Op de tafel lag een kleedje en daar stond een asbakje op. Hij legde dan het kleedje scheef, zette de asbak schuin en een stoel verkeerd." U voelt de clou al aankomen. Als de dokter merkte dat een migraine-klant alles had rechtgelegd en rechtgezet, dan wist hij de oorzaak: perfectionisme. Het idee dat een strikte persoonlijkheid altijd migraine oplevert, is nog altijd niet uitgeroeid. Ach, zo heeft iedereen zijn fobie. Meestal zijn migraineurs ongevaarlijk.

Hamerende hoofdpijn

Op teletekst heeft het volgende verhaal gestaan: Een man ziet hoe een andere man zichzelf met een grote rubberen hamer op het hoofd slaat. Gestoord, denkt die man en hij belt de politie. Die vindt de timmeraar niet ver van de plaats waar de getuige hem zag. Hij heeft de hamer nog in zijn handen. Uit zijn verhaal aan de politie blijkt dat de man zeker niet gek is. Hij vertelt ze dat een hersenkanaal jaren geleden na een zwaar ongeluk geblokkeerd raakte. Dat bezorgt hem regelmatig hevige hoofdpijn. De enige remedie is een harde klap op het hoofd. Hamerende hoofdpijn, een beetje te letterlijk opgevat. Niet proberen s.v.p.

Sauna tegen van alles

De Gay-krant vertelt over de vinding van een medische ingenieur om door middel van een speciaal soort waterdamp aids te behandelen. Patiënten nemen plaats in een soort cabine en ondergaan daar iets wat op een saunabad lijkt. De Gay-krant schrijft: "De ingenieur past de methode ook toe bij huidziekten, infecties, reuma, spataderen, astma en... migraine." Ik herinner me bezoeken aan de sauna waar ik met een knetterende migraine vandaan kwam.

Aan het werk!

Het bewijs is geleverd: werken is goed voor je portemonnee en voor je migraine. Dit bericht uit Trouw komt niet van de eerste de beste. Het Britse vakblad The Lancet meldt dat Dr. Joseph Blau, neuroloog verbonden aan de City of London Migraine Clinic, vijftig artsen tussen 26 tot 72 jaar heeft onderzocht. Een aantal van hen wist te melden dat motivatie en toewijding voor het werk in combinatie met een juist medicijngebruik de beste remedies zijn tegen migraine. Pas thuis doken ze weer met een barstende hoofdpijn het bed in. Migraine, zo concludeert Blau, zit tussen de oren. Uit eigen ervaring kan ik daar aan toevoegen: ja, maar vaak aan één kant.

Hersenschade

Pasgeborenen lopen soms hersenschade op door zuurstoftekort bij de geboorte, meestal doordat de moederkoek niet voldoende zuurstof doorlaat. De gevolgen kunnen zijn abnormale motorische en geestelijke ontwikkelingsstoornissen. De Leeuwarder Courant meldt nog: "...leidt het tot ernstige verstandelijke handicaps, als autisme, epilepsie en migraine." Tijd voor nog een juridische procedure.

Zelfde mechanisme

Het weekblad Aktueel kent een rubriek Onderzoeksnieuwtjes. De nieuwtjes zijn zo beknopt weergegeven dat bron en verdere informatie ontbreken. Op 2 maart 1995 schreef Aktueel: "Men begint te geloven dat aan beide problemen waarschijnlijk eenzelfde (soort) biologisch mechanisme ten grondslag ligt." Waar heeft men het over? Dat staat in de zin ervoor: "Migraine en depressie gaan vaak samen!" Ik heb al migraine. Heb ik nou ook nog...?

Tip tussendoor

De heer Dijkema, agrariër te Westerwijtwerd, heeft naar aanleiding van een artikel over migraine in het streekblad gebeld: "Sommige mensen hebben baat bij geitemelk." En geitekaas, mijnheer Dijkema?

Niets cadeau

De Donorkrant is een uitgave van de Stichting Rode Kruis Bloedbank Arnhem en Omstreken. Dat moet allemaal even gezegd worden om het volgende bericht daaruit te snappen. Tilly Huijdink uit Tiel is plasmaferesedonor. Eenmaal in de maand rijdt ze vanuit haar woonplaats naar de Bloedbank in Arnhem voor een schenking "wit goud". Gratis. Toch, zegt ze in de Donorkrant, heb ik er iets voor teruggekregen, nl. een maand zonder hoofdpijn. Zo zie je maar: voor elke therapie moet je iets doen.

Beste lezer, als u meer van dergelijke therapieën kent, therapieën die volgens u bizar, wonderbaarlijk, onverwacht, gek of niet te vertrouwen zijn, dan kunt u ervaringen en/of kranteknipsels, tijdschriftartikelen enz. opsturen naar het kantoor in Beek, postbus 50, 7037 ZH Beek.

Auteur: Dick de Scally Uit: Hoofdzaken, 1995.

Terug naar Medisch

Terug naar de Migrainerubriek