Over Migraine

Eindelijk kan ik weer iets leuks afspreken

Al bijna de helft van haar leven had Marja Veen (37) last van vreselijke hoofdpijn. En als ze geen last had van die migraine was ze wel bang dat ze het zou krijgen. Tot ze jaren geleden een stap zette waardoor het allemaal zou veranderen.

door Ineke van Kasteren

Hoofdpijn en dan heel erg. Daar kan Marja Veen over meepraten. Hoewel het intussen zo lang geleden is dat ze een migraine-aanval had, dat ze diep moet nadenken hoe het ook al weer voelde. En dat terwijl ze er jarenlang heel veel door moest laten. "Ik heb migraine vanaf mijn puberteit en het is in mijn familie erfelijk van beide kanten", vertelt ze. "Er is zelfs een familielid van in de negentig die nog steeds regelmatig last heeft van migraine. Ook mijn broer heeft dezelfde klachten. Vanaf mijn zeventiende werkte ik op onregelmatige tijden en ik kreeg natuurlijk te horen: 'migrainepatiënten moeten regelmatig leven'. Na vier jaar ben ik dan ook regelmatig gaan werken. Dat hielp wel een beetje, maar het betekende ook dat ik altijd last had van migraine als ik vrij was. Want het kwam bij mij altijd rond de middag op, het werd steeds erger en 's avonds kon ik echt niet meer. Ik moest overgeven en ik kon alleen nog maar op bed liggen, in het donker, en slapen."

Bang om iets leuks af te spreken

"Spanning had er bij mij veel mee te maken. Altijd als er een leuke dag was, had ik last. Ik heb al heel wat bruiloften halverwege vaarwel moeten zeggen. Altijd was ik bang om afspraken te maken, bang dat ik dan last van migraine zou hebben. Zo belemmerde het mijn sociale leven. Ook op vakantie kon ik niet overdag een stad bekijken en dan aansluitend uit eten gaan. Dan had ik al in mijn achterhoofd dat dat vast niet zou lukken. En natuurlijk ging het dan ook mis. Ik probeerde er niet aan te denken, maar dat doe je toch. Nooit wist ik wanneer het me zou overvallen. Daardoor was ik er altijd mee bezig of ik al wat voelde en of ik die avond wel zou doorkomen. Ik zat in een cirkel, waar moeilijk uit te komen was. Ik ging steeds minder afspraken maken. Gezellige dingen, zoals een feest met collega's of uit eten na het werk, liet ik schieten. De tijd op mijn werk kwam ik meestal wel door; 's avonds was het pas echt mis. Veel collega's wisten dan ook van niets."

Het etiket 'patiënt'

"In het begin nam ik veel aspirines, maar die hielpen niet. Via mijn huisarts kreeg ik pillen tegen migraine, ook zonder resultaat. Het probleem was dat je al die medicijnen moest nemen als je het voelde aankomen. Dus liep de hele dag te denken 'voel ik het al?'. Ik had altijd aspirines bij me. Ze zaten in alle jaszakken." Vijftien jaar lang sukkelde Marja zo door. Tot ze besloot om op eigen initiatief een homeopathisch middel te proberen. Marja: "Maar die korreltjes moest ik ook nemen als ik iets aan voelde komen. Dus dat werkte bij mij net zo min." Marja deed wat veel mensen met migraine doen: het accepteren. In haar familie had ze al gezien dat er blijkbaar niets aan te doen was. Naar de dokter ging ze niet vaak, toch bang voor het etiket 'patiënt'. Maar natuurlijk wilde ze niets liever dan van die hoofdpijn afkomen. Liefst voor altijd. Haar schoonzusje had goede ervaringen met homeopathie en vertelde Marja daarover. Daarop maakte zij een afspraak met een homeopathisch arts in haar buurt. Marja: "Een jaar of zes geleden kwam ik voor het eerst bij mijn homeopathisch arts. Zij werkt volgens de klassieke homeopathie. Door allerlei vragen te stellen, zocht ze uit welk middel het beste bij mij past. Dat was dan mijn constitutiemiddel. Als ik de stof die ik nodig had, binnen zou krijgen, zou mijn lichaam de migraine zelf kunnen oplossen."

Zes jaar migraine-vrij

"In het begin vond ik het wel een beetje eng, want ik wist dat me het hemd van het lijf gevraagd zou worden. Maar dat was allemaal nodig om te kijken welke stof ik nodig had. Gelukkig viel het erg mee. De vragen gingen wel over van alles. Vroeg ze bijvoorbeeld: 'Slaap je met het raam open?', dan kon de volgende vraag best zijn: 'Heb je koude voeten?'. Over de hoofdpijn hadden we 't amper. Ondertussen bladerde zij steeds in dikke boeken. Ik ging met een middel de deur uit. Het waren korrels. Maar helaas hielp die eerste keus niet; ook bij homeopathische artsen is het niet altijd de eerste keer raak. Maar ze zocht verder, en daarna kreeg ik een ander middel: Graphites. Dat heb ik nu al zes jaar en ik ben al die tijd migraine-vrij. Het middel past zo goed bij mij, dat ik aan één korrel in de vier, vijf maanden genoeg heb. Als ik weer vaker hoofdpijn krijg, merk ik dat het bijna uitgewerkt is. Je blijft er dus toch altijd mee bezig, doordat je regelmatig op controle moet. De gedachte aan migraine is er nog altijd."

Nergens last van

"Al zit ik nu op vakantie nog zo lang in het vliegtuig of de bus, ik heb nergens last van. Zeker nu ik kinderen heb, zou ik niet weten hoe ik het had moeten doen als ik van die aanvallen kreeg. Ook mijn man is er natuurlijk heel erg blij mee. Hij hield er ook altijd rekening mee dat ik migraine kon krijgen. Nu kunnen we gewoon alles doen wat we willen. Het is niet zo dat ik nu voor àlles naar een homeopathische arts ga. Maar ik heb een paar keer meegemaakt dat niets hielp en de homeopathie wel. Toen ik tijdens mijn zwangerschap veel last had van tintelende vingers door vochtophoping in mijn handen en armen, bleek een extra dosis Graphites de oplossing. En voor mijn kinderen ben ik ook een paar keer bij de homeopathische arts geweest. Toen mijn dochtertje eczeem had, wilde ik geen hormoonzalf van de huisarts. Het middel dat de homeopate gaf, bleek wel te helpen. En net zo was het toen mijn zoontje als baby vaak 's nachts wakker werd en dan helemaal in paniek raakte. Hij kreeg z'n korreltjes en het was over."

Had ik het maar eerder gedaan

"Ondertussen ben ik er natuurlijk aan gewend dat ik gewoon weer leuke afspraken kan maken. Met mijn sociale contacten gaat het een stuk beter. En daar geniet ik nog steeds van. Mijn broer heeft precies dezelfde migraine als ik. Hij is tien jaar ouder en loopt er dus al zoveel langer mee rond. Sinds kort is hij ook bij dezelfde homeopathisch arts en hij bleek hetzelfde middel nodig te hebben. Dat is ècht toeval. Maar het heeft wel resultaat. Zelf heb ik ook al vaak gedacht: had ik het maar eerder gedaan. Ondertussen heb ik al heel veel mensen naar de homeopaat gestuurd. Want zo tevreden als ik ben, dat hou je toch niet voor jezelf."

Overgenomen uit Naturelle, magazine voor gezond leven met homeopathie, winter 1997. Een gratis abonnement op Naturelle is aan te vragen via: Naturelle, Antwoordnummer 511, 1800 VB Alkmaar.
Het (gratis) telefoonnummer van de homeopathielijn is: 0800-9011.

Terug naar Ervaringen

Terug naar de Migrainerubriek