Slapen zonder knarsen

De Nociceptive Trigeminal Inhibition Tension Suppression System (doorlezen graag) is een hele mond vol voor een kunststofplaatje (opbeetspalk) dat moet verhinderen dat op de plaats van de spalk 'geen extreme kracht ontwikkeld kan worden', zoals de folder van de importeur het formuleert.

Een aantal mensen heeft de slaapstoornis die bruxisme heet. Daaronder verstaan we o.a. alle bewegingen van mond en gebit die soms 's nachts plaatsvinden maar die geen enkel doel dienen. Zij knarsen met hun tanden en kiezen, klemmen met de kaakspieren boven- en ondergebit krachtig op elkaar, en persen met hun tong naar alle kanten. Alles wat onder langdurige druk staat, gaat pijn doen, ook in tanden, kiezen, kauwspieren en kaakgewricht. Die pijn kan uitstralen naar alle kanten van het hoofd en (spier)spanningshoofdpijn kan dan het onaangename gevolg zijn. Is daar iets aan te doen?

De NTI-tss is een door ene Dr. Boyd ontwikkeld individueel voorgevormd plaatje dat de hoofdpijnlijder 's nachts over de boventanden plaatst zodat 'bruxisme' onmogelijk of bijna onmogelijk wordt. De bedoeling is dat er als gevolg daarvan een aanzienlijke afname te constateren moet zijn van aan spierspanning gerelateerde hoofdpijn. 'Of de spalk ook tegen migraine helpt, durf ik niet te beweren, ik zou eerder baat verwachten bij mensen met spanningshoofdpijn die 's ochtends met hoofdpijn wakker worden', aldus neuroloog Kuster. Het plaatje is zo gevormd dat het niet van zijn plaats kan raken en dat het geen ademhalingsproblemen geeft.

In alle gevallen is overleg met de tandarts vereist. Het voordeel ten opzichte van de traditionele spalk is de eenvoudige vervaardiging door de tandarts in één zitting van ongeveer 20 minuten. Er hoeven geen afdrukken en modellen te worden gemaakt.

Bruxisme hoeft geen symptoom van stress te zijn. Wel is het zo dat iemand er enige invloed op kan uitoefenen. Tandenknarsen komt nu eenmaal meer voor als iemand onrustig slaapt, veel snurkt en vaak wakker is. Ook na (veel) alcoholconsumptie, roken en de inname van bepaalde medicijnen verergert het tandenknarsen, evenals het kort voor het slapengaan bekijken van inspannende tv-programma's. Dus dan weet u wat u kunt doen om het ergste tandenknarsen te vermijden.

Voor nadere informatie: www.yoris.nl of tel. 0165 301045

Uit Hoofdzaken, het blad van de Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten

Terug naar Medisch

Terug naar de Migrainerubriek