Home
pv2_paars.gif 204*37
mail me
 
 
 
  index
  home
  basis
  linken
  lijsten
  plaatjes
  varia
 
Intro HTML codes.


Wat is HTML?

HTML is HyperText Markup Language.

HTML code zorgt er voor dat je een pagina met tekst en plaatjes zodanig kunt opzetten, dat je het op het World Wide Web kunt laten zien. Je hoeft niet te kunnen programmeren, en je hebt geen speciale progies nodig voor de code in HTML. Je kunt het coderen van HTML eenvoudig met een tekst editor doen. Maar tegenwoordig heb je er goede tools voor om je te helpen je HTML code te schrijven.

HTML Editors

HTML documenten zijn tekst files die je gewoon met een eenvoudige tekst editor kunt opzetten, of je kunt een WYSIWYG editor pakken. Het leren van de basis HTML codes is niet moeilijk. Ken je deze basis codes, dan kun je al een eenvoudige pagina opzetten.
Diverse HTML editors zijn er op de markt, veel Freeware, kost dus niks, die je een aantal taken uit handen nemen. Op die manier kun je vlotter een site bouwen.

Je Site Online Zetten

Nadat je een of twee pagina's gebouwd hebt kun je de upload naar de server doen. Die server staat bij je provider en is 24 uur per dag met internet verbonden. Je eigen pc hoeft dus niet aan te staan, om je site te zien.

Het is van groot belang dat je de basisbegrippen van de HTML code tags kent. De basis kennis wordt hier verder uit de doeken gedaan.

Het Maken van een Basis HTML Web Pagina

Er zijn 4 HTML Tags die je moet kennen om een basis pagina te kunnen maken:

<HTML> en </HTML>
<HEAD> en </HEAD>
<TITLE> en </TITLE>
<BODY> en </BODY>

Dit zijn de 4 tags die MOETEN op je pagina om je pagina in de browser goed weer te laten geven.

Let even op: je hebt een openingstag, en een sluittag, die met het schuine streepje. TUSSEN de openings en sluittag zet je je informatie.

De <HTML> Tag

De opbouw van Openings en Sluit Tags vertelt je browser dat het document wat het inlaadt een HTML document is. De Openings <HTML> Tag MOET aanwezig zijn helemaal aan het begin van je document, gevolgd door de rest van je document.

De Sluit </HTML> Tag MOET als laatste in je document aanwezig zijn. Deze Tag vertelt de browser dat er verders niks meer weergegeven moet worden.

De <HEAD> Tag

Het HEAD gedeelte van je pagina verschijnt niet in je browser. In de HEAD zit verborgen informatie om je pagina weer te geven en er staat ook info van de maker in etc.Tussen de Openings<HEAD> Tag en de Sluit </HEAD> Tag tref je vaak de Meta Tag elementen en mogelijk ook Javascript Tags.

De <TITLE> Tag

De TITLE Tag zit BINNEN je HEAD Tags, zo dus:

<HEAD>
<TITLE> Kijk nu boven in je browser en zie de title van deze pagina </TITLE>
</HEAD>

De TITLE Tag is waarschijnlijk de voor niewbies meest onbegrepen tag. Alles wat deze tag doet is het weergeven van de tekst die je als TITLE aan je pagina geeft en wel: in je browser's TITLE BAR. Deze TITLE verschijnt NIET ergens anders op je pagina!

NOTE: De meeste Zoekmachines gebruiken je title wanneer zoekresultaten worden weergegeven. Hou je title kort (niet meer dan 10 woorden) en probeer het hoofdonderwerp van de pagina er in te vangen.

De <BODY> Tag

Alle tekst en plaatjes die je op je pagina zet MOETEN TUSSEN de Openings en Sluit <BODY> tags. Er zijn diverse basis attributen welke je in je Openings <BODY> Tag kunt zetten.

BACKGROUND=
Gebruik dit attribuut om een achtergrondplaatje (GIF or JPG) op te nemen, zo dus:

BACKGROUND="picture.gif"

of, indien het in een andere pagina zit dan waarin je nu schrijft:

BACKGROUND="anderemapnaam/picture.gif"

BGCOLOR=
Als je geen achtergrondplaatje wilt gebruiken, dan kun je dit attribuut gebruiken om een achtergondkleur (engelse naam voor de kleur of #ff00ff aanduiding) aan te geven voor je web pagina:

BGCOLOR="#FFFFFF" of "White"

TEXT=
Dit Attribuut is er om aan te geven wat de kleur moet zijn van ALLE tekst op je pagina:

TEXT="#000000" of "Black"

LINK=
Dit Attribuut stelt de kleur in van ALLE Linken op je pagina:

LINK="#008080"

VLINK=
De VLINK [Visited Link] definieert de kleur van ALLE Visited Links (Bezochte Linken). Als je op een Link klikt en naar een pagina gaat en dan terugkomt, (gebeurt toch wel eens?) naar de originele pagina, is de Link die je zojuist aanklikte zo geschrokken van je terugkomst, dat ie van kleur is verschoten.. Zo geef je het dan aan:

VLINK="#FFFF00"

ALINK=
De ALINK [Active Link] stelt de kleur in van de Links als je er op klikt:

ALINK="#FF0000"

Verder met de Basis