OMGEVING

Zeeuws Vlaanderen

Een vakantie in Zeeuws Vlaanderen is een goede keus.
Het land tussen de Westerschelde en de Belgische grens is niet zomaar een stukje Nederland.
Het is een uniek land, een stukje Vlaanderen in Nederland.
Met kilometerslange zandstranden.
Met veel pittoreske dorpjes.
Met mooie natuurgebieden o.a. het Zwin.
Met gezellige winkelstadjes,vele winkels zijn op zondag open.
Met vele en goede eethuizen en restaurants ( mossels).
En................ niet te vergeten een zeer gastvrije bevolking,
die u bijna nergens anders in Nederland treft.

Verdronken Zwarte Polder:

Aan de zeedijk bij Nieuwvliet-Bad
Een slikken en schorrengebied tussen de zee en de recreatieterreinen in Nieuwvliet-Bad.
Dit gebied heeft een open verbinding met de zee. Enkele malen per jaar overstroomt het gebied met zout water. Een bijzondere en vaak zeldzame vegetatie is hiervan het gevolg. Het gebied is ook rust en broedplaats voor vele vogels. Door het gebied loopt een wandelpad dat toegankelijk is voor leden van Natuurbeschermingsverenigingen. Er zijn regelmatig excursies.

Strand van Nieuwvliet

De drukst bezochte atrractie van Nieuwvliet is met afstand het strand. Deze brede, schone zandstranden zijn vrij toegankelijk via de 5 duinovergangen. In de directe nabijheid zijn parkeergelegenheden voor zowel de fiets als de auto. In de vakantieweken moet voor de auto parkeergeld worden betaald. Buslijn 14 (Breskens-Knokke) rijdt in juli en augustus langs verschillende duinovergangen in Nieuwvliet.
Bij elke duinovergang is een informatiepaneel geplaatst. Hierop staat voor elk strand vermeld wat wel of niet mogelijk is. (bijvoorbeeld of het strand toegankelijk is voor honden, vliegers of surfplanken)
De gemeente Sluis zorgt in de maanden juli en augustus voor bewaking van de stranden. De centrale strandpost op het duin heeft een prima overzicht over het complete strand. EHBO is aanwezig. De stranden worden verder dagelijks gereinigd.
De strandpaviljoens Saint-Pierre, de Boekanier en Matour voorzien u van eten en drinken. Ook is er een verkoop/verhuur bedrijf op het strand, waar o.a. ligstoelen, tentjes, strandcabines e.d. kunnen worden gehuurd.

De stranden van Nieuwvliet zijn voorzien van palen met Nijntje figuren erop. Kleine kinderen kunnen zich met behulp van deze palen prima orienteren.
Het schone zand inspireert de kinderen tot eindeloos spelen. Bij afgaand water ontstaan poeltjes en riviertjes. Bij opkomend water spoelt alles weer onder. Elke dag opnieuw weer volop spelplezier dus.

Een ander dagelijks terugkerend evenement is natuurlijk de zonsondergang. Een zonsondergang op een Zeeuws strand is nogal wat indrukwekkender dan het donker worden in een gemiddelde stad!
Een mooie fietsroute vanuit Breskens. Eerst gaat het richting IJzendijke, vandaar naar Aardenburg en Oostburg. Vervolgens wordt Nieuwvliet aangedaan, en dan weer terug naar Breskens.
WINKELEN EN CULTUUR BEKIJKEN IN DE KERNEN:
SLUIS Prettig winkelstadje (winkels alle dagen, ook zondag open), mooi Belfort met oude raadszaal (linker-zij-ingang, via hellingbaan, gaat naar de lift), kaai, wandeling langs de grachten met Steenen Beer, terrassen, veel goede restaurants, R.K.-kerk.
TIP: parkeer op een van de grote parkeerterreinen (in de kern Sluis zelf, voor een gehele dag) als alle A.I.P.'s (speciale gehandicaptenparkeerplaatsen) bij veel drukte bezet zijn.
OOSTBURG Ruime parkeermogelijkheden, veel winkels, weekmarkt(woensdag), banken en wandeling langs het Groote Gat (mooie natuur)
TIP: parkeerplaatsen te vinden op allerlei plaatsen in de kern (Pompje, Bibliotheek, Rabobank, Gemeentehuis (voor en achter), AH, LIDL, etc.
ook de Burchtstraat is via een U-bocht-constructie (langs Kerk, Ledelplein, Erasmustraat en Kerkplein-rondje rond de de kerk) met de auto te bereiken ook voor kort-parkeren met gehandicaptenparkeerkaart
BRESKENS haven, jachthaven, (vis-)restaurants, terrassen, winkels en R.K.-kerk (St. Barbarakerk -met veel beeldhouwwerk- ingang lastig!), visserijmuseum (nu ook met lift!), zeevissen, zeerondvaart, vogeltelpost.
TIP: een aangepast toilet is er alleen te vinden in het "Wapen van Breskens".
AARDENBURG Oud stadje, Romaanse resten, winkels, St. Baafskerk, galeries, poëzieroute, wandeling om Aardenburg (Kikkerpad), archeologisch museum, oorlogsgraven-kerkhof.
TIP: de St. Baafs-kerk is te bereiken via de NOORD-ingang (neem iemand mee die zich kan melden bij de zuid-ingang, zodat deur en hellingplank kunnen worden geregeld)
IJZENDIJKE Winkels, wandeling langs de verdedigings-grachten, streekmuseum, Molen, N.H. kerk.
TIP: het streekmuseum heeft nu sinds kort ook een lift, een bezoek meer dan waard!
GROEDE Oud Kerkplein met dorpspomp, museumstraatje, Lutherse Kerk, N.H.-kerk, galeries

St. ANNA ter MUIDEN Oud authentiek stadje, monumenten, met gemeentehuis (niet rolstoeltoegankelijk zonder veel tilwerk), N.H.-kerk.
TIP: kun je ook goed met de auto doen, want de straat (er zijn geen trottoirs) is erg lastig voor de rolstoel door de ongelijke kinderkopjes!
EEDE Bevrijdingsmonument, Medicinaal Museum (niet toegankelijk voor rolstoelers)