De opgravingen bij Twyfelfontein zijn ongeveer 5000 jaar oud. In erg hard gesteente (zandsteen bedekt met patina houdende laag) hebben de toenmalige bewoners allerlei dieren gegraveerd. Dit is bijzonder omdat bij de meeste rotstekeningen in Afrika gebruik is gemaakt van pigmenten of houtskool maar hier dus niet. Er zijn twee routes te lopen onder leiding van een plaatselijke gids die een beetje Engels spreekt.

In totaal zijn er in deze streek 2500 rotsgravures gevonden. Enkele daarvan zijn gekopieerd begin 1900 maar de meeste zijn uit het stenen tijdperk. Er komen veel verschillende dieren op voor die nu niet meer in deze streek voorkomen zoals de neushoorn, giraffe en leeuw. Een kwart van de tekeningen zijn van een antilopensoort die uitgestorven is. Opvallend is dat de dieren die afgebeeld zijn geen poten of hoeven hebben maar pootafdrukken. Ook zijn enkele voetafdrukken van mensen gevonden (ze hadden platvoeten). Enkele tekeningen zijn abstract en lijken een soort landkaart voor te stellen met waterputten.

Wij konden ons zo voor stellen dat deze rotstekeningen gebruikt werden voor een soort onderwijsdoeleinden, gezien de pootafdrukken. Maar waarom staan die voetafdrukken er?? Humor??

 

 

Copyright T.Theune