Honingoogst
|
| ||||||||||||||||||||
Allereerst wordt de (rijpe) honing
ontzegeld. Daarvoor zijn verschillende gereedschappen in
gebruik. Het makkelijkst gaat het met hete lucht, afkomstig van
een föhn (2000 W). De hete luchtstroom wordt op 10 cm
afstand over het raam bewogen. Tussen het celdeksel en de
daaronder liggende honing bevindt zich een luchtkussentje, dat
door de hete lucht uitzet en het dekseltje eraf schiet. De
honing in de ontzegelde cellen blijft onaangetast.
Ontzegelen met hete lucht gaat alleen bij
nieuwe raten. Op bebroede raten ontbreekt het luchtkussentje
onder het deksel.
Bij het verwerken van de honing moet alles
zo schoon en zuiver mogelijk zijn.
| |||||||||||||||||||||
Na het slingeren blijft de honing een paar
dagen staan. Tijdens die tijd klaart de honing. De wasdeeltjes
komen naar boven en kunnen later afgeschuimd worden. Deze
afschuimhoning kan gevoerd worden.
Na het afschuimen kan de honing direct in
potjes of in emmers opgeslagen worden. Dit laatste is
aangewezen als de honing later tot
cremehoning geroerd moet worden.
| |||||||||||||||||||||
Bloemenhoning kan het beste voor hij in
potjes gedaan wordt, geroerd worden. Door het roeren wordt
verhinderd dat de honing hard en groot uitkristaliseerd. Het
roeren kan in de opslagemmer gebeuren. Eerst zolang wachten tot
de honing troebel wordt. Door het roeren (met een geschikt
apparaat) worden de zich vormende suikerkristallen kapot
gemaakt en fijn verdeeld. Dit roeren wordt verschillende keren
herhaald, tot de honing zo stijf is, dat hij zich nog laat
afvullen.
| |||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||
ontzegelen met de ontzegeltang
| |||||||||||||||||||||
Om te voorkomen dat de raten breken:
langzaam aanslingeren!
| |||||||||||||||||||||
zeven
| |||||||||||||||||||||
Als de honing in emmers opgeslagen wordt,
moet hij vaak weer vloeibaar gemaakt worden. Omdat de honing
nooit hoger dan 40 °C verwarmd mag worden, moet hier zeer
goed op gelet worden. Maak bijvoorbeeld gebruik van een
thermostatische douchekraan.
Als de honing geroerd moet worden, wordt er
net zolang verwarmd tot de troebele fase bereikt is.
| |||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||