René (M.A.) van de Zande, Wissenkerke
 Home

Kweekduiven

Vitesse - Dagfond:
In 1991 werd voor het eerst contact gelegd met de gekende Ad Schaerlaekens te Baarle-Nassau en er verhuisden eieren uit de "Raket" van '87 en "Zoon Dillen" van 83 naar Wissenkerke, hetgeen in 1992 direct een 3e gouden Crack Jong in de FZN opleverde.
Ook de laatste jaren worden er regelmatig bij deze grootmeester eieren gehaald uit de betere weduwnaars en hiermee worden kweekkoppels gevormd; inmiddels zitten er uit de lijnen van "Goed Sproetje", Wounded Knee", Goodlooking", "Sissy"(Vandenabeele), "Kampioen 707", "Olypiade", "Inteelt Gaby", "Superstar" enzovoorts. In 1996 leverde dit een 1e Gouden Crack Jong bij de FZN op. Vanaf 1993 kwamen er ook regelmatig duiven van clubgenote Mevr. Verwei (Wissenkerke). Het betrof hier vooral de Romain Legiest, Oostakker-duiven uit lijnen van de "Stier", "Kleine Bleken" enz.
Ook werd er een vleugje "Koopman"-bloed toegevoegd via Dick Leeuwerke welke in 1996 een 6 tal Koopmannen leverde; inmiddels zijn deze Koopmannen weer verkocht en wordt er alleen gekweekt uit de  Legiest en Schaerlaeckens duiven.

Inmiddels gaat de samenwerking met Mevr. Verwei al jaren zover dat er samen wordt gezocht naar versterking, samen wordt gekweekt en constant duiven worden uitgewisseld. Twee concurrenten hebben dus de handen ineen geslagen om zo meer rendement te halen uit een kleiner aantal kweekkoppels!

Deze samenwerking bestaat niet alleen voor de snellere soorten maar breidt zich ook uit tot de:

Overnachtduiven:

opsommingsteken

Voor de fond werd begonnen met duiven van de Comb. Filius (Wissenkerke) welke middenjaren tachtig triomfen vierden, maar ook hiervoor werd gezocht naar versterking en in 1995 werd contact gelegd met J. Walpot & Zn te St.-Philipsland: de winnaars van o.a. nationaal Pau, nationaal Perpignan en FBZ Bordeaux. Vanaf 1995 werden hier jaarlijks eieren gehaald uit de lijnen van het "Superkoppel" en de beide nationale winnaars, vanaf 2000 nog eens 15 eieren uit de lijn van de "Eric", deze duif vloog een 2e nationaal Barcelona.

opsommingsteken

De Walpot-lijnen waren lange tijd bepalend, in bijna alle huidige overnachtduiven zijn zij vertegenwoordigd, met als beste bewijs natuurlijk :

HET SUPERKOPPEL: 1628275 X 2032894 (WALPOT X MULLER via FH Janssens )

Dit koppel bestaat sinds de zomer van 1998 en gaf tot dusverre 3 doffers welke de volgende prijzen bij elkaar vlogen:

opsommingsteken

4e nationaal Mont de Marsan S1;

opsommingsteken

5e semi-nationaal Mont de Marsan;

opsommingsteken

6e nationaal Mont de Marsan S1;

opsommingsteken

25e nationaal Mont de Marsan S1;

opsommingsteken

107e nationaal Dax S1;

opsommingsteken

407e nationaal Pau;

opsommingsteken

23e Bordeaux ZNB;

opsommingsteken

33e Bordeaux ZLU.

opsommingsteken

In 2002 werd er als experiment eens een keer vanuit een nestbak in het jonge duivenhok een jaarlingduivin uit dit koppel opgeleerd en meegegeven naar Dax, resultaat 340e nationaal ! (normaliter wordt er nooit met duivinnen gevlogen)

opsommingsteken

In 2002 werd uit het Superkoppel de Monty-Bordeaux gekweekt. Op zijn eerste drie overnachtvluchten vloog deze doffer in   het inkorfcentrum drie maal een eerste prijs van Bordeaux.

opsommingsteken

In 2003 werd de '456 gekweekt, welke in 2003 2 op 3 vloog op de overnacht en tot  en met 2007 9 prijzen scoorde.

opsommingsteken

In 2005 volgde de ‘118, welke in 2007 tot 2 op 3 kwam.

 

Zelfs in 2006 en 2007 bracht het koppel nog een enkel jong groot ondanks de gevorderde leeftijd van de duivin.

 

DE TOEKOMST

Inmiddels is Jan Walpot gestopt met de duivensport op eigen adres en is deze bron dus niet meer beschikbaar. Mede daarom is het restant van de (inmiddels al wat oudere) Walpot-duiven verkocht en is het over een andere boeg gegooid.

De basis waaruit nu wordt gekweekt zijn de duiven van Cor de Heijde; er zijn vanaf 2004 duiven gehaald uit de (“Klamper”)lijnen van de “Perpignan”, “St. Vincentduifje”, “Diamantje”, “Don Michel” en “Mooi Grijs” om er maar enkele te noemen.

Tevens heeft één van Cor’s kweektoppers, namelijk de 9910029 “Kleinzoon Perpignan” in 2006 een seizoen in Wissenkerke op het kweekhok gezeten.
Hopelijk gaan deze lijnen vanaf 2009 hun waarde bewijzen op het vlieghok.

De prestaties met duiven van het soort Cor de Heijde op andere hokken zijn fenomenaal, jaarlijks kan hij enkele pagina’s voorleggen met nationale top-50 noteringen welke door duiven van zijn soort zijn gerealiseerd. Wat te denken van bijv. de 1e nationaal Barcelona bij Frans Bungeneers (B)

 

In 2005 werd er bij fondcrack Cees van Bijsterveldt, Chaam op bonnen een tiental eieren gehaald. De late jongen hieruit zijn in 2007 voorzichtig opgeleerd op de navluchten en moeten in 2008 de baan op.

Deze fondcrack bezit ook een soort duiven welke voor een aanzienlijk deel is gebaseerd op de De Heijde duiven, via Gebr. van de Matten, veelal in kruising met toppers van zijn eigen soort, zoals de wijd en zijd bekende “Dakman”, “Lars”, “Favoriet” of “Rolando”. 

Zijn resultaten van de laatste jaren wijzen uit dat dit een gouden greep is.

Ook werd er in 2007 een tiental eieren verkregen van duivenvriend Frans Janssens uit Kapelle, één van de beste spelers van Zeeland op de middaglossingen, welke zijn vliegstal heeft opgebouwd met duiven van o.a. Gebr. Dingemanse (Arnemuiden), J. Allemekinders, W. Weststrate (beiden Kapelle), H. Vermeulen (Schore) en van René zelf (de Walpot-lijnen).
Tenslotte kwamen er nog vier jongen van P.W.A. van der Meulen uit Sirjansland, nog zo’n kanjer op de middaglossingen met o.a. een nationale overwinning op Dax en enkele provinciale zeges op z’n palmares.

 Update
 Methode
 Kweekduiven
 Vliegduiven
 Prestaties
 Liefhebbers
 Links
 Contact
 E-mail