PE1MWB projecten
 
      PE1MWB Overname van artikelen alleen NA toestemming
  (meestal heb ik geen bezwaar voor HAM-radio doeleinden)

LOOD ACCU capaciteitsmeter
(een uitbreiding op de Accu Afschakelaar)

Als je een accu niet nieuw koopt wil je weten of er wat capaciteit in zit. Immers als die tot 20% is terug gelopen, steek je meer energie in het ermee rondzeulen dan dat je er aan energie uit kan halen.

Hiernaast zie je het schema van de Accu Afvalschakelaar. Die sluiten we als S1 aan op de te meten loodaccu en als belasting sluiten we de onderstaande capaciteitsmeter aan. De eigenlijke belasting is een 12V gloeilamp en die blijft aan de accu geschakeld zo lang de spanning van de accu niet onder de ingestelde spanning (11,5 V) komt.

 lamp
 2 W
 5 W
10W
21W
  accu
  3,3 Ah
  8,3 Ah
16,6 Ah
   35 Ah
Parallel aan de gloeilamp staat een voeding voor een analoog reis klokje. De voeding van 1,5 V wordt gestabiliseerd door de rode led D3.  Dus zolang de belasting aanblijft, tikt het klokje. Bij het afvallen staat de tijd stil. Als bij aanvang de klok op 12 uur hebt gezet, kun je gemakkelijk de verstreken tijd opnemen. Let wel de tijd zal bij een uitstekende accu om en nabij de 20 uur halen. Bij een onbekende accu moet je dus na 12 uur even kijken of de klok nog loopt, want vanaf die tijd moet je die 12 uur verstreken tijd optellen bij de aflezing.

De capaciteit volgt uit de tijd maal de stroom. De stroom is afhankelijk van de toegepaste gloeilamp. Die wordt dus bij aangesloten accu eenmalig gemeten met een geschikte universeelmeter.

Voor de diverse opgegeven accucapaciteiten passen we een diverse gloeilampen toe. Bij benadering is dat 1/20 van de capaciteit maal 12 watt. Zie de tabel met veel voorkomende wattages geschikt voor de aangeven accu capaciteiten.

De rode led D3 hoeft niet zichtbaar te zijn. Als er behoefte is aan een aan-uit indicatie dan geeft de gloeilamp dit al overduidelijk aan.

73 Jeroen, PE1MWB

 

Uhh ja, heeft u alles eigenlijk wel gezien? Of wilt u toch nog even terug naar het begin?   Of toch nog even kijken naar de andere projecten?   Accu Afvalschakelaar
 
 

Overname van artikelen alleen NA toestemming (meestal heb ik geen bezwaar voor HAM-radio doeleinden)