Beenham met cidersaus

Voor 4 personen heeft u nodig:

1 beenham naturel à 750 gram
tijm
peper
3 eetlepels olijfolie
1 grote ui
150 gram katenspek
2½ dl droge cider
1 bekertje crème fraîche
enkele takjes peterselie

In braadpan olie verhitten en de beenham in ca. 10 minuten rondom bruinbakken. De in ringen gesneden ui de laatste 5 minuten meebakken.
De gebakken uiringen op de bodem van een ingevette ovenschaal leggen. Beenham erop leggen. Royaal bestrooien met peper en tijm. Beenham helemaal afdekken met plakjes katenspek.
Beenham in een voorverwarmde oven op 180°C in ca. 60-75 minuten gaar braden. (Heeft u een vleesthermometer, steek die dan in het dikste gedeelte van het vlees. Staat de thermometer op 80°C, dan is het vlees gaar.)

Beenham uit de oven nemen en in aluminiumfolie wikkelen om warm te houden. Vleesvocht boven pan door zeef schenken. Cider toevoegen en de saus op hoog vuur in ca. 10 minuten tot ongeveer 1½ dl laten inkoken. Crème fraîche erdoor roeren en nog ca. 2 minuten laten inkoken tot een mooie gebonden saus.

Snijd het vlees in plakken en giet er 4 eetlepels saus overheen. Garneer met fijngehakte peterselie. Geef de rest van de saus er apart bij.

Tip:
Gepofte appels is een aanrader bij dit gerecht.

Terug naar Uit de keuken van Bistro Chez Joke

Terug naar Koken met Floor