Over Zimbabwe

 

Home    Reisverslag   Route    Tips    Links    Wie zijn wij?    Over Zimbabwe    Foto overzicht    Wat kost het?

Hier volgt beknopte algemene informatie over Zimbabwe.

Ligging

Zimbabwe ligt in zuidelijk Afrika en is ingeklemd tussen Zuid Afrika, Mozambique, Zambia en Botswana. Het ligt tussen de 700 en 1700 meter boven zeeniveau. Zimbabwe is 390.580 km2 groot en heeft 11,2 miljoen inwoners. Het merendeel van de Zimbabwanen (70%) woont op het platteland en leeft van wat hun land opbrengt.

Klimaat

Door de hoge ligging heeft Zimbabwe een aangenaam klimaat: de zomers zijn niet echt koud en de winters niet verstikkend heet. De maximum temperatuur loopt van 20 graden in de winter tot net over de 30 in de zomer. In de oostelijke hooglanden is het enkele graden kouder. De regen valt voornamelijk in de regentijd die loopt van eind oktober tot eind maart. Het zijn dan korte hevige (onweers)buien. Al met al een heeft Zimbabwe een heerlijk klimaat om rond te reizen. Toen wij er waren was het in Bulawayo ineens een dag max 15 graden; dit was zo koud dat het zelfs in de kranten stond. In Hwange was het over de 30 graden en dan doe je midden op de dag niet echt veel. Wij hebben 2 dagen regen gehad.

Overheid

Zimbabwe heeft een democratie en is in 1980 onafhankelijk van Groot Brittanië geworden. Sinds de onafhankelijk is Robert Mugabe aan de macht.  20 jaar lang regeren is te lang. De overheid vervalt ook langzaam in de fouten die de andere Afrikaanse landen ook hebben gemaakt. Ik doel hier op corruptie, zelfverrijking en het grote verschil tussen arm en rijk.In het voorjaar 2000 zouden er nieuwe verkiezingen komen maar deze werden keer op keer uitgesteld. Uiteindelijk zijn ze wel gehouden. Mugabe is de twee derde meerderheid in het parlement kwijt maar heeft nog wel de absolute meerderheid. De verkiezingen zijn niet eerlijk geweest. Er is veel intimidatie toegepast.

In aanloop op de verkiezingen is het land in een spiraal van geweld gekomen. Boerderijen van blanke boeren werden bezet door "oorlogsveteranen". Ik schrijf dit met opzet tussen haakjes omdat de oorlog 20 jaar geleden was en vele van de veteranen zijn jonger dan 30 jaar......Bij deze bezettingen zijn tientallen doden gevallen. De landerijen worden op dit moment onteigend en de boeren krijgen geen financiële vergoeding. In mijn opinie is dit stelen. Mugabe legt beslissingen van het hoogste gerechtshof - die de bezettingen onwettig heeft genoemd - naast zich neer. Hij staat dus boven de wet en is daarmee een dictator geworden. Door de onrust in het land is een deel van oogst verloren gegaan of is deze niet eens ingezaaid. Buitenlandse bedrijven trekken zich terug en buitenlands valuta zijn schaars. De inflatie is enorm. In de toeristisch centra (bv Victoria Falls) merk je niets van de onrusten. Het land staat er economisch zeer slecht voor terwijl het één van de vruchtbaarste landen van Afrika is. Als het zo door gaat komt er een burgeroorlog. 

In de aanloop naar de presidentsverkiezingen 2002 waaraan Mugabe weer wil deelnemen zijn er nu al intimidatiepraktijken van de oorlogsveteranen. Deze keer met name in de grote steden waar Mugabe weinig aanhang meer heeft. Medewerkers van bedrijven met een blanke leiding  worden onder druk gezet.

Bevolking

De bevolking is overwegend van het zwarte ras. Slecht 3% is er blank. Als Europese toerist val je dus gelijk op. Er zijn meerdere stammen zoals de Shona, Ndebele en de Batonka. Ze leven vreedzaam naast elkaar. Maar door de corrupte overheid "rommelt" het al tijden in het land. Wat wij van de sociale onrust hebben gemerkt is dat er meerdere stakingen waren: eerst het hotel en catering personeel, daarna de ziekenhuis artsen en toen we weggingen ging ook het verplegend personeel staken.

Onderwijs

Onderwijs is verplicht in Zimbabwe echter de openbare scholen zijn slecht door de onderbetaling van de docenten. Buitenlanders sturen hun kinderen dan ook naar privé-scholen.

Taal

De officiële taal is Engels. Dit is slechts de eerste moedertaal van 2 % van de bevolking. De rest spreekt dagelijks Shona (76%) of Ndebele (18%) of een andere plaatselijke taal. Ondanks dit kun je met Engels uitstekend terecht en spreekt bijna iedereen het wel wat. Houdt er wel rekening mee dat het Engels wat daar gesproken wordt soms veel verschilt met het Engels wat wij kennen. Ze hebben veel leenwoorden uit de beide andere talen en uit het Zuid Afrikaans. Daarnaast zijn er ook gewoon nieuwe woorden verzonnen. De uitspraak kan soms ook voor verwarring leiden.

 

Wie zijn wij?

Vragen of opmerkingen? E-mail !

Wat kost het?

Op alle foto's berust copyright. Overname/kopiëren mag alleen na toestemming van de maker van deze pagina!