Home

Voorstellen

Zoutelande 
60 jaar bevrijd
Verhalen van
inwoners

Dagboek over de bevrijding van Zoutelande

Walcheren
60 jaar
bevrijd

Artikelen uit de PZC over de bevrijding

Agenda
Herdenkingen
Tentoonstellingen

Links

 

 

 

OUD-STRIJDERS OPNIEUW IN DE HOUDING

door Ab van der Sluis uit P.Z.C. van 30 juli 2004

MIDDELBURG- Voor veel veteranen is het misschien wel de laatste keer dat ze in november de herdenkingen van 'hun' bevrijding van Walcheren meemaken. De meeste van de oud-strijders zijn ouder dan 80 jaar. 250 militairen , inclusief echtgenotes en (klein)kinderen  komen naar Zeeland om diverse herdenkings -ceremoniën bij te wonen. De Stichting Steun aan de Bevrijders van Walcheren heeft het programma zo goed als rond.

De stichting helpt sinds 1994 veteranen die naar Walcheren willen komen om de landing en bevrijding te herdenken.

De vrijwilligers zorgen voor transport, helpen bij het vinden van onderdak en leggen contacten met gemeenten om de herdenkingen goed te laten verlopen.

SLACHTOFFERS
In november 1944, nu 60 jaar geleden, zetten de eerste geallieerden voet aan wal in Westkapelle. Het aantal doden was ongekend. Procentueel gezien vielen er meer slachtoffers dan bij de landing in juni in Normandië. "Men begint de landing op Walcheren nu de vergeten slag te noemen", weet voorzitter L. de Witte. "De gewone militairen snappen niet dat ze op Walcheren als helden met open armen ontvangen worden, terwijl er toch veel burgerslachtoffers zijn gevallen."
Speciaal ter gelegenheid van het 60 jarig jubileum heeft het stichtingsbestuur besloten een uitgebreid programma op te stellen. "Je weet niet hoeveel van hen volgend jaar nog kunnen komen", zegt W. Uythoven van het bestuur. "De veteranen zijn een uitstervend ras. Het is heel opvallend en misschien wel typisch Engels dat de familie en nabestaanden van de oud-strijders de herdenking in ere houden."

De ongeveer 100 veteranen worden in november vergezeld door kinderen en zelfs kleinkinderen. Ze willen de plaatsen zien die steeds terugkeren in de verhalen van hun vader of grootvader. Ze willen van nabij de kranslegging meemaken.
Uythoven zegr groot respect te hebben voor de tachtigers die elk jaar opnieuw in de gure novembermaand in de houding staan om hun gevallen kameraden te herdenken.

HERDENKINGSPLECHTIGHEDEN
Deze beginnen op 1 november in Westkapelle met een eigen ceremonie van de Royal Marines. Nadien volgen ceremonieën bij de tank, Erica en de begraafplaats achter de vuurtoren om de omgekomen burgers te herdenken.
2 november herdenkingen in Dishoek, Zoutelande en Domburg
3 november herdenking op de Commandoweg in Vlissingen
4 november naar de militaire erebegraafplaats in Bergen op Zoom
5 november worden de veteranen ontvangen door het provinciebestuur op het Abdijplein
6 november herdenking Sloedam
7 november herdenkingsdienst in de Willibrorduskerk in Zoutelande
8 november wordt wellicht nog een bijeenkomst gehouden in Serooskerke.


Veteranen van het 48e Royal Marines Commando herdenken bij het Tankmonument
Westkapelle, 6 november 2002     foto R.Koppejan

Artikelen uit de PZC