Laser Rapier

De rapier heb ik nog geen jaar in mijn bezit, maar ik ben ondertussen razend enthousiast over de detector. Hij heeft me al veel mooie vondsten opgeleverd. Maar voor een uitgebreidde gebruikerservaring, zie hieronder.

De rapier is heel makkelijk te bedienen. Ik zet de detector aan en zet meestal de boost net niet vol open, om teveel aan storingssignalen te voorkomen. Discriminatie laat ik altijd zo laag mogelijk staan om zoveel mogelijk diepte te hebben en de treshold stel ik zo in dat als ik de rode knop ik nog net de basistoon als de schotel stil boven de grond wordt gehouden (tussen 2 en 3 uur).

Echte gebreken van de laser heb ik nog niet kunnen ontdekken, maar ik heb wel wat advies wat betreft accesoires. Een wide-scan schotel is zeker een aanrader als aanvulling. Ik kan zelf de wide-scan van mijn tesoro gebruiken, maar ik heb de resultaten van de laser wide-scan schotels ook gezien en die waren beduidend beter. Er schijnen ook andere tesoro wide-scan schotels wel lekker te werken op de rapier, maar welke weet ik niet, niet die van mij in ieder geval. Ook is een controlbox hoesje aan te raden zodat er geen viezigheid en water in het kastje komt.

 

 

Gebruikerservaring Laser Rapier

Ik zal me eerst even voorstellen. Ik ben Michiel Bil, 25 jaar en woonachtig in Vlissingen. Ik zoek reeds 14 jaar, maar de afgelopen drie jaar pas echt intensief. De eerste vier jaar heb ik als jong ventje rondgelopen met een micronta en een tandy detector. Helaas heb ik met die detectors niet meer gevonden dan wat centen. Daarna heb ik 9 jaar gezocht met een tesoro cutlass 2. Prima detectortje, vooral voor op de stort. Met die detector heb ik redelijk wat leuke dingen gevonden. 1,5 jaar geleden heb ik een minelab explorer gekocht. Een uitstekende detector en ik heb er dan ook veel mee gevonden. Helaas is de minelab op de stort en bij graafwerkzaamheden minder goed en lang inzetbaar, vanwege zijn gewicht en de grootte van de schotel.
Na lang wikken en wegen was het dan eindelijk zo ver. Zaterdag 21 april heb ik er een tweede detector bij gekocht, een laser rapier. Een aantal zoekmaten zochten al met de rapier en had er alleen maar goede verhalen over gehoord en gezien dat er altijd veel mee werd gevonden. Het teeltseizoen was weer begonnen en het zoeken op akkers was alweer bijna afgelopen. Vandaar dat we de weken ervoor veel hadden rondgereden en uiteindelijk toch een goede plek hadden ontdekt, een bouwput in een Middeleeuws centrum met de uitgegraven grond nog op het terrein. Voor dat soort plekken is het toch ideaal een detector te hebben, die lekker licht is, een kleine schotel heeft en erg gevoelig is voor kleine voorwerpjes en dit was precies wat ik van deze detector verwachtte.
In de bouwput was de afgelopen week al veel gezocht (af en toe liepen we daar met een zoeker of 10, zeker aan het begin van de week tijdens de graafwerkzaamheden) en dat leek me de ideale plaats om de rapier eens uitgebreid te gaan testen. Toen ik er kwam liep er niemand meer, want de week ervoor was alle grond verspreid en geëgaliseerd. Er kwam die ochtend nog wel een zoeker kijken en deze vertelde me dat het al helemaal leeg gezocht was. In totaal heb ik er in een week tijd ongeveer nog zo'n 12 uur gezocht en toch nog heel wat eruit gehaald. Het viel mij meteen aan het begin al op dat de detector erg gevoelig is voor kleine voorwerpjes. Tijdens het eerste uurtje zoeken vond ik al 5 mijtjes (vrijwel allemaal 14e eeuw en Zuidelijke Nederlanden).
De discrimintaie is ook ideaal. Aan het begin had ik nog wat moeite met het onderscheiden van de signalen, maar na een paar uur had ik dat ook wel door. Het ideale van de discriminatie is dat de detector uitstekend onderscheid kan maken tussen ijzeren voorwerpen en niet-ijzeren voorwerpen, maar dat hij groot ijzer toch nog pakt (is wel te horen als je goed luistert). Een goed voorbeeld van deze disriminatie is een mooie ijzeren 14e eeuwse bijl die hij toch detecteerde vanwege de grootte.
In totaal heb ik er in die twaalf uur nog het volgende uitgehaald: 4 zilveren middeleeuwse munten (een leeuwengroot en een stuk leeuwengroot, beiden ongeveer 1325-1350 en geslagen in Vlaanderen, een halve groot 14e eeuw en een denier van Diderik VI (1397-1439) van Limburg (Duitsland), geslagen te Bruch), 21 koperen middeleeuwse muntjes (voornamelijk mijtjes en dubbele mijten Zuidelijke Nederlanden), 4 middeleeuwse rekenpenningen, 4 16e eeuwse rekenpenningen en 12 16e eeuwse munten. Een middeleeuws bronzen sleuteltje, een ijzeren 14e eeuwse bijl, ongeveer 30 lakenloodjes (22 kleine middeleeuwse en 8 16e eeuwse), ongeveer 15 gespjes (hoofdzakelijk ronde 14e eeuwse), 2 vingerhoedjes, een deel van een middeleeuwse bel, een klein belletje, een crucifix, 1 tinnen insigne (draagspeldje in de vorm van een bloem met daarin weer kleine bloemetjes), 2 piepkleine tinnen fragmentjes (waarschijnlijk van insignes) en veel dingen die ik nog niet kan thuisbrengen. Een erg goede zoekplek die nog zeker niet leeg was. Het is dat er weer zand overheen ligt anders had ik zeker nog meer gevonden. Op deze plek viel me vooral op dat ik veel muntjes vond die onder een ijzeren spijker of iets dergelijks lagen en muntjes die hoogkant lagen. Zo vond ik onder andere de Leeuwengroot op een diepte van iets meer dan 10 cm hoogkant.
Ondertussen is het alweer eind mei en heb ik de detector in de eerste maand ook al op een drietal andere plekken uitgeprobeerd, een akker, een openliggende straat en een gebied wat ernstig gemineraliseerd is door zout veen. Op de akker waar ik 2 keer ben geweest viel me op dat de rapier daar ook zeer goed inzetbaar is. Ik had verwacht er veel minder te vinden. De diepgang is niet vergelijkbaar met bijvoorbeelde de minelab explorer maar toch kwam ik na nog geen 7 uurtjes zoeken met 39 muntjes (3x zilver, 1 bezemstuiver, 1 stuiver willem 2 en 1 dubbeltje wilhelmina) en heel wat andere vondsten van de akker af. Ik had onder andere nog drie rekenpenningen, een zilveren broche, een loden speelgoed kanonnetje, een muntgewichtje, twee vingerhoedjes, wat lakenloodjes en gespen enz.
Op het sterk gemineraliseerde terrein viel me op dat de rapier erg stil blijft. Hij heeft totaal geen last van mineralisatie. De enige plekken waar ik valse signalen kreeg was boven diepe plassen zout water. Op deze plek die ik vorig jaar al helemaal had leeggezocht vond ik toch nog 3 middeleeuwse muntjes (een zilveren groot van Holland (omstreeks 1500), en 2 koperen 14e eeuwse mijtjes uit de Zuidelijke Nederlanden.
In de openliggende straat was het ook fijn zoeken met de laser, hij was heel erg rustig ondanks de vele spijkers en andere voorwerpen. Helaas lag er niet veel en het leverde me maar een mijtje op en een halve insigne (tinnen draagspeld in fantasievorm met bloemetjes). Tot nu toe heb ik nog geen nadelen gevonden bij de detector.
Mijn eindconclusie over deze detector is dan ook de volgende. Gekeken naar prijs en kwaliteit vind ik het een prima detector. De detector is heel erg licht en heeft een uitstekende balans. De constructie ziet er verder erg stevig en uitgedacht uit. Hij is uitermate gevoelig voor kleine voorwerpjes als kleine middeleeuwse muntjes. Hij detecteert ook muntjes op de zij of onder ijzeren spijkers of andere ijzeren voorwerpen. De disriminatie is ook perfect. De diepgang is niet zo groot als de echt dure detectors, maar vergeleken met de prijs zeer goed. Hij is ook zeer simpel te bedienen en het energieverbuik is uitstekend. Ik heb ondertussen 22 uur gezocht en ben nog steeds bezig met de eerste 9 v batterij.

 

Back