Iets over mijn uitrusting en handige tips

Zoals eerder gelezen is ben ik in het bezit van drie detectors. Een tesoro cutlass 2 die al heel erg oud is. Een 2 jaar oude explorer en een laser rapier van nog geen jaar. Ik zal de detectors per stuk behandelen en de tips en mijn favoriete instellingen van de desbetreffende detectors kunnen gevonden door middel van op de foto te klikken.

 

Klik op bovenstaande foto's voor tips, instellingen, accesoires, voordelen en nadelen!!!!!

 

Naast de detectors zijn er natuurlijk ook nog andere onderdelen van de uitrusting. Daarvan wil ik nog even iets zeggen over de koptelefoon, scheppen, literatuur en de nieuwe technologie als hulpmiddelen.

 

Koptelefoons

Helaas ben ik zelf nog niet in het bezit van een dure goede koptelefoon, maar dat is zeker een aanrader. Momenteel gebruik ik zelf degene die voor 20 euro te koop is bij Miliron, dat is er zeker een met een erg goede prijs-kwaliteit verhouding. In Engeland hebben ze mij duidelijk het verschil laten zien en het kan idd aardig wat vondsten schelen als er voor een geode dure koptelefoon wordt gekozen. Ik heb een aantal goede koptelefoons uitgetest in Engeland, de Koss, De groene Le Mans, de blauwe Maz en de Grey Ghost. De eerste drie zitten ongeveer in dezelfde prijsklasse 50-150 euro. De grey ghost kost meer dan 300 euro, maar dat merk je ook en levenslange garantie. Van de andere twee vond ik de Le Mans uitblinken qua stevigheid en comfort en de Koss in geluidskwaliteit en comfort.

 

Scheppen

Een goede schep is heel erg belangrijk. Een aantal dingen zijn belangrijk: stevigheid, gewicht en vorm. Als je iets wil wat heel erg stevig is en erg licht, dan blijft er maar een ding over: RVS. Veel lichter als normaal staal en onverwoestbaar. Ik ben zelf in het bezit van een kleiner schepje van RVS en een grotere schep van RVS met een carbon-steel, kan dus ook niet lichter en sterker. De kleinere gebruik ik meestal als ik met de tesoro of laser zoek. Als ik met de minelab zoek, moet ik beduidend dieper graven en pak ik liever de wat grotere schep. Dat is overigens een engelse schep.

 

Literatuur

Bij literatuur denk ik aan twee soorten. Literatuur om aan zoekplekken te komen of om ze bij te houden of de literatuur die we gebruiken om de gevonden voorwerpen te determineren. De literatuur die ik in huis heb om aan zoekplekken is te komen is een goede atlas, een historische atlas, boeken met oude kaarten, een luchtfoto boek, de encyclopedie van Zeeland (3 delen), de Kroniek van Zeeland en boeken over de geschiedenis van deze streek. Literatuur om vondsten te determineren is helaas schaars. Wel heb ik in huis: geld uit de belt, helig en profaan 1 en 2, schatten uit de schelde en wat oudere literatuur over antiek in het algemeen. Voor een goed overzicht van beschikbare literatuur wil ik verwijzen naar de lijst op de site van Piet de Jutter.

Ook komen er steeds meer catalogussen op internet. Hieronder zijn er een aantal te vinden met beschrijving:

 

www.muntstukken.be
Een zeer uitgebreide catalogus voor de munten van de Zuidelijke Nederlanden en Brabant.

http://home.hetnet.nl/%7Eamvherwijnen/index.html
Bona Tiele, groot overzicht met gedetermineerde munten en artikelen.

http://acasun.eckerd.edu/~oberhot/
Een catalogus voor Engelse en Franse Middeleeuwse munten.

http://www.muntstukken.be/yabbse/index.php?board=22
Een overzicht van gedetermineerde muntgewichten.

http://www.muntstukken.be/yabbse/index.php?board=52
Een overzicht van gedetermineerde rekenpenningen.

http://www.muntstukken.be/yabbse/index.php?board=5
Een overzicht van gedetermineerde vondsten en tips.

http://home.hetnet.nl/~vangem/
Site van Piet de Jutter met veel vondsten met goede beschrijving.

http://members.lycos.nl/Oonk/
Ben's zoekpagina met groot overzicht aan gedetermineerde vondsten in vraagbaak.

www.wildwinds.com
Een zeer uitgebreide catalogus voor het determineren van Griekse, Keltische en Romeinse munten.

www.ancient-coin-forums.com
Een zeer goede catalogus voor het determineren van Keltische en Romeinse munten.

  

De moderne technologie als hulpmiddel

Hierbij denk ik met name aan de PC die gebruikt kan worden om digitale luchtfoto's te bekijken, vondstdatabases bij te houden en natuurlijk internet. Maar heb kort geleden bij een vriend van een GPS-apparaatje gezien en dan wel een hele handige. Het is een ipaq, met een navman GPS-antenne die je erop kan schuiven. Deze kan je in de auto gebruiken om je naar de vindplaatsen te leiden en je kan er dus ook al je vindplaatsen in opslaan. Erg handig dus. 

 

Back