Minelab explorer

 

De minelab explorer xs heb ik reeds 2 jaar in mijn bezit en vanaf het begin ben ik helemaal gek van deze detector. Met deze detector heb ik het afgelopen jaar erg veel mooie dingen gevonden. hij werkt met 28 verschillende frequenties tegelijk en heeft daardoor een ongeevenaard dieptebereik en perfecte discriminatie. Verder is hij overal perfect inzetbaar. In Zeeland zijn veel gebieden met zout water en veel detectors, zoals ook mijn oude, blijven daar piepen. De detector heeft wel een groot nadeel en dat is zijn stevigheid. Ik heb al vijf armsteunen, een schotel, een steel en mijn koptelefoonaansluiting versleten. De service van minelab en Wilhelm Bos van Midholland Detectoren is daarentoe wel perfect en het heeft me uiteraard allemaal niets gekost.

Wat betreft de tips en accesoires. Om het probleem met de koptelefoonaansluiting niet te willen hebben is een sunray-gadget nodig. Dit is een klein kastje wat je op steel bevestigt en waar je koptelefoon ingaat. Dit bespaart je naast de plug in je explorer ook nog eens al die kapotte pluggen van de goedkope koptelefoons zelf. Een gebroken armsteun kan vervangen worden door de dealer door een nieuwer veel steviger exemplaar. Er zijn ook mensen die problemen hebben met de bovensteel die te los zit. Hier zijn inmiddels ook oversized bovenstelen voor.

Naast de standaard schotel ben ik ook in het bezit van de kleiner 8 inch schotel van minelab. Dit is een perfecte aanvulling voor de sterk vervuilde plekken. Ook ben ik natuurlijk in het bezit van een hoesje voor de control-box. Daarnaast ben ik ook de gelukkig bezitter van een minelab detectortas, waar alle drie mijn detectors in passen inclusief alle accesoires. Ook heb ik de boeken over de explorer van Any Sabich en Desmond Dunne en heb ik ook nog eens een minelab-goody set gewonnen in Engeland (zaten de tas en de boeken ook bij), maar verder nog een minelab-petje, minelab-trui, extra hoesje voor mijn control-box, minelab polo etc.

Minelab polo met de badges van de Engelse en de Internationale Minelabowners-community, waar ik allebei ook lid van ben.

De uitrusting, de minelab explorer met groote en kleine schotel en een handige opbergtas. Achter de tas liggen wat bijvondsten, een stuk slagtand van een mamoet, 2 mensenschedels en een varkensschedel.

 

Mijn favoriete instellingen voor de explorer verschillen per plek en daarom zal ik het per plek behandelen.

Op akkers en weilanden:

Iron mask-mode met iron mask helemaal uit, dus alles detecteren. Dan naar accept reject gaan en alleen iron nail rejecten. Audio op const, alle metalen geven dan hetzelfde geluid, dan heb je na een dag zoeken in ieder geval niet meer het gevoel dat je naar een orgelconcert ben geweest. Dan optie deep aan, sensitivity op 24 en gain op 8. Op akkers liggen toch niet veel trekringetjes en andere rotzooi. Als je het eenmaal goed hebt afgezocht zet je de sensitivity zo hoog mogelijk (je merkt het vanzelf aan alle nepsignalen als hij te hoog staat). Daarna zet je de gain ook op 9 of 10. Afhankelijk van de hoeveelheid aanwezige ijzeren voorwerpen in de grond kan je ook kiezen om bij de tweede keer zoeken deep uit te zetten en daarvoor in de plaats fast aan te zetten.

 

Op stadsgronden en stortgrond

Hetzelfde als hierboven, maar gain en sens in het begin lager.Deep uit en Fast aan. Iron-mask in het begin ook 2 of 3 streepjes hoger. Daarna hoe meer rotzooi eruit is hoe hoger sens en gain en lager iron mask.

 

Op het strand

Audio op const. Dan optie deep aan, sensitivity op 25 en gain op 9. Wat ik daarna meestal doe is het volgende. Ik maak mijn discriminatieschermpje helemaal leeg en accept dus alles. Dan reject ik wel de iron nai om klein ijzer uit te schakelen. Daarna ga ik gewoon zoeken. Als ik iets vind wat rotzooi is, dan reject ik het daarna in de accept reject mode. Bij muntjes en sieraden doe je hetzelfde maar dan accepten. Zo creeer je je eigen perfecte programma voor dat stuk strand. Op ieder strand kan dit namelijk anders zijn, omdat trekringetjes uit bijvoorbeeld de jaren 80 en 90 heel anders zijn als degene die we nu hebben.

 

HET BEGRIJPEN VAN DE MINELAB EXPLORER


De nieuwe Explorer modellen van Minelab hebben grote technische verbeteringen. Voor de zoeker is nu de beste up-to-date technologie beschikbaar. Kort geleden geïntroduceerd, is het nu al de marktleider, en zelfs dealers gebruiken hem omdat ze zich realiseren dat het de meest krachtige en diepzoekende detector is die momenteel beschikbaar is voor de hobbyist. We ontvangen bij Minelab veel mooie commentaren en lovende woorden van onze klanten in het veld. Dit artikel is bedoeld om de meest gestelde vragen te beantwoorden, om tips te geven hoe je de beste prestaties kunt krijgen, en het helpt je om je aantal vondsten te verhogen met deze echt verbazingwekkende metaaldetector.

De batterijen

De nieuw ontworpen NiMH oplaadbare batterij is ontworpen met de drukke zoeker in gedachten. Hij kan elk moment opgeladen worden, zo vaak als je wilt en zal geen "geheugen effect" ontwikkelen. Het is echter aan te raden om bij het eerste gebruik de accu 20 uur te laden. Denk eraan dat de accu vijf of zes keer zo geladen moet worden om zijn volledige vermogen te krijgen.
Na deze cyclus is een laadtijd van 16 uur voldoende om een volledig lege accu helemaal op te laden. Met een volledig geladen accu kun je 11 uur zoeken. Je kunt de status van de accu in één oogopslag zien door op het scherm naar het batterij icoontje te kijken. De Explorer zal je waarschuwen als de accu leeg raakt door een muziekje af te spelen met steeds lager wordende tonen. Dit muziekje is niet te verwarren met een normaal signaal. Een houder voor alkaline batterijen wordt meegeleverd (alleen bij de XS), en een nieuwe set batterijen is voldoende voor 14 uur zoeken. Wij van Minelab bevelen batterijen van een goed merk aan zoals Duracell of Energizer. Andere merken kunnen teleurstellen door een lagere spanning en een kortere levensduur wat mogelijkerwijs mindere prestaties kan geven.

Zwaaisnelheid

Anders dan bij de Sovereign die een rustige zwaaisnelheid vereist, heeft de Explorer geen bepaalde optimale zwaaisnelheid. Hij kan zowel snel als langzaam bewogen worden, maar je zult bemerken dat hij sneller reageert bij een snellere zwaai. Om een snellere zwaaisnelheid te kunnen gebruiken in gebieden met veel rommel is het aan te raden om in de RECOVERY option FAST te selecteren. Bovendien worden de signalen dan sneller opgepikt vooral als de vondsten dicht bij elkaar liggen. Het is bovendien mogelijk om zowel FAST/DEEP aan te zetten zodat de diepe voorwerpen ook gevonden worden.

SENSITIVITY

Soms kun je tijdens het zoeken ervaren dat de basistoon verdwijnt. Dit is de manier waarop de detector je wil vertellen dat je waarschijnlijk op slechte, gemineraliseerde of bevuilde grond loopt. Het is fout om dit signaal van de detector te negeren. Het is aan te raden om even met zoeken te stoppen en de gevoeligheid te verlagen om zo een meer stabiele detector en een groter dieptebereik te verkrijgen. Als je vreemde geluidjes en signalen krijgt kun je beter naar handmatige gevoeligheid overschakelen. (Zie ook het deel over Noice Cancel). Op het strand is het vaak mogelijk om de maximale gevoeligheid in te stellen en in een zoute omgeving is het beter om de gevoeligheid op manual (handmatig) in te stellen.
Denk bij de instellingen voor de gevoeligheid maar aan de lampen van je auto als je in de mist rijdt. Als je de lichtstraal te hoog zet reflecteert het licht dus moet je "dimmen". Hetzelfde gebeurd met de detector als je de sensitivity te hoog zet. Om een voorbeeld te geven: Op een veld waar ik regelmatig zoek kan ik aan de rand slechts een gevoeligheid van 8 gebruiken terwijl in het midden de gevoeligheid omhoog kan naar maximaal 25. In beide gevallen gebruik ik "manual sensitivity". Veel detectoren hebben geen basistoon hetgeen betekent dat je zelden geattendeerd wordt op het feit dat je op gemineraliseerde grond loopt

NOISE CANCEL

Wat gebeurd er als we op NOISE CANCEL drukken?
De BBS/FBS detectoren zenden en ontvangen een grotere range frequenties dan detectoren met één of twee frequenties. Dientengevolge kunnen er meer atmosferische en elektrische storingen de detector beïnvloeden, hetgeen resulteert in schommelende basistoon met als resultaat een verlies aan gevoeligheid. De "elektrische storingen" kunnen worden veroorzaakt door hoogspanningsdraden, computers en bepaalde weerscondities. Alle elektrische apparaten stralen een beetje elektrische storingen uit. Als dit zich voordoet zal de processor van de Explorer niet alleen proberen onderscheid te maken tussen de signalen afkomstig van de grond en de vondsten, maar hij probeert ook de "valse" signalen van de elektrische apparaten te verwerken. Het gevolg is dat sommige grond en vondst signalen niet goed geïnterpreteerd worden met als gevolg verlies van gevoeligheid. (Zet maar eens een Explorer in huis aan met een hoge gevoeligheid ingesteld en je zult zien wat ik bedoel).
Doordat de Explorer meer frequenties gebruikt zul je hier meer last van ondervinden bij een hogere gevoeligheid. De ingebouwde "Noise cancel" optie lost dit probleem op. Deze optie zorgt er tevens voor dat meerdere detectors in de omgeving van elkaar gebruikt kunnen worden.
Het volgende zal helpen om de Noise Cancel optie te begrijpen. De 28 frequenties die de Explorer uitzend worden geproduceerd door één variabele oscillator, en zijn allemaal vermenigvuldigingen van deze frequentie. Als de Noise cancel knop wordt ingedrukt stapt de variabele oscillator door zijn 11 verschillende frequenties (hierbij veranderen alle 28 frequenties in dezelfde verhouding). De detector registreert de elektrische storing bij elke stap. Aan het eind van de procedure kiest hij de rustigste frequentie (dat is degene met de minste storing). Tevens onthoud de detector deze frequentie als je hem uit zet, en zet hem weer terug op deze frequentie als je hem weer aan zet. Dit verklaart mogelijkerwijs waarom sommige Explorer gebruikers een instabiel detector hebben als de detector op een ander veld aangezet wordt op een andere dag. Je moet echt een noise cancel procedure doorlopen voor iedere zoektocht. De ontvanger is ontworpen om de hele range van mogelijke uitgezonden frequenties op een juiste manier te ontvangen, dus zowel de diepte als de discriminatie zullen niet beïnvloed worden welke frequentie de detector ook kiest. Waarom is het belangrijk om de zoekschotel zo stil mogelijk te houden tijdens de Noise Cancel procedure? Als de schotel bewogen wordt tijdens deze procedure kan de opgevangen storing veranderen (meer of minder worden). De gekozen frequentie zal dan meer of minder storing hebben opgepikt dan eigenlijk nodig is, en de detector zal een frequentie gebruiken die niet de juiste (lees rustigste) is.

DISCRIMINATIE PATRONEN

Omdat je zoveel verschillende discriminatie patronen kunt maken, en je bovendien gebieden kunt uitsluiten zo klein als hiervoor niet mogelijk was, wil ik beschrijven hoe je de Explorer kunt leren om bepaalde type munten te selecteren.
Druk op de MENU knop en selecteer OPTIONS.
Kies ADVANCED.
Druk op de DETECT knop om naar ADVANCED LEARN te gaan.
Druk op de shift knop die linksonder zit om een MEDIUM blokje (cursor) te selecteren.
Druk op de shift knop rechtsboven en het scherm wordt zwart hetgeen inhoud dat alles genegeerd word.
Druk op de ACCEPT (v) shift knop aan de linker kant van het scherm. Het ACCEPT icoontje begint te knipperen. Haal nu één voor één de munten langs de schotel waarin je geïnteresseerd ben totdat er een goed geluidssignaal klinkt bij iedere gebruikte munt.
Druk nogmaals op de ACCEPT knop om het leer proces te stoppen.
Bewaar dit patroon door op de knop rechtsonder te drukken (open en dicht gaande doosje), er kan uit 6 mogelijkheden (S1 t/m S6) gekozen worden .
Ga door met het experimenteren met deze mogelijkheid totdat het je tweede natuur wordt, het zal daardoor makkelijker worden om het in het veld te doen.

RINGEN EN "HAMMERED COINS"

Om de kans te vergroten om ringen en "hammered coins" te vinden is het volgende van belang. Bij uitgebreide veld testen is het me opgevallen dat "hammered coins" en gouden ringen op verschillende plaatsen in het Smartfind scherm kunnen voorkomen en verschillende waarden geven in de "Digital Mode". Om deze reden moet je gaan zoeken in het "Advanced Smart" scherm en goed opletten waar het vizier (die de eigenschappen van de vondst weergeeft) komt te staan.
Je zult zien dat veel ringen en kleine zilveren muntjes zichzelf in het midden tot aan de onderkant van het scherm plaatsen. Als dit het geval is kun je omschakelen naar "Advanced digital" en de waarde bekijken die toegewezen wordt aan de vondst. Als de waarde laag is en het vizier bevind zich aan de onderkant van het scherm, dan is de kans groot dat het een kleine munt met een lage geleiding is. Kleine geknipte halfjes en kwart munten kunnen een waarde 3 geven, oplopend in waarde afhankelijk van de grootte, dikte en (geloof het of niet) de muntplaats waar de munt geslagen is. Zo kan bijvoorbeeld een veel voorkomende zilveren penny van Edward de Eerste een waarde geven van 8 tot 26.
Kijk ook uit voor lage tonen en een lage plaatsing van het vizier die voor kunnen komen bij klein Romeins brons. Omdat het gemaakt is van brons wil nog niet zeggen dat er altijd een hoge toon klinkt. Kijk ook altijd goed naar de diepte meter, die alleen goed werkt in discriminatie mode. Als de diepte meter half zwart half wit is dan kan het een munt zijn op een diepte van 20 cm. Als de dieptemeter helemaal wit is dan is het mogelijk dat er een munt dieper dan 30 cm ligt. Je kunt dus bepalen wat er onder je schotel ligt door te letten op het vizier, de digitale waarde, het geluid en de dieptemeter.

SOUNDS

Ook dit onderdeel is complex omdat er zoveel variabelen zijn waardoor iedere gebruiker kan instellen wat hij of zij prettig vindt voor het gehoor. Maar er zijn drie erg belangrijke methodes die iedereen aangaan omdat ze bepalen hoe het originele geluid zal klinken.

In het SOUNDS menu heb je de volgende mogelijkheden:

CONST; hetgeen betekent dat alle geluiden hetzelfde klinken.
CONDUCT; Dit is de vooringestelde waarde en is vergelijkbaar met de Sovereign. Het geeft lage, midden en hoge tonen afhankelijk van de geleidbaarheid van de vondst.
FERROUS; Dit is een goede hulp als je snel ijzeren voorwerpen wilt vinden omdat het een lage brom geeft bij kleine en grote ijzeren vondsten.

Deze instellingen zijn belangrijk om vast te stellen hoe geluiden worden geproduceerd van vondsten.

AUDIO

Hier vind je drie methodes waar je kunt instellen hoe een signaal zal klinken.
VOLUME; dit regelt het volume van het signaal.
GAIN; dit heeft een beetje uitleg nodig wat het doet. Het bepaald hoe het geluidssignaal van de vondst wordt ontvangen. Verhogen geeft een helderder signaal, verlagen geeft een verstrooiing. Als de gain niet goed is ingesteld kan het verwarrend werken op een vervuild veld. Het wijzigen van de gain is alleen aan te raden voor ervaren gebruikers. TONE; Tone is de frequentie van het geluid wat uitgezonden wordt door de vondst. Het is belangrijk om te experimenteren met de toon instellingen en goed te luisteren naar de variaties in de tonen tijdens het detecteren.
Je hebt hier nog twee instellingen om de toon naar je eigen voorkeur aan te passen. Probeer "Variability" en "Limits" zodanig te mixen dat er een perfect signaal ontstaat voor je eigen gehoor.

WEILAND/STOPPELS en STRAND INSTELLINGEN

Als je de Explorer altijd gebruikt in de standaard fabrieksinstellingen zul je geen gebruik kunnen maken van de gunstige mogelijkheden van deze detector. Je kunt een aantal wijzigingen in de standaard instellingen maken om zodoende je vondsten snel en makkelijk te vinden, en om de kans te verhogen dat je ze hoort. Eén methode is de volgende:
Zet de detector aan. Druk op Noise cancel en wacht 18 seconden tot de detector klaar is. Druk op menu en ga naar Options. Ga naar Advanced. Druk op Response. Kies Audio 3. Druk op Menu. Ga naar Audio. Druk op Sounds. Kies Ferrous. Druk op Back en Druk op volume. Verander Gain tot je persoonlijke voorkeur. Druk op Detect. Je komt nu terug in het vooringestelde Coins scherm. Druk op Iron mask en verander dit tot -16. Druk op Detect.
Stel de Sensitivity in voor de zoekplek. Op een relatief schoon veld kun je nog één instelling wijzigen, ga naar Recovery en kies DEEP.
Ik vind deze instellingen prima voor bovengenoemde velden. Vreemd genoeg werken ze ook goed op zoutwater stranden omdat ijzer overheerst in deze instellingen. Op het strand kun je de GAIN aanpassen afhankelijk van hoe je de signalen wil laten klinken.
Het voordeel van zowel Audio 2 als 3 is dat het een breder signaal geeft als normaal. Het kan zelfs een signaal oppikken aan de rand van de schotel. Je zult mogelijkerwijs diepere voorwerpen en vondsten "op de kant" vinden als je deze instelling gebruikt. N.B. Dit is één mogelijke methode van gebruik, er zijn er veel meer dus experimenteer een beetje.


INSTELLINGEN VOOR PARKEN en VERVUILDE ZOEKPLEKKEN

Om op deze plaatsen te zoeken moet je misschien thuis van tevoren veel lucht testen doen, liefst buitenshuis. Je kunt je eigen discriminatie patronen maken voordat je het veld in gaat. Natuurlijk helpt dit om de signalen te leren herkennen. Lees de handleiding door, met name het hoofdstuk over de LEARN functie van pagina 71 tot 80 om te leren hoe dit te doen. De fabriekinstelling voor het Coins scherm zijn zodanig dat er munten geaccepteerd worden. Dit betekent dat er geen andere keuzes gemaakt zijn om verder iets te accepteren of af te wijzen als er iets verschijnt in de aangrenzende witte ruimte in de aangrenzende velden. Je zult dus nog veel meer vondsten vinden naast munten. Je kunt de volgende instelling proberen:
Selecteer Audio 1. Zet SOUNDS op Conduct. Verlaag je basistoon tot die net niet meer hoorbaar is, bijvoorbeeld 5. Dit zal je helpen om je te concentreren op goed klinkende signalen. Selecteer FAST bij Recovery. In Select kies ervoor om munten te accepteren. Wijs Foil Crowncap en Nails af.
Beslis of je wel of niet zowel trekringen en bierdoppen wilt afwijzen.
Denk eraan dat je in de Advanced Mode moet zitten om deze instellingen te maken, speciaal voor wat betreft het Audio menu.

 

Samenvatting

Eén ding is duidelijk en dat is dat iedere Explorer gebruiker de beste instellingen zal kunnen vinden voor zijn of haar omgeving. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat iedereen dezelfde instellingen zal gebruiken. Er zijn oneindig veel mogelijke keuzes die je zult tegenkomen als je de LEARN ACCEPT/REJECT optie benut. Probeer je eigen voorkeursinstellingen te vinden en vergeet niet ze voor de volgende zoektochten op te slaan in één van de zes programma's.

Om alle mogelijkheden van een detector zoals de Explorer te benutten kan het betekenen dat je er maanden mee moet werken, om te ontdekken wat het kan bieden aan de toegewijde enthousiasteling,

 

Back