Ria Rijsterborgh, ALS-patiënte

 

Voorwoord Cees Rijsterborgh
Wie zijn Ria en Cees Rijsterborgh?
Hoe het begon...
Vakantie in Portus
De winter van 2002 / 2003
Nog één keer naar Portus
Ziekenhuis in... ziekenhuis uit...
Het laatste gevecht...

 

naar de homepage van Henk, Diana en Amber Pladdet                                     naar de community van Joop Luitwieler                

 

Voorwoord Cees Rijsterborgh

Ik schrijf dit verslag op verzoek van de familie Luitwieler en als opdracht aan mijn lieve vrouw Ria Rijsterborgh. 

Dit verslag geeft de gevoelens van machteloosheid van een PSMA / ALS patiënt en omgeving. 
Het verslag bevat episodes, die vooral voor dit soort patiënten en familieleden schokkend kunnen overkomen. 
Wij zijn in deze tijd vele zeer lieve en bekwame mensen uit de medische wereld tegengekomen die alles deden om het leed zo veel mogelijk te verlichten. Helaas ook enkele die het niet zo nauw namen en in hun onkunde en onwetendheid veel leed berokkend hebben. Daarom zal ik geen namen vermelden, maar ik hoop dat ook deze categorie hier lering uit zal trekken. 
Ik spreek de hoop uit, dat eenieder die dit leest Joop en Ineke zal steunen om hun hoop tot werkelijkheid te laten komen. 
Joop we gaan er voor!

Cees Rijsterborgh
Vlaardingen, 7 december 2004 

 
terug

Wie zijn Ria en Cees Rijsterborgh

Laten wij ons even aan jullie voorstellen;  wie wij zijn en hoe het ons in grote lijnen in de afgelopen jaren vergaan is. 

Wij zijn Cees en Ria Rijsterborgh. 
Op het moment waarop dit verslag begint, waren we 36 jaar gelukkig getrouwd. 
We hadden samen twee zoons. Helaas is Ron, de jongste zoon, 5 jaar geleden overleden aan de ziekte AIDS. 
De oudste zoon is al geruime tijd getrouwd en heeft 3 kinderen, waar wij dol gelukkig mee zijn. 

Na de dood van Ron is mij een vervroegd pensioen aangeboden. Aangezien wij een andere kijk op leven en prioriteiten hadden gekregen door het overlijden van onze zoon Ron, heb ik dit aanbod aangenomen. En met de vrije tijd die we kregen, zijn wij de wereld gaan verkennen. Per truck en tentje zijn wij van Kaapstad (Zuid-Afrika) naar Harare (Zimbabwe) getrokken. Schitterende reis door de Okavanga Delta, Victoria-watervallen, enz. 

Het jaar daarop een reis door Noord India en Nepal. De Thar woestijn per kameel doorgetrokken, de Thai-Mahal, Khatmandu enz. bezocht.
De laatste reis voerde ons door Laos en China waar het ongelooflijk primitief was en waar we geslapen hebben in palenwoningen bij inlanders. 
Tussendoor waren wij trouwe bezoekers van onze prachtig gelegen camping Portus in Spanje, waaraan ook Joop en Ineke hun hart verpand hadden. Wij waren onafscheidelijke maatjes, die letterlijk samen leed en lief deelden.

 
terug

Hoe het begon....

Het verslag begint in februari 2001, enkele maanden nadat wij teruggekeerd waren van onze reis Laos/China.

Ria vroeg mij herhaaldelijk of ik kon zien dat haar ooghoek trilde. Ik moest ontkennend antwoorden omdat ik werkelijk niets zag. 
Begin maart heeft Ria de huisarts geconsulteerd, maar ook deze kon niets vinden en stuurde haar weer weg met een antwoord "het zal wel weer vanzelf overgaan". Het geeft je een gevoel van "mens niet zeuren". 

Begin April zijn wij per caravan vertrokken naar Portus in Zuid Spanje, waar wij drie maanden zouden blijven. De Spaanse zon zou de klachten wel snel doen vergeten. Maar niets was minder waar. 
De klachten werden erger en Ria's mondhoeken begonnen nu ook te trillen. Het werd verontrustend. 
Na een maand begon Ria problemen met spreken te krijgen. Haar tong werd voor haar gevoel dik en omstanders verdachten Ria er van dat zij al voor de koffie van de wijn zat te snoepen. Dan te bedenken dat Ria na twee wijntjes de hele dag uitgeteld zat. 
De klachten werden van dien aard dat wij na vijf weken besloten om terug te gaan en thuis een arts te raadplegen. 

Thuis aangekomen hebben we direct een afspraak met de huisarts gemaakt. Deze vond het nu wel wat vreemd worden en stuurde ons door naar een neuroloog. In het ziekenhuis getracht een afspraak te maken met een van de neurologen. Wachttijd 8 weken. Wel wat lang als je ongerust bent. Via de huisarts getracht dit te bespoedigen. Deze vond het niet nodig, omdat hij er geen urgentie in zag. 
Weer terug naar de afdeling neurologie. De secretaresse van deze neuroloog was gelukkig zo welwillend het probleem aan hem voor te leggen, waarna alsnog met spoed een consult geregeld kon worden. 
Als eerste werd een bloedverdunner als medicijn voor geschreven, daar de symptomen op een lichte hersenbloeding wezen. Na een bloedonderzoek werd dit uitgesloten. De neuroloog vertrouwde het niet geheel en zocht het in de richting van een spierziekte. Een hersenscan was noodzakelijk om een diagnose te kunnen stellen. 
Bij het plaatselijke ziekenhuis werd mij doodleuk meegedeeld dat ik over zeven weken wel eens te horen zou krijgen wanneer mijn vrouw ongeveer aan de beurt zou zijn. Dit werd als normaal en verantwoord beschouwd. Bij mijn zorgverzekeraar dit probleem voorgelegd en deze regelde binnen drie dagen dat wij in Utrecht de scan konden laten maken. 
Zes dagen na de hersenscan een consult bij de neuroloog. Het was inmiddels juni geworden. De scan wees niet in de richting van beschadigingen. De neuroloog vermoedde dat het de spierziekte Myasthenia Gravis zou zijn. Een spierziekte die sterk vergrote vermoeidheid verschijnselen veroorzaakt. Wat of waar hij deze conclusie vandaan heeft gehaald is ons volstrekt onduidelijk. 
Ria kreeg het medicijn Mestinon voorgeschreven, beginnend met 10 mg per dag. Helaas heeft dit medicijn als bijwerking dat de speeksel klieren extra geactiveerd worden. Na een week terug om aan te geven wat het medicijn in Ria´s lichaam deed. Niets dus. 
De dosering werd verdubbeld: 2 x per dag 10 mg. Weer na een week terug en weer geen resultaat merkbaar. Nog maar verhogen naar 3 x per dag 10 mg. Het enige wat gebeurde was dat het speeksel voor Ria bijna niet meer weg te slikken was. Haar lichamelijk toestand ging steeds verder achteruit. Praten en slikken werden steeds problematiser. 

De neuroloog stuurde ons door naar het AZR (Academisch Ziekenhuis Rotterdam). 
In de tweede helft van juli gingen we voor het eerste consult naar de neuroloog in het AZR, waar Ria weer alles opnieuw moest doorstaan (bloed onderzoek, enz.) Na tien dagen terug voor de uitslag. Het was intussen augustus geworden. 
Ja, er waren sporen die op Myasthenia Gravis wezen. De Mestinon dosering werd opgevoerd naar 3 x 20 mg per dag. De speeksel vloed steeg mee omhoog. Aangezien Ria steeds meer slik problemen begon te krijgen, stroomde het speeksel uit haar mond en liep zij constant met keukenpapier en zakdoekjes voor haar mond. 
Wij vroegen ons bij deze neuroloog af of de klachten niet veroorzaakt werden door iets wat wij uit de tropen mee genomen hadden. Om dit uit te sluiten is er van Ria hersenvocht af genomen. Onderwijl ben ik bij onze mede-reisgenoten gaan vragen of zij ook deze klachten hadden en heb ik het Havenziekenhuis, afdeling Tropische Ziekten ingeschakeld. Het hersenvocht bleken geen bestanddelen te bevatten, mede reisgenoten hadden geen klachten van die aard; het Havenziekenhuis was geheel gedesïnteresseerd. Weer geheel naar af. 

De Mestinon werd nog verder opgevoerd. Praten werd steeds moeizamer en eten problematischer. Ria kon alleen nog gemalen voedsel en vla eten. Intussen contact gezocht met een radiotherapeutisch arts. Een zeer tijdrovende en kostbare geneeskunde, welke niet door de Zorgverzekeraar vergoed wordt (net als de operatie van Joop). 
Bij het eerste consult constateerde zij een storing in het ruggenmerg. Op onze vraag wat zij van de diagnose "Myasthenia Gravis" dacht, antwoordde zij dat het alles kon wezen behalve Myasthenia Gravis. Haar advies was om onmiddellijk te stoppen met het schadelijke medicijn Mestinon. Een groot dilemma. We besloten nog even door te gaan met het medicijn Mestinon. 

Bij de eerstvolgende controle bij de neuroloog onze twijfel over de diagnose voorgelegd. Het speeksel stroomde uit Ria´s mond. Besloten werd om een spieronderzoek bij Ria uit te doen. Half januari2002 had dit onderzoek plaats. Een naar onderzoek waar bij heftige stroomprikkels in het gezicht gedaan werden. Het resultaat was volgens de uitvoerende arts "geen Myasthenia". 
Na overleg met diverse neurologen werd toch de diagnose Myastenia gehandhaafd. Wij waren het gehannes zat en weigerden de Mestinon-dosering te verhogen. 

Nog een bezoek gebracht aan een Healer die fantastische resultaten bij mijn kleindochter behaald had. Deze man voelde en zei met tranen in zijn ogen dat hij -en waarschijnlijk niemand-  Ria helpen kon, en dat zij een storing in de hersenstam had. De derde die de diagnose in twijfel trok. 
Inmiddels was Ria begonnen aan de homeopathische medicatie van de radiotherapeutische arts. 
Tevens logopedie. De logopediste vond Ria verontrustend achteruit gaan en adviseerde om voor een second opinion naar een Medisch Centrum te gaan. Tijdens het intake gesprek aldaar met een gepensioneerde neuroloog, keek deze in Ria´s mond en vertelde ons dat hij de oorzaak al wist en hij een brief naar de behandelende neuroloog zou sturen. Onverrichte zaken weer terug naar huis. 

Na enkele dagen een oproep of wij naar het Erasmus MC wilde komen. De neuroloog vertelde ons daar dat de diagnose herzien werd en hij nu de spierziekte PSMA/ALS vaststelde. Wij keken wat vreemd op, omdat wij nog nooit van deze ziekte gehoord hadden. 
Na een korte uitleg begrepen wij dat deze ziekte fataal en niet te genezen was. Erger nog,  je zal zelf je grens moeten bepalen tot hoever je door wilt gaan. Na deze enorme domper zijn we naar huis gegaan en hebben getracht dit samen te verwerken. 

Het was inmiddels Maart geworden Spreken was nu minimaal, terwijl eten en drinken zeer moeizaam ging. De eerste nare verschijnselen gingen nu merkbaar worden. Ria dreigde uit te drogen terwijl zij ook teveel gewicht ging verliezen. 
Ze werd met spoed opgenomen in het Erasmus MC en moest direct aan het infuus. De molen ging nu op volle kracht draaien. 
Revalidatie arts; Longarts; Fysio; Logopedie, enz werden ingeschakeld. 
Met alle goede bedoelingen werd het wel erg veel en zaten wij, doordat we meerdere afdeling moesten bezoeken, toch zo'n vier dagen per week in het Erasmus MC. Gelukkig hebben al deze mensen ons in deze moeilijke tijden naar hun uiterste kunnen bijstaan. 
Via maatschappelijk werk en onze trouwe Els Punt werd RIO ingeschakeld en werd via een persoonsgebonden budget extra huishoudelijke hulp ingekocht. Lucy en Barbara kwamen twee keer per week ons huis bijhouden, omdat wij daar in het geheel niet meer aan toe konden komen.

 
terug

Vakantie in Portus (Zuid-Spanje)

Ria gaf aan nog een keertje naar Portus te willen gaan. 
Direct alle afspraken in het ziekenhuis afgezegd. Onze Neuroloog was het daar geheel mee eens en onze Logopediste kwam nog op de valreep met een spraak computertje om het communiceren voor Ria te vergemakkelijken 

Van begin April tot aan half Juni 2002 hebben we in Spanje gebivakkeerd. Homeopathische middelen mee genomen. Heerlijke tijd gehad. Voor Ria was het toch wel moeilijk aangezien zij met de grootste moeite kon eten. 
Halverwege weer een domper. De homeopathische middelen werkten niet meer. De arts in Ootmarsum gebeld. Ook bij hem grote teleurstelling. Hij had er zo op gerekend dat deze medicatie zou helpen. Gestopt met de pijnlijke injecties. Veel zorgen over het gewichtsverlies van Ria. Toch was dit een vakantie waar wij met een goed gevoel op terug konden kijken. Ineke bemoederde ons als een kloek haar kuikens.

Thuisgekomen belandden we weer het circus van ziekenhuizen. 
Gelukkig zagen we kans om regelmatig van het mooie weer te genieten op het strand van Hoek van Holland en in de middag zaten we lekker thuis op het dak terras. In september werd Ria´s lichaamsgewicht kritiek Op advies van de Diëtiste is erop 6 september een zogenaamde Micky geplaatst. Een gaatje in de buik waardoor via een slangetje sonde voeding toegediend kon worden. De mobiliteit werd een stuk minder. We besloten om het gevecht tegen de ziekte op te geven en ons geheel te richten op wat we nog zo al wel konden doen. 
Ria's verjaardag op achtentwintig september gevierd. Via haar spreekcomputertje gaf zij aan dat zij de volgende verjaardag niet meer zou beleven. De speekselvloed, veroorzaakt door de Mestinon die Ria eerder had moeten slikken, nam een dermate omvang aan, dat besloten werd haar speekselklieren kapot te bestralen. Na drie bestralingen was dit terug gebracht tot een aanvaardbaar probleem. 

In oktober een huisje op de camping in Portus besproken, tickets bij Basic Air en op 27 november voor veertien dagen vertrokken naar Spanje. We moesten veel bagage meenemen, waaronder al zo´n 26 pakken sondevoeding. 
We genoten van het prachtige uitzicht van Jan zijn huisje. Vele vrienden en kennissen kwamen even langs of wij zakten naar beneden om hen te bezoeken. Ria had het nogal koud nadat de zon achter de bergen verdwenen was, maar geen nood. In een mum van tijd stond er een butaangas kachel voor ons gereed. Ria verklaarde dat ze het reisje best leuk gevonden had, maar volgend jaar wilde ze weer gewoon met de caravan. 
Kerst gevierd. Wat moet je doen. Ik zat als een dief met een schuldig gevoel aan mijn eten. Zo nu en dan samen janken op de bank. Weer jezelf vermaken en weer lachen om de leuke dingen die rondom je gebeuren. En met "Oud en Nieuw" toch elkaar een gelukkig nieuwjaar toegewenst.

 
terug

De winter van 2002/2003

De koude maanden gaan voorbij. 
Veel tijd in het Erasmus MC door gebracht. Ria´s toestand verslechterde. De longcapaciteit verminderde, ze kreeg problemen met gewrichten, nu taai slijm in haar mond wat met haar longcapaciteit een probleem begon te worden. De longarts raadde aan om te overwegen om aan de beademing te beginnen. Na een onderzoek bleek dat neusbeademing bij Ria om technische redenen niet mogelijk was. Ria verklaarde nooit aan continu beademing te willen. 

Het Erasmus MC verrichtte de taken van onze huisarts. Deze schitterde door desinteresse en had nog nooit naar Ria geïnformeerd. 
Bij onze gesprekken kwam ook regelmatig actieve levensbeëindiging op tafel. Daar wij dit in huiselijke kring wilde doen, was de huisarts degene die dit moest begeleiden. Daarom een bezoekje aan deze man gebracht. 
Ria had al haar frustraties op papier gezet. Bij ons bezoek aan deze huisarts trachtte ik het gesprek een aanvang te laten geven. Maar Ria hield niet van poespas en duwde haar brief onder zijn neus. Bij het lezen hiervan werd de man toch wel wat wit om zijn neus en stamelde dat hij het gevoel had als huisarts totaal gefaald te hebben. Wij konden dat volledig beamen. 
Hij maakte nogal wat bezwaren tegen het actieve beëindigen van het leven, waarop wij verklaarde dan niet meer met hem in zee te kunnen gaan en een andere huisarts te gaan/moeten zoeken. Dat vond hij na al die jaren ook wel wat gortig en hij verklaarde alsnog te willen meewerken. 
Hij had het erg druk volgens hem en wij moesten zelf maar elke maand een consult bij hem aanvragen om zo het contact te handhaven. 
Na een maand zijn we drie minuten bij hem op consult geweest. Hij verklaarde een secondant arts ingeschakeld te hebben. 

Door het niet kunnen spreken raakte Ria steeds meer in een isolement. Goede bedoelingen van de omgeving, maar het gesprek gaat moeizaam via de Light Writer

 
terug

Nog één keer naar Portus

Het werd April en Ria verklaarde nog wel een keertje met de caravan naar Portus te willen gaan. Op negen april vertrokken naar Spanje. 
De caravan was volgestouwd met pakken sondevoeding en de magnetron om het op te kunnen warmen. 

Afgeladen gingen we met een onrustig gevoel op weg. De mobiliteit van Ria werd snel minder en ik moest haar helpen met wassen en aankleden. Onderweg leverde dit geen probleem op. Op alle campings mochten wij direct gebruik maken van invalidentoilet/-douche en  dikwijls kregen we een speciaal plaatsje toegewezen. Sondevoeding warmden we in een pannetje op.

Na vier dagen kwamen we gelukkig heelhuids in Portus aan en we werden direct door vrienden en bekenden opgevangen. 
Daar kregen we van Ineke te horen dat ook Joop aan deze rotziekte leed. Desondanks duwden we met hulp van Joop de caravan op ons heerlijke stekkie naast Petra. 
Ria werd door iedereen vertroeteld, wat haar zichtbaar goed deed. Ze kon heerlijk van de zon genieten. Helaas leek haar toestand nog sneller achteruit te gaan. Lopen werd problematisch en haar longen gaven veel reden tot zorg. Wij hadden van de longarts op voorhand antibiotica mee gekregen om longontsteking de kop in te kunnen drukken. 
Na vier weken toch het probleem waar ik al tijden bang voor was. Ria kreeg 's nachts hoge koorts. 's Morgens direct onze neuroloog in het Erasmus MC gebeld. Deze hield ruggespraak met de longarts en belde later op dat Ria direct de antibiotica in moest gaan nemen en wij een consult bij het ziekenhuis moesten nemen. 

Op zondag gingen we naar het Rosalie Hospital in Cartagena. Grote problemen met de taal, omdat de artsen alleen Spaans spraken. Deze wisten gelukkig via de brief, die wij vanuit het Erasmus MC meegekregen hadden, wat er ongeveer aan de hand moest zijn. Met Engels, half Duits, half Spaans kwamen wij er met allen uit. De hele dag in het ziekenhuis was zeer vermoeiend. 
Ik werd door een kordate verpleegster uit het kleedhokje verwijderd om even later, toen zij met Ria niets aan kon, weer binnengeroepen te worden. Medicatie mee gekregen en weer terug naar de camping. 
Ria kon praktisch niet meer lopen, wat haar zeer vermoeide. Daarom bleef ze lekker bij de caravan. De boodschappen werden door onze vrienden aldaar verzorgd. 
Half mei, nadat Ria weer wat op krachten gekomen was, besloten we om terug te gaan. De stress begon nu bij mij behoorlijk toe te slaan. 
Met mooi weer vertrokken we uit Portus. Ria tikte op haar Light Writer "ik zal hier nooit meer komen". Nog even boven aan de weg gestopt om voor het laatst van de prachtige blauwe baai van Portus te genieten.....

Voorbij Alicante werd het weer ontzettend slecht. Op de N-344 gaf de thermometer nog zeven graden aan. Bij Valencia begon de regen met bakken uit de hemel te vallen. Stoppen om te rusten en even in de caravan te gaan zitten, trok ons ook niet aan. In overleg besloten we om via de tolweg maar door te rijden. Om half drie passeerden we Hospitalet, waar wij normaal altijd overnachtten. Een groot water ballet. 
We besloten maar om door te rijden en te zien waar wij kwamen. Uiteindelijk werd dat Le Boulou waar de lucht wat opklaarde met een waterig zonnetje. 
Op de camping aldaar een droog plaatsje opgezocht, ons lekker opgeknapt en vroeg naar bed. 
De volgende dag was het gelukkig goed weer. Om zeven uur vertrokken we van de camping. De stress begon nu echt aan mij te knagen en ik  vermaande mezelf om rustig te blijven. Ik besloot om zo min mogelijk risico te nemen en de tolweg te volgen. Maar dat was duidelijk niet naar het zin van Ria. 
In mijn achterhoofd speelde de angst dat Ria onderweg een probleem met haar longen zou krijgen. Waar moet je dan heen!!! 

In één ruk van Le Boulou tot voorbij Metz doorgereden en bij Pont de Mousson getracht een camping te krijgen. Nergens een te vinden. Ik was doodmoe en had duidelijk teveel gereden; de stress vloog in mijn strot. Nergens kon ik de snelweg meer op. Sorry mensen maar ik heb enkele krachttermen gebruikt. 
Doorgereden tot aan Luxemburg en onze camping in Sur Allazette opgezocht. Het was alsof ik alweer thuis was. We werden gelijk op een verharde plaats naast het invalide toilet geleid en geholpen. Met Ria onder de douche. In de caravan keek ze nog chagrijnig en verklaarde liever over de Route Nationaal gegaan te zijn. Ik ben maar even rond de caravan gaan lopen


terug

Ziekenhuis in.... ziekenhuis uit...

Weer thuis, waar de vele ritten naar het Erasmus MC weer beginnen.
Op 23 mei 2003 trouwt onze neef uit Brabant. Ria wil er toch heen, gezellig met haar zussen, maar om elf uur is de pijp bij Ria leeg. Snel maar weer naar huis. Ria heeft kou gevat. Omdat zij geen kracht meer heeft om op te hoesten blijft het slijm in haar luchtpijp steken. We krijgen nu de rekening gepresenteerd van het kapotstralen van de speekselklieren. Het taaie slijm is niet weg te krijgen. 

Op vrijdag dertig mei voelt Ria zich beroerd en gaat al om vijf uur naar haar bed. Ik zit TV te kijken als om ongeveer acht uur de kamerdeur openvliegt en Ria met gierende adem en uitpuilende ogen binnenwankelt. Een taaie slijmprop heeft haar luchtweg bijna afgesneden. Ik kan haar nog net opvangen en sleep haar naar de telefoon. Snel 112 gebeld en met spoed een ambulance gevraagd. Deze waren er binnen tien minuten. Deze minuten leken eeuwig te duren. Door haar te schudden schiet de prop enigszins weg en kan Ria weer wat ademen. Ze is totaal over haar toeren. Gelukkig weten de ambulancebroeders haar te kalmeren. Ze besluiten om Ria toch voor de zekerheid naar het Erasmus MC te brengen. Via de EHBO wordt een dienstdoende longarts opgeroepen. Deze besluit Ria ter observatie op te nemen. 
Ria wordt aan een infuus gelegd. Om een uur in de nacht laat ik haar op de longafdeling achter en ga naar huis. 

De volgende morgen om negen uur ben ik present. Ria heeft redelijk slecht geslapen (geheel niet dus). De zaalarts stelt voor dat zij weer naar huis kan. "Mocht er wat op doen, dan direct waarschuwen"  zijn de laatste woorden van de zaalarts. 
We wachten tot iemand genegen is de infuusnaald uit Ria´s arm te halen, maar het personeel zit koffie te drinken en dan moet je niet zeuren. Na een uurtje zijn we het toch wel zat en Ria gaat met haar Light Writer naar het koffiehok. Ik hoorde de blikken toon van de Light Writer vragen of de naald er uit kan. Met duidelijke tegenzin wordt de naald verwijderd en kunnen we naar huis. 
Thuisgekomen Ria direct in bed gestopt. Ze slaapt lekker en komt weer tot rust. Alleen het hoesten geeft nog problemen. 's Middags weer narigheid en weer kan zij het taaie slijm niet weg krijgen. Direct de longafdeling in het Erasmus MC gebeld. Daar kregen we te horen: "Jammer, wij kunnen niets meer voor haar doen daar zij uit eigen beweging naar huis is gegaan". Op mijn opmerking dat de zaalarts die beslissing genomen had, werd niet ingegaan. 

De hele middag was het hommeles. Een paar keer kwam een slijmprop gevaarlijk in haar luchtpijp. Als geluk bij een ongeluk woont aan de overkant een jong stel waar wij zeer goed mee omgaan. De man lijdt aan de spierziekte "Pompe", zit in een rolstoel en aan continu beademing. Van hen konden we de mobile vacuüm pomp lenen en zo konden wij Ria helpen het  taaie slijm weg te zuigen. 
De man moest zelf ook zo nu en dan de pomp gebruiken en zo pendelden wij heen en weer. 
We hebben g
etracht om zelf zo´n pomp te bemachtigen maar werden van het kastje naar de muur gestuurd. Bitsige dames waren zeer verontwaardigd omdat wij hen in het weekeind durfden bellen. De Huisartsenpost gaf niet thuis en verwees mij met een "geef uw vrouw maar een aspirientje en ga maandag maar naar uw eigen huisarts". Toen  ik vroeg hoe ik dat met een sondevoeding patiënt moest doen wisten ze het niet meer en verwezen me naar 112. 

Zondag morgen. Ria had redelijk geslapen. Het was prachtig weer en wij besloten een stukje met de rolstoel uit wandelen te gaan. 
Net toen ik Ria aangekleed had, schoof er weer een slijmprop in haar luchtpijp. Snel de slang van de vacuümpomp in haar keel om de prop te verwijderen. Het gaf een kokhalzen tot gevolg en haar kleren zaten onder de vuiligheid. Voorzichtig gedoucht wat dermate energie verbruikte dat Ria doodmoe naar bed moest. 
In de avond terwijl ik in de kamer zat, vloog de deur open en strompelde Ria met wijdopen gesperde ogen de kamer binnen. Ik kon haar nog net opvangen en belde de buurvrouw om hulp. Ria kreeg een akelige blauwe kleur en ik besloot direct 112 te bellen. Gelukkig was dezelfde ploeg op wacht en ze kenden het adres en de situatie waarin wij verkeerden. In een mum van tijd stonden ze voor de deur en gezamenlijk werd de slijmprop uit Ria´s keel verwijderd. Weer werd besloten Ria naar het Erasmus MC te brengen. Ook daar was dezelfde ploeg op wacht en zij konden Ria gelukkig kalmeren. 
De dienstdoende longarts werd opgeroepen. Deze had duidelijk instructies gekregen. Hij overwoog om Ria weer naar huis te sturen. Op dat moment ging het weer mis en raakte de goede man geheel in paniek. Gelukkig was de EHBO medewerker koelbloediger en trad bekwaam en zeker op. De longarts besloot zijn collega's te raadplegen. Na enige tijd kwam hij met de mededeling dat hij alleen de mogelijkheid nog zag om bij Ria een canule in haar keel te plaatsen. De KNO arts achtte dit dermate noodzakelijk dat hij Ria 's nachts om twee uur alsnog wilde opereren. 
Besloten werd dat Ria op IC tijdelijk opgenomen zou worden. De KNO arts, die Ria´s dossier nagekeken had, vroeg Ria welke canule hij moest plaatsen. Een waaraan beademing aangesloten kon worden of een waar dat onmogelijk bij was en Ria daar de consequentie uit moest trekken. Ria koos zeer bewust voor de laatste optie. De arts zei haar beslissing te zullen respecteren. 
Ria werd die nacht nog geopereerd en ik kon weer naar huis. 

De volgende ochtend weer vroeg naar het Erasmus MC. Ik kreeg te horen dat Ria de nacht goed doorgekomen was en dat zij naar de longafdeling gebracht zou worden. Ik besloot daar alvast maar heen te gaan. 
Op de longafdeling aan gekomen werd ik begroet door Ria's vaste longarts. De man wist duidelijk nog niet wat zich in het weekeind afgespeeld had en vroeg verwonderd wat mij daar bracht. De hele crew was aanwezig en iets knapte in mij. Met enige emotionele stemverheffing verklaarde ik dat zijn crew mijn vrouw niet had laten vallen, maar haar in het ravijn gedonderd hadden. Gelukkig werd op dat moment Ria binnen gebracht en kon ik enige moordlustige gedachten onder controle houden. 

De andere morgen was ik al vroeg bij Ria. Ik had geen vertrouwen in de afdeling waar zij lag en mijn vermoeden bleek juist. 
De verzorging was uiterst klungelig en zelfs ondeskundig. De wet van Murphy sloeg toe. Het ballonnetje van de Micky klapte en de sonde kwam uit haar buikwand. Gelukkig waren we in het ziekenhuis en deskundige hulp wasnabij. De Darm/Lever Centrale werd gewaarschuwd voor een nieuwe Micky. 
Een verpleegkundige van de Darm/Lever Centrale kwam na een uurtje of wat aansloffen met een nieuwe Micky. Al die tijd had ik met mijn vinger de sonde in Ria´s buikholte gehouden. De Micky werd vlot geplaatst en ik kon Ria weer sondevoeding toedienen. Helaas leek de Micky verstopt. De Darm/Lever Centrale-dame werd gebeld en deze kwam duidelijk ontstemt terug. Ik demonstreerde dat de Micky niet doorliep. 
De dame pakte een grote 50 cc spuit en perste de sondevoeding zo in Ria's buik. Aan mijn opmerking dat dit niet de bedoeling was, had zij geen boodschap en ze ging weg. Ik besloot de reserve Micky van huis te halen en deze zelf te plaatsen. 
De Micky gehaald en, zoals ik het geleerd had, de te kleine uit Ria´s buikholte verwijderd. Helaas paste de Micky niet meer, daar in de buikholte de stoma (gaatje) zeer snel dichtgroeit. Daar stond ik met mijn handen in het haar. Een arts die stond te mekkeren en er geheel geen verstand van had, een verpleeg kundige die bijna per vergissing de buitencanule in Ria's keel losmaakte, enz. 
Na overleg met een KNO arts werd besloten om Ria de andere morgen over te brengen naar de afdeling KNO. Tevens zou de Micky door de Darm/Lever Centrale opnieuw geplaatst worden. Tijdelijk werd de te kleine Micky weer terug geplaatst. Doodmoe en down ben ik naar huis gegaan en moest Ria achterlaten. 

De gehele nacht niet geslapen. 's Morgens vroeg alweer naar het Erasmus MC. Ria eerst in haar bed naar de Darm/Lever Centrale gebracht. De moed zakte in mijn schoenen toen ik de verpleegkundige van de vorige dag daar ontwaarde. Ze was nu poes vriendelijk. 
De Darm/Lever-arts keek in het bestand welke maat Micky Ria moest hebben. Hij bekeek de oude in haar buik en verklaarde dat die veel te klein was. De dame stond er met een vuurrood hoofd bij. Ik zei maar niets en had geleerd beter te zwijgen dan te spreken. 
Met grote moeite kon de goede Micky geplaatst worden. Daarna met het bed weer door het gehele Erasmus MC naar de KNO afdeling. Een verademing te zien dat Ria eindelijk in deskundige en goede handen was. Het verplegend personeel verklaarde mij zo snel mogelijk te zullen leren hoe ik Ria´s longen met behulp van een katheter en de canule schoon moest maken. Met een gerust hart heb ik Ria daar achtergelaten. De andere dag werd me geleerd hoe te handelen bij het schoonmaken en uitzuigen van de longen. 's Avonds verklaarden ze dat ik het alleen kon en ze keken in de deuropening of het goed ging. Ik was geslaagd en mocht het nu voortaan alleen doen. Ik kreeg een namaak certificaat waarop stond hoe goed ik het kon. Ik verzorgde Ria zo goed als mogelijk op de KNO afdeling en kreeg deskundige ondersteuning. 

We bespraken hoe nu verder. Ria verklaarde dat het plaatsen van de canule al veel verder was dan zij had willen gaan. We begrepen dat het einde nu snel zou komen. Haar longspieren (diafragma) verslapte zienderogen. Een verpleegkundige wilde een gesprek met ons hoe we verder moesten en verklaarde onomwonden dat Ria nu naar een verpleeghuis moest. 
Ik bracht hem al snel aan het verstand dat daar geen sprake van kon zijn en ik haar thuis wilde verplegen. Zwaarder geschut werd ingebracht; een verpleegkundige van de Thuiszorg maakte haar opwachting. Met enige drang van mijn kant heb ik haar aan het verstand gebracht dat Ria hoe dan ook naar huis zou komen. Ze vroeg zich af hoe ik dat dan wel zou doen. 
Gelukkig kwam er een oplossing in de vorm van Zorgnet. Een gespecialiseerd team van IC verpleegkundigen die aan huis verplegen. Lieve mensen weet dat deze groep bestaat. Ze zijn uiterst deskundig en gaan verder waar Thuiszorg moet stoppen. We vroegen toestemming aan onze Zorgverzekeraar en RIO en kregen zonder problemen een indicatie van drie uur per dag.


terug

Het laatste gevecht.....

Op donderdag 12 juni 2003 kwam Ria weer uit het ziekenhuis. Het laatste gevecht is begonnen. 
Het ROG is geweest om rolstoel aan te passen. De huisarts werd gewaarschuwd. Deze had niet eerder tijd dan komende donderdag. 
Marijke kwam in ons leven. Zij begeleide Ria in haar laatste levensfase. Gaf Reiki en gaf Ria grote rust en vrede. 
Ook onze pastor, inmiddels een vriend aan huis geworden, begeleidde Ria volgens haar innige geloofsovertuiging naar haar einde. 
Mijn verdriet was groter dat het hare en zij troostte mij middels de moeizame weg via de Light Writer en schreef dat zij het alleen maar erg vond mij achter te moeten laten. Ze had rust in het onvermijdelijke gevonden. 
Eén voor een liet zij haar liefste vrienden en familie op bezoek komen. Op waardige wijze nam zij zo persoonlijk afscheid van eenieder die haar nagestaan had. Soms heel bizar, zwaaiend naar mijn nichtje op het balkon terwijl we allen wisten dat zij elkaar nooit meer zouden zien. 

Op maandag 16 juni kon Ria nauwelijks lopen. In overleg met Thuiszorg/Zorgnet werd met spoed een verpleegbed aangevraagd daar Ria beter daarop verzorgd kon worden. Dezelfde dag werd het bed in de kamer geplaatst. Ik sliep 's nacht op een stretcher naast haar en moest de wekker drie keer zetten om haar longen uit te zuigen. 
De huisarts is op donderdagmiddag gekomen. Weer een tegenvaller. Hield zich niet aan de afspraak. Afgesproken werd dat, indien de longen van Ria problemen zouden geven, hij niets anders kon doen dan morfine geven om de benauwdheids-symptomen te onderdrukken. 
Haar toestand was al in die mate dat een dosering per dag via sondevoeding nodig was. In het weekeind verergerde de toestand zo dat de dosering verhoogd diende te worden. Op maandag werd een pomp aan Ria aangesloten om nu continu een morfine injectie te kunnen geven. 

Op 23 juni is Ria in coma geraakt. Er was veel drukte in huis. 's Morgens om acht uur de eerste en ´s avonds om elf uur ging de laatste weg. Ik had heel veel steun aan mijn buurvrouwtje Helene. 
Nadat de laatste verzorger de deur uit was stak ik de kaarsjes aan, zette zeer rustige muziek van Mike Roland aan en ging op het voeteneind van Ria´s bed zitten. Zo genoot ik van de laatste dagen van ons samenzijn. 

Op zondag 29 juni is Ria om vier uur ´s middags in het midden van ons overleden. 
Als laatste hebben wij haar zelf aangekleed gewassen en in onze slaapkamer in huiselijke kring gehouden. 

Na dat u dit verhaal gelezen hebt verwijs ik u toch nog even naar mijn voorwoord 

Vlaardingen 07 december 2004 
Cees Rijsterborgh

                              
terug

naar de homepage van Henk, Diana en Amber Pladdet                                     naar de community van Joop Luitwieler   

email Henk, Diana en Amber: hpladdet@zeelandnet.nl                                               email Joop en Ineke: joopluitwieler@zeelandnet.nl