Homepage (klik hier)

Artikelen (index)

Bibliotheek

1. On-line marketing

2. Web Publishing

Nieuwsbrief (Klik hier)

Contact (klik hier)

Virtuele, private effectenbeurzen

14 augustus 1999 - Op internet verzamelen mensen zich meestal rondom bepaalde interessegebieden of beroepen. Soms is het de gebruikte software die als fundament dient voor virtuele gemeenschappen. Het uitgangspunt is hetzelfde: doel(groep)gerichte informatie geven op basis waarvan de leden hun acties bepalen. In de Verenigde Staten is een aantal van dit soort ´softwarecommunity´s´ in opkomst. Hun bestaan brengt de gevestigde effectenbeurzen mogelijk in grote problemen.

Virtuele handelsgemeenschappen

Bedrijven als Island ECN en Instinet concurreren hard met de Amerikaanse effectenbeurzen. Samen snoepen ze dagelijks ruim 10% van het handelsvolume van schermenbeurs Nasdaq af. Deze Electronic Communication Networks (ECNs) zijn softwarematige community´s voor kleine en middelgrote effectenhandelaren. Door vraag en aanbod efficiënt op elkaar af te stemmen, zetten deze gemeenschappen dagelijks tientallen miljarden dollars om aan high-techaandelen.

Het bestaan van deze private, parallelle beurzen heeft grote invloed op de ivorentorenstatus van zowel de Nasdaq als de New York Stock Exchange. Beide non-profit organisaties treffen momenteel voorbereidingen om een beursnotering aan te vragen. "We need to change our governance to make decisions more quickly in an increasingly competative environment that values speed", aldus voorzitter Frank Zarb van Nasdaq-eigenaar NASD. Eind november 1999 hopen beide beurzen na een aandelenemissie de concurrentie aan te gaan met de ECNs.

Het doel van de (virtuele) handelsgemeenschappen is de relaties met tussenhandelaren en high-techbedrijven te intensiveren. Het voordeel van de ECNs ligt in de afwezigheid van fysieke tussenhandelaren. Deze functie wordt door de software efficiënter en voordeliger overgenomen.

De opkomst van de ECNs vindt voedingsbodem in de handelswijze van de traditionele beurzen. Bedrijven als Island ECN en Instinet (Reuters-dochter) voeren de effectentransactie uit op het moment dat de vraag- en aanbodprijs overeenkomen. Op de traditionele beurzen worden de vraag- en aanbodprijzen kunstmatig gescheiden gehouden. Dit geeft de tussenhandelaren financieel voordeel. Dit bleek uit een theoretische studie van de SEC en de DOJ.

´Investor Empowerment´

Net als bij de thematische virtual communities staat het belang van de gebruiker op de eerste plaats: ´investor empowerment´. Eén van de thema´s bij alle on-line gemeenschappen is ´vrijheid van informatie´. Dit geldt ook bij de private beurzen. Leden beschikken over de meest actuele koersen (real-time) en kwalitatief hoogstaande onderzoeksrapporten. Onder normale omstandigheden zijn deze voorbehouden aan een selecte groep tussenhandelaren. Tevens heeft iedere transactie een garantie. Als een transactie niet binnen 60 seconden wordt uitgevoerd, vervallen de commissiekosten.

Links:

Nasdaq naar de beurs

Wired Magazine: ECN

CNET Radio over ECNs (vanaf 14 minuten precies)

Island ECN

Instinet

Nasdaq

NASD

NYSE

Reuters

DOJ (Amerikaanse Openbaar Ministerie)

SEC (Amerikaanse Stichting Toezicht Effectenverkeer)

In essentie zijn de ECNs geen on-line gemeenschappen pur sang. Het concept van menselijke mind-sharing waarbij de gezamenlijke kennis van de leden en de macht van het getal de drijvende krachten zijn, geldt niet bij de ECNs. Deze functies worden softwarematig vervuld. De onderlinge communicatie tussen de leden is van secundair belang. Toch is er een aantal stucturele overeenkomsten met échte virtual communities.

Island ECN-eigenaren Unger en Citron zeggen groot belang te hechten aan het opstellen en afdwingen van een zelfregulerende structuur. Regels die het gedrag van de effectenhandelaren inkaderen. Daarnaast is het ultieme doel niet het realiseren van goedkope, snelle transacties: "That´s the first layer of brick in building your virtual building". Het hogere doel is verschillende soorten handelsplaatsen te creëren waar eerlijk gehandeld wordt.

In deze arena´s ligt het uiteindelijke voordeel voor de leden. Zij krijgen onomwonden waar voor hun geld.

<Terug naar artikelindex>