Terug naar Malaysia pagina

Dit is een klein gedeelte van alle lekkernijen die je zoal in Maleisië kan eten.  

  

Roti Canai  ( roh-ti cha-nai)

Een  licht  knapperige deeg gebakken  op een hete plaat. 
Best gegeten met kruidige Indische ( dal ) kerrie saus.

Kuay Teow   ( kwai- tiew )

Dikke platte bami  gewokt met o.a garnalen, kip en taugé .

Yong Tau Foo  ( jong tau foe )

Serie van gestoomde vis balletjes ,
vis cakes en  andere gestoomde zeevruchten delicatessen. 
Gezoete pruimsaus en wat rode chili saus erover en
bestrooien met  geroosterde sesamzaadjes, evt. met gestoomde groenten erbij.

Hokkien Bami   

Dikke bami met Chinese groenten, vlees, spekjes, gewokt in zoete zwarte ketjapsaus . Het beste gewokt op een heet vuur van Houtskool.

Saté

Kleine stukjes gemarineerde kip of rundvlees dat over hete
houtskool wordt gegrild.
Met behulp van een waaier die van palmbladeren wordt gemaakt blazen ze het stof omhoog om zo meer geur en smaak toe te voegen. 
De Saté wordt dan geserveerd met samengeperste kubusrijst, gesneden uien en komkommer. Dip de saté in wat  pittige pindasaus. 
Kuih Lapis  ( kwee lapies )

Wordt niet bedrogen door zijn bescheiden verschijning.
Kuihlapis wordt gemaakt met uiterste zorg en uithoudingsvermogen.
De ingrediënten worden laag voor laag geplaatst en gekookt.
Het gekleurde resultaat is een veelvoud van laagjes op elkaar.

Kuih is een verzamelwoord voor cake . Vooral 's middags zijn er verschillende kuih's te koop om als tussendoortje te eten. O.a.  gebakken banaan en andere zoete (vette) hapjes.

Chendol  ( tschen dol)

De kunst van het bereiden van chendol is al 50 jaar onveranderd. 
Het zijn geschaafde ijsvlokken met groene zachte vermicelli  ( van groene bonen) , wat kokosmelk, en siroop van bruine suiker. 

ABC - Ais kacang ( aais katchang )

Misschien de moderne versie van de Chendol.
Geraspt ijs in een kom die wordt gevuld met gekookte kidneybonen, multi gekleurde gelei, chendol vermicelli, mais en pinda's.
Op het ijs wordt wat zoete gecondenseerde  melk gegoten, en allerlei kleuren siroop .
Dit dessert is vooral verzonnen voor hete tropische klimaten!

Teh Tarik 
Teh = thee     Tarik = trekken.

Heeft zijn naam te danken aan het "trekken" van de thee. De verkoper strekt zijn armen zo wijd mogelijk uit elkaar en giet daarbij de thee van de ene in de andere beker. 
De kunst is om daarbij niet te morsen !
De thee wordt geserveerd met gecondenseerde melk en nog extra suiker.

Lekker  "gezond " allemaal he ; )