anibal.gif Een paar stukjes Dr. Blan uit lang vervlogen tijden anibal.gif

Plus nog wat andere leuke bouwdozen en aanverwante zaken uit het verleden.


Door op een link te klikken komt er een oude Dr. Blan pagina
in beeld. Met rechtermuisknop en "opslaan als" is deze
op uw eigen harddisk op te slaan en later netter uit te printen.

Alle rechten en copyright van alle vroegere producten van AMROH
en uitgaven van voormalig "De Muiderkring " zijn tegenwoordig
in handen van    Bureau Belper.     Mochten bepaalde zaken
zoals Dr. Blan opnieuw uitgegeven worden dan kunt u die daar bestellen!

dr-blan4r.gif dr-blan1b2.gif dr-blan5r.gif

klik op bovenstaande plaatjes voor wat grotere resolutie  Onderstaande jampot ontvangers ingescand uit het boek JONGENS RADIO 14e druk uit 1964
In de Dr.Blan RADIO Bouwschema's verzamelband staat een andere tekst versie.

  Klik hier voor de eerste jampot ontvanger, een standaard kristal ontvanger
(twee GIF pagina's naast elkaar)

  Klik hier voor de tweede jampot ontvanger, de versie met extra transistor
(twee GIF pagina's naast elkaar)


  Je kunt prima inzoomen op bovenstaande GIF's met de CTRL-"grote" Plus toets combinatie
na het aankliken van de sub-pagina.

  Klik hier voor bovenstaande 4 pagina scans in dubbele resolutie samen in 1 PDF
(600DPI BW met TIFF-G4 compressie).


 
  Klik hier voor het originele jampot ontvanger schema uit de archieven van
Robbie's historische AMROH pagina's

  Klik hier voor een sprong naar de HOME pagina (met frames) van Rob
met alle historische Radio en AMROH informatie

  klik hier voor een sprong (zonder frames) naar de pagina waar de jampotlink op staat
  klik hier voor een directe sprong (zonder frames) naar de complete AMROH
verzamel pagina van Rob 
Klik hier voor een sprong naar de Philips Pionier Bouwdozen pagina van Hans Otten,
ook voor mij mijn eerste Radiootjes.......


Bij Hans Otten zijn ook vele PDF bestanden over de Pionier en EE-bouwdoos boekjes te vinden.

Hier alvast een paar links, er zijn meerdere versies van de boekjes bij Hans O.
Hieronder links naar de boekjes zoals ik ze zelf bijna 55 jaar geleden bestudeerde.

  boekje Pionier 1 

boekje Pionier 2 

boekje Pionier 3 

boekje uitbreidingen Pionier 3,
maak er een Super-ontvanger van!

      Pionier      Pionier      Pionier 
PUBLIC DEMAND: Na vragen op het web hier eindelijk de bouwboekjes van Barend Hendriksen. Alle zes!

De scans zijn zo samengesteld dat na dubbelzijdig afdrukken er gelijk een nietje door kan. Leg de velletjes op een stuk karton en ram er met de bovenste helft van een standaard nietmachientje een nietje door. Na twee keer pluk je het stapeltje van het onderliggend karton en vouw je de pinnetjes plat. Dan heb je het boekje in oorspronkelijke vorm!

Voor de kenners: de scans in PDF zijn geoptimaliseerd in 2 kleuren TIFF met verliesvrije Fax compressie. En in 600 DPI.
Gebruik nooit van zijn leven JPG formaat voor tekst scan's! JPG is voor foto's of kleuren plaatjes scans. Hoewel TIFF met LZW compressie ook beter is.
Het web is vergeven van foutieve tekst scan's in 16 miljoen kleuren zwart-wit JPG. Ik erger me er groen en geel aan. TWEE kleuren zwart-wit in hoge resolutie (600 DPI) in een TIF-G3 of G4 (en niets anders) is de enige correcte vorm. Oh ja, 2 kleuren zwart-wit bestaat niet in een JPG, je hebt altijd minimaal 256 tinten en blokjes ruis.  Barend Hendriksen boekje 1 

Barend Hendriksen boekje 2 

Barend Hendriksen boekje 3 

Barend Hendriksen boekje 4 

Barend Hendriksen boekje 5 

Barend Hendriksen boekje 6 

   Bouw-boekje  Bouw-boekje  Bouw-boekje  Bouw-boekje  Bouw-boekje  Bouw-boekje

 
Volgende item LOT LMG-01, een prachtige functiegenerator bouwdoos.

Een bouwdoos die rond 1981 op de markt kwam. Van de VOF LOT in Eijsden. Viel op door de grote witte kast en de vele rode knoppen.
De aparte frequentie scan functie is ideaal gebleken om de doorlaat karakteristiek van cassettedecks (na bij-stroom (BIAS) afregeling) en RIAA voorversterkers (met een anti-RIAA voorschakel doosje) mee door te fluiten.
Door de sweep / scan en burst te combineren kon je leuke geluids effecten maken......

  Hier de bouwbeschrijving 

en de schema documentatie 

in PDF.

Nog een lijstje in PDF van mij met enkele kleine eigen aanpassingen en verbeteringen.

      lot-lmg-01__thumb.jpg      lot-print_thumb.jpg

 
Alweer een bouwpakket uit vervlogen tijden, uit ongeveer 1978. Een zelfbouw digitale multimeter met LED displays van de firma PROTON.

Er was een DMM02, DMM03 en later (1981) zelfs een geoptimaliseeerde en uitgebreide versie, de DMM04. Ik heb n van de eersten, de DMM02 gebouwd. Het ontwerp is gebaseerd op de LD110 / LD111A chipset. Vergelijkbaar (andere type nummers) met wat in de Fluke 8000A serie tafel instrumenten in de jaren '70 gebruikt is.

Een kleine aanpassing vond ik noodzakelijk: Zoals ieder netsnoer om begrijpelijke redenen voorzien is van trekontlasting, zo ontbreekt er in de praktische uitvoering bij de 4 ingangs bussen een DUW-ontlasting!
Twee mini beukenhouten blokjes met een gleufje zorgen ervoor dat het plastic front niet kraakt. Zie de foto's.

In het knetterzone gebied naast de netschakelaar is een extra plastic plaatje geduwd, in de kast boven de staande 0,1% weerstanden is eveneens een isolatieplaatje gelijmd. Over de "aan" contacten van de netschakelaar zit nu 1 nF / 5kV, reduceert aan/uit knallen op audio installaties.
En ik heb er een paar echte pootjes onder geschroefd, i.p.v. een paar "plakkers".

  Hier de bouwbeschrijving 
in PDF.

UPDATE met nieuwe modificaties na reacties op het web. De meter had geen 100% stabiele aanwijzing. Dit is opgelost.
DMM02_THUMB.jpg     DMM02_BINNEN_THUMB.jpg     DMM02_BLOKJES_THUMB.jpg


 
Een zelfbouwdoosje van Heathkit! De IT-1121 of later de IT-3121 curve tracer.

Nadat ik van de firma Heathkit vanzelfsprekend de buizendipper in gebruik genomen had (wie had er geen dipper?), viel in de Heathkit aanbiedingen folder mijn oog op een ander hebbedingetje. De curve tracer IT-1121. Omdat ik rond 1977 in het bezit kwam van een goede (nieuwe...) Telequipment oscilloscoop was dit een mooie uitbreiding. Ook omdat er toen veel torren en diodes in de dump werden aangeboden (Ge en Si) die net buiten de spec's vielen. Voor service / reparatie en ook voor gewoon max. U en Ge-lek checken was dit wel een handig apparaat. Rechte of kromme Zeners? Gevoeligheid SCR's, enz..

Omdat momenteel overal op het internet vieze of totaal fout ingescande documenten (16 miljoen kleuren zwart-wit!) rondzwerven van dit apparaat heb ik het scannen en grafisch optimaliseren maar volledig opnieuw gedaan. Niet het bouw gedeelte, maar beperkt tot het gebruiksgedeelte en de schema documentatie. Toch nodig? Download dan de complete versie ergens anders.... LINK, alle zwart-wit info is hier echter foutief in kleur, maar helemaal geen info is ook niet leuk. Achteraan toegevoegd een paar vel met mijn aanpassingen, getekend in Heathkit symbolen. Dit mapje bewaar ik naast het apparaat.

Na het bouwen en het voor het eerst inschakelen was het gelijk al pet, secundaire sluiting! De IC voedings afvlak elco's hadden jaren te lang "in het zwarte doosje gezeten", en waren dus meteen doorgeslagen en daarmee dood! Bij Heathkit kon je defecte spullen (DOA = dead on arrival) gratis zo omruilen, maar als je een paar honderd elco's hebt liggen pak je zo nieuwe. En anders had de locale TV reparateur dealer die wel liggen. Na niet al teveel gebruik knalde ook de TO-3 hoogspannings regeltor (raar zwak type TA7420) er zomaar uit. Die is snel vervangen door een KTV lijntor (weer van de TV reparateur dealer), de 2SD350. Later is er een nog zwaardere lijntor in gezet, de BU208A.

Bij het testen van defecte torren (met sluiting !) knalde ook de basis sturings eindtrap er makkelijk uit. Die was met zelfdestructie daarmee een stuk sneller dan de zekering van 63 mA. De overspannings beveiligings diodes naar de clamp PSU-zeners waren blijkbaar niet voldoende. Heb dit deel ook maar verbouwd en deze eindtrap kortsluit beveiligd gemaakt. De 63 mA zekeringhouder zit nu achterop in een hoekje, anders raken de schroeven nog dol!

Omdat er makkelijk vieze slingers in beeld komen, is hier ook iets aan gedaan. De 100 Hz collector pulsen zijn rond het nul-punt net iets schoner als de parallel C's over de secundaire AC veel groter zijn. Wat veilige extra 275V AC X2 types erbij gezet. De IC voeding ook maar van een anti-ratel C-tje voorzien. Over de 230V wikkeling is een eventuele uitslinger puls bij uitschakelen onderdrukt met een zware VDR. Voorkomt wikkeling doorslag. Een dikke Siemens SIOV S20K275 is prima, maar wel in een krimpkous jasje. Mocht die VDR klappen dan vliegen de spetters niet overal heen.

Ook bleek dat de twee 100Hz pulsvormer torren behoorlijk stress hebben. Over de e-b staat in sper via de 10K serie R een 45 V AC piek. Die parasitaire e-b zeners's slaan dus door en kunnen ook valse trigger pulsen geven. Twee keer een simpele diode in sper over de b-e en ook dit effect was weg. De gewone werking heeft er geen last van.

Extra hulpstukjes voor torren met (lange) draadjes: 3 banaan stekkers met aangesoldeerd krokodillen klemmetje! Geen onhandige snoertjes of peuteren in voetjes meer nodig.

Het originele netsnoer lijkt wel staalkabel, ik heb het vervangen door het dunste dat toelaatbaar is, 3x 0,5 kwadraat.

  Hier mijn versie in PDF van de manual  kompleet met aanpassingen op extra vel.


IT-1121-front_thumb.jpg     IT-1121-back_thumb.jpg     shortcircuitprot2_thumb.jpg     torrenklemmen_thumb.jpg

 
Major update - verbouwing!

Nadat ik in een nieuw ontwerp geen torren wilde, maar moderne stuurstroom schakel FET's (helemaal open of dicht met stuur-SPANNING), wilde ik er een paar vergelijken. Met welke Ugs zijn ze al goed open? Als voorbeeld de BSN10A en de mini FQU-2N60 (met pootjes), de laatste kan meer stroom hebben.
Ik kreeg ze NIET getest. Wat blijkt op pagina 81 van de manual, waar J-FET depletion (verarmings-) mode FET's getest worden: van enhancement (verrijkings-) mode FET's kun je NIET de curve laten zien! Dat is met de huidige schakeling ON-mogelijk. FUCK! Verrijkings-mode FET's zijn tegenwoordig de meeste FET's!
Hoe komt dat? Het gate/basis stuur signaal wordt een aantal maal positief-negatief geschakeld, afhankelijk van NPN-PNP of current-voltage. In de stand voltage (FET's dus) staat dit VAST ingesteld op NEGATIEF gaand = voor J-FET's, zoals J310 of BF256. Voor enhancement mode FET's moet dit stuursignaal juist ANDERSOM zijn.

Oplossing: gewoon ng een extra schakelaartje dubbelpolig om, klaar is Kees, het werkt!

Dat was te simpel gedacht, deze FET's zijn verre van lineair, dat is een beetje meer sturing is een beetje meer drain stroom. HELEMAAL NIET zelfs.
De eerste spannings stappen hebben TOTAAL geen effect, het "geval" lijkt defect. Maar dat is niet zo. Op het overgangs punt, ergens tussen 1,5 en 5 Volt, klappen ze vol open. Maar welke stap is dat????? Geen idee, je hebt een tweede scoop nodig om te weten welke stap dit is. (maal de stap U setting...)

Voorbeeld:

BSN10A ==> een pietsje open bij 6x 0,2V
7x 0,2 V ( = 1,4V) vol open. Of 3x 0,5V (= 1,5V)
datasheet ==> Ugs threshold = 1,8 V ==> dit klopt dus.

FQU2N60 ==> begint pas bij 7x (!) 0,5V (= 3,5V) voor de eerste stap die wat doet.
De 8e is pas helemaal open ==> 4V Ugs.
datasheet ==> Ugs threshold groter dan 4 V ==> ook dat klopt dus.

Maar zonder tweede scoop????????
Dan heb je gekoppeld aan de A-B-C-D BCD-uitgang van de 7490 tienteller uit de stappen generator een "stappenteller" nodig met uitlees op een mini 7-segment cijfer display. Nodig: 1x een 4511 (buffergeheugen en decoder) en wat poortjes voor de /Latch. Ergens een /Latch zien af te leiden van de bestaande reset, eventueel met delay van de bestaande reset.......

Vanwege het veel grotere stroomverbruik moet de 5V nu met een echte 7805 (TO-220) gemaakt worden uit de 20V ongeregeld, anders kookt de regeltor "droog". Extra dissipatie kan het beste aan een kleine serieweerstand overgelaten worden, dan hoeft de regelaar niet extra gekoeld te worden.

Welnu, ook dat werkt ondertussen redelijk goed. Zie plaatjes om te zien hoe ik deze ernstige verminking heb vormgegeven. Het apparaat is in ieder geval weer "toekomst-bestendig".

  Hier de tekening link in PDF 


IT-1121-front_thumb.jpg     IT-1121-back_thumb.jpg
terug.gif Valid HTML 4.01 Transitional
drblan.htm
by Walter - PE1ABR - 2018-03-27