Sjabloon A
Sjabloon B
Sjabloon B

Genealogie fam. Bout

Oudste Stamvader

De oudste stamvader die ik kan vinden is Dirk Bout. Hij is (waarschijnlijk) in 1605 geboren op het eiland Tholen. De eerstvolgende vermelding in de archieven is van zijn zoon Bastiaan die in 1558 zijn dochter Elisabeth liet dopen. Waar Bastiaan is geboren is niet bekend. Toen hij Poorter werd van Tholen stond vermeld dat hij is geboren in 1630.

In 1659 kocht hij herberg "De Drie Morianen" en werd Herbergier. Akte hiervan in het Rechterlijk Archief Zeeuwse Eilanden nr 5182.  Dit pand stond aan de noordijde van de Markt in Tholen, naast het voormalige Kerkepad. Uit de geschiedschrijving van Tholen blijkt Bastiaan een geschil te hebben gehad met het stadsbestuur. Mogelijk vanwege de oorlog met Frankrijk was er een tapverbod ingesteld. Bastiaan hield zich daar niet aan en werd vermeld als illegale tapper. Verzoeken aan de Baljuw om dit te beeindigen werden genegeerd. In1674 heeft de burgemeester Johan van Vrijberghe samen met drie schepenen de drankvoorraad in beslag genomen.  In 1675 vraagt Bastiaan weer toestemming en heeft na de nodige moeite op 12-10-1667 per resolutie zijn gelijk gekregen en ging weer legaal tappen.


Bijna alle stamvaders waren visser van beroep. De laatste visser (met eigen boot) was Pieter Bout, de grootvader van Lenie

Oorsprong familienaam

De naam Bout is voor het eerst gevoerd in het begin van de jaren 1600. Onderzoeker P.J. Maartens zegt dat het een afgeleide kan zijn van een voornaam zoals Boudewijn. Afgeleide hiervan zijn Boude, Boute en Bouwe.De naam Bout kan ook zijn afgeleid van de oude benaming van een beschadigde zeedijk -ook wel bout genoemd. In Tholen was zo'n dijk echter een "nol" zodat de oorsprong eerder uit "het veld" dan de stad zal zijn. De eerste geschriften dateren uit 1558 en daarin is de naam al een feit.

Kerk Tholen (foto 1917)

In deze kerk hebben tot begin 1911 de huwelijken en doop,- en rouwdiensten plaatsgevonden

Kwartierstaat Lenie

Parenteel