Vragen

FAQ over allerlei soorten hoofdpijn.

Via de mailinglijst voor hoofdpijnpatiënten, waarover u informatie kunt vinden op de pagina Discussie, ontstond de vraag naar een lijstje met FAQ (Frequently Asked Questions), zodat nieuwkomers op de lijst alvast wat informatie over de diverse soorten hoofdpijn onder ogen zouden kunnen krijgen. Deze vragen en antwoorden zijn de afgelopen drie jaar op de lijst de revue gepasseerd.

Jeannette Weinberg is zo vriendelijk geweest de belangrijkste vragen te indexeren en hiervan een overzicht te maken. Bij de rubriek Vragen kunt u desgewenst nog meer informatie en tips vinden. Ook is er nog een pagina met wat extra Links.

De lijst met FAQ volgt hieronder:


Wat zijn goede startpagina's met algemene informatie over migraine/hoofdpijn?
Probeer eens:
http://www.hoofdpijntest.nl/
http:// www.people.zeelandnet.nl/vdwindt/migraine.htm
http://www.migraines.org/treatment/
http://pubs.ama-assn.org
http://gezondheids.pagina.nl/
http://home.wxs.nl/~mip/migraine.htm
http://headaches.about.com/health/headaches/

Waar vind ik informatie over alternatieve geneeswijzen?
Probeer deze site eens:
http://www.klik.nl/
Ik heb gelezen dat aloë vera zou helpen. Klopt dat?
Aloë Vera is geen geneesmiddel, maar is een voedingssupplement dat het lichaam stimuleert tot reiniging, dat antiseptisch is en dat ontstekingsreacties onderdrukt. Verder onderdrukt het jeuk en branderig gevoel. Als gebruik wordt aanbevolen: voor elke maaltijd een eetlepel (= 30 ml) aloë vera te nemen. De tabletten zouden goedkoper zijn dan de drank.
Verschillende leden van de Mailinglist hebben een verbetering van de hoofdpijnklachten gemeld.

ECHTER:
Aloë Vera bevat antraceenglycosiden, net als senna peulen, vuilboombast (frangulae cortex). Antraceenglycosiden zijn laxeermiddelen, maar wel hele vervelende. Ze zijn vrij giftig. De darmen reageren daar direct op door flink samen te trekken, en daardoor werken ze dus laxerend. Veel mensen die deze preparaten gebruiken hebben pijn. Als je het langer dan 1 a 2 weken gebruikt, kunnen je darmen ook blijvend beschadigen. Oppassen geblazen dus.


Op Amerikaanse sites staan vaak pijnstillers beschreven die goed zouden helpen. Klopt dat?
Helaas blijkt dat niet altijd het geval te zijn. Hieronder een beschrijving van de bekendste producten:

EXCEDRIN MIGRAINE is hetzelfde als EXTRA STRENGTH EXCEDRIN
Samenstelling:
250 mg. acetaminophen (= paracetamol)
250 mg. aspirine
65 mg. coffeïne

ADVIL MIGRAINE is hetzelfde als ADVIL LIQUI-GELS
samenstelling:
200 mg. ibuprofen in vloeibare vorm

MOTRIN MIGRAINE PAIN
samenstelling
200 mg. ibuprofen.


Helpen anti-depressiva tegen hoofdpijn of migraine?
Een anti- depressivum kan als neveneffect hebben dat het niet definieerbare chronische hoofdpijn vermindert. Een voorbeeld van een anti-depressivum is amitriptilyne in een doses van 10 tot 40 mg. per dag.
Bestaan er ook alternatieve anti-depressiva?
Maar men slikt ook Sint Janskruid, dat zou net genoeg kunnen helpen. Capsules met Sint Janskruid verhogen het serotoninegehalte en dat speelt ook een rol bij hoofdpijn. Als dosering wordt 6 maal 500 mg. per dag genoemd. In de reguliere medische wetenschap wordt inmiddels onderkend dat Sint Janskruid werkzaam is als anti-depressivum. Er zijn negatieve berichten over interactie tussen het Sint Janskruid en HIV-geneesmiddelen, anti-stollingsmiddelen en de anti-conceptiepil.
Waarom moet ik van mijn neuroloog een bètablokker slikken; dat is toch een middel tegen hoge bloeddruk?
Deze medicijnen schijnen als bijwerking te hebben dat migrainepatiënten minder last hebben van aanvallen. Voorbeelden van medicijnen zijn Propranolol ( = Inderal) en Selokeen. Op de lijst wordt positief over het effect geschreven.
Welke boek geeft veel informatie?
"Alles over hoofdpijn en aangezichtspijn" door Dr. Michel Ferrari en Dr. Joost Haan
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers B.V., Utrecht, ISBN 90-229-8347-1

Oliver Sacks: "Migraine"
Uitgeverij: Amsterdam Meulenhoff 1998, ISBN 9029059044


Wat is botox?
Botox (botuline toxine) is een medicijn dat gebruikt wordt om de kracht van spieren te verminderen. In de neurologie, oogheelkunde en KNO- geneeskunde wordt het middel al vele jaren gebruikt om spastische spieren te laten verslappen. In de cosmetisch medische wereld is Botox in 1995 geïntroduceerd om gezichtsrimpels o.a. van het voorhoofd te verzachten. Gebleken is dat bij een aantal behandelde mensen de hoofdpijn verminderde. In Nederland werkt Dr. D.L.J. Tavy , verbonden aan het Ziekenhuis Leyenburg, met injecties met Botox en wel voor de behandeling van migraine, spanningshoofdpijn en cervicogene hoofdpijn. Momenteel loopt in het Ziekenhuis Leyenburg een klinische studie naar de werking van Botox bij spanningshoofdpijn en cervicogene hoofdpijn.
U leest er meer over op: http://www.neurologie-denhaag.nl/trial.htm#trial
Zou een gekleurde bril helpen?
Genoemd wordt een zonnebril met gele glazen. Deze bril schijnt ook het ongewenste effect van de scherpe blauwe lampen te reduceren.

Ik heb gelezen over een bril met prisma's; klopt dat?
Van Gemert heeft een bril met prisma¹s ontwikkeld waarmee hoofdpijnklachten (ook clusterhoofdpijn is genoemd) bestreden kunnen worden. Men blijft de prisma net zo lang 'bijslijpen' tot de juiste spierontspanning achter de ogen is gevonden. De internetsite van Van Gemert is te vinden op: http://www.vangemerttherapie.nl
Het telefoonnummer is: 010-5014007

Drie anderen artsen hebben zich ook gespecialiseerd in prismaglazen, de zgn. Utermöhlen Prismabril. De kosten hiervoor liggen iets lager dan bij Van Gemert:
Dr. P.E.M. Vente, Alphen a/d Rijn, telefoonnr, 0172-495666. Vente heeft een eigen website op: http://www.pemvente.com/
Drs. C.M. Biewenga-Booij, Havelte, tel. 0521 - 3 41 085. Zie ook: http://www.nvvs.nl/meniere/prismabril.htm
Drs. A. C. van Kralingen-Heijboer, Den Bommel (Goeree Overflakkee), tel. 0187 - 4 94 018


Ik heb gehoord dat cannabis of marihuana zou kunnen helpen tegen hoofdpijn. Klopt dat?
Het is nog niet helemaal duidelijk of het in alle gevallen werkt en of het direct op de pijn werkt, of helpt dat de geneesmiddelen beter worden opgenomen. Men kan er thee van zetten of het roken. Je mag wettelijk maximaal 5 gram in 1 keer kopen. Op internet staan goede en betrouwbare coffeeshops vermeld.
Recept:
1 gr. wiet
0.5 liter melk of water
Het beste is om de wietthee 's avonds te maken, dan kan het nog de hele nacht trekken. Aangezien het werkzame bestanddeel T.H.C. een harsachtige substantie is, lost dit niet in water op. Het lost wel op in melk. Als je geen melk wil gebruiken, moet je een klein klontje boter of een scheutje olie in het water doen.
Verkruimel de wiet in de melk of water met een klontje boter. Verwarm dit langzaam en laat het niet echt koken. Een half uur moet voldoende zijn om de werkzame stof te onttrekken. Als de thee is afgekoeld, zet deze dan in de koelkast. 's Ochtends vul je een half kopje met wietthee. De rest vul je bij met een thee naar eigen keuze. Het geheel kan je of in de magnetron of op een waxinelichtje opwarmen. Begin met één kopje en wacht minstens een uur. Wietthee werkt vrij snel vooral op een lege maag. Zonodig later op de dag nog een kopje nemen. De ervaring leert hoeveel en hoe vaak je dit wilt drinken.

Er bestaat een Stichting Patiëntenbelangen Medicinale Marihuana; deze stichting heeft een informatieve folder uitgegeven (telefoon: 010-2917305, fax: 010-2917306. Adres: Postbus 9170, 3007 AD Rotterdam). Zie Zie: http://www.npcf.nl/patientenorg/gids/organisatie/8677.htm
Dr. Lester Grinspoon, hoogleraar van de Harvard Medical School heeft zich in de V.S. geprofileerd als een krachtig pleitbezorger voor het medisch gebruik van marihuana, van zijn hand verschenen twee boeken nl. "Marijuana Reconsidered" en "Marijana the Forbidden Medicine". Dit laatste boek is vertaald in het Nederlands. Kijk ook eens op:
http://www.growshop.nl/
http://www.marijuana-uses.com/
http://www.cannabis.net/discus/
http://www.acmed.org/dutch/home.htm


Wat is er bekend over coffeïne?
In de USA is onderzoek gedaan naar de werking van coffeïne.

NEW YORK, NY -- August 20, 1999 -- For the pain of tension-type and migraine headaches, coffeïne is a powerful and safe addition to over-the-counter pain relievers, increasing their degree of pain relief by up to 40 percent. That was the conclusion reached by a panel of medical experts, who were convened by the National Headache Foundation this week to sort through the maze of often conflicting reports on the effectiveness of coffeïne in treating headaches.

"This is the first time headache sufferers have been provided with a clear explanation of caffeines efficacy," says Suzanne Simons, executive director of the National Headache Foundation. "Our hope is that the findings of this panel will help eliminate confusion for those who suffer headaches."

Five experts in the treatment of headache participated in the review, addressing several questions that have surrounded the use of coffeïne for headache. These included caffeines overall benefits and risks; withdrawal headache; the role of coffeïne in rebound headache; and whether it can be considered addictive.

"We concluded that coffeïne significantly increases the effectiveness of analgesics like aspirin and acetaminophen," said Roundtable chairman Jerome Goldstein, MD, director of the San Francisco Headache Clinic.

In addition to Dr. Goldstein, the Roundtable panel included: Philip Bain, MD, practicing internist and clinical assistant professor at the Medical College of Wisconsin; Merle Diamond, MD, co-director of the Diamond Headache Clinic in Chicago; Charles OBrien, MD, PhD, vice-chairman of the Department of Psychiatry at the University of Pennsylvania; and Robert Ryan, Jr., MD, director of the Ryan Headache Center in St. Louis.

According to Dr. Goldstein, two of the greatest misconceptions regarding coffeïne are its strong associations with "rebound headache," head pain caused by frequent and excessive use of pain relievers, and "withdrawal headache," which can cause headache symptoms in a person who has abruptly stopped using a pain reliever.

An examination of available research suggested to the panel that caffeine-containing medications, when used according to label directions, are not likely to cause rebound headaches.

The experts also concluded that while coffeïne withdrawal headache can occur in those who regularly consume coffeïne, it is not an important factor in the occasional use of pain relievers.

While the experts agreed that coffeïne can cause physical dependence, as evidenced by withdrawal symptoms, those effects are generally mild and there is no evidence that coffeïne is associated with the physically and socially damaging drug-seeking behaviors typically seen with serious drugs of abuse.

The Caffeine Roundtable was sponsored by the National Headache Foundation and supported by Bristol-Myers Squibb Company.


Chiropractie, helpt dat?
De berichten hierover zijn gemengd. Hier vind je meer informatie:
http://www.chiropractie.nl/
Waar vind ik informatie over Clusterhoofdpijn?
Een andere naam voor clusterhoofdpijn is de ziekte van Horton. Deze sites geven veel informatie:
http://people.zeelandnet.nl/vdwindt/migraine.htm
http://www.clusterheadaches.com/
http://www.clusterhoofdpijn.nl/
http://www.mhni.com/links_links.html

Ik heb gehoord dat Cranio sacraal zou helpen?
Deze behandelingen worden gegeven door een osteopaat. Er wordt heel voorzichtig en zachtjes met je hoofd gemanipuleerd, ze doen vrijwel niets maar het kan resultaat opleveren. Ook worden je voeten behandeld en je organen. Alles staat nl. met elkaar in verbinding. De behandeling doet absoluut geen pijn, maar je kan er duizelig van worden.
Kijk eens op:
http://www.upledger.com/
http://www.xs4all.nl/~cranio
Informatie over de therapie die een osteopaat geeft kun je vinden op:
http://www.npcf.nl/patientenorg/gids/organisatie/8677.htm

Bestaat er een goed dieet?
Een aantal mensen heeft goede ervaringen met een dieet. Dit dieet is een voorbeeld:
Absoluut niet (nooit): Voor de rest is er een aantal voedingsmiddelen die je in het begin moet laten staan en vervolgens geleidelijk bekijkt waar je geen last van krijgt. Dit zijn: Als vervanging voor koffie kun je bijvoorbeeld Pasha (cichorei) als vervanging nemen en voor thee de theïne vrije thee die in reformzaken te krijgen zijn. Voor de rode wijn kun je witte gebruiken, of je moet een absoluut sulfietvrije biologisch dynamisch geteelde rode wijn gebruiken. Wel duur, maar ook lekker.
Aan aantal mensen heeft goede ervaringen met het zgn. Specifieke Koolhydraten Dieet, een variant van het Atkins Dieet. Uitgangspunt hierbij is de glycemische index, het vermijden van koolhydraten die een snelle verhoging van het bloedsuikergehalte veroorzaken waardoor insuline aangemaakt wordt. Ga eens kijken op:
http://www.newtreatments.org
www.atkins.nl
http://www.scdiet.nl/scdietnl.php

Waarom moet ik van mijn neuroloog een middel slikken tegen epilepsie?
De medicijnen tegen epilepsie schijnen als bijwerking te hebben dat migrainepatiënten veel minder last hebben van aanvallen. Voorbeelden van medicijnen zijn Depakine (2 maal daags 500 mg.) en Topamax. Op de lijst wordt zeer positief over het effect geschreven.
Helpt gemberpoeder tegen hoofdpijn?
Veel mensen experimenteren met gember en nemen iedere morgen een mespuntje gemberpoeder opgelost in een glas water, vruchtensap of door de appelmoes. Over de mening of gemberpoeder beter werkt dan verse gember zijn de resultaten verschillend. Op Internet is erg veel over de effecten van gember te vinden.

Je kunt gember innemen in de vorm van de verse wortelstok (geschild, geraspt en tot slot fijn gehakt en uitgeperst als sap) of als gekonfijte gemberbolletjes, een siroop op basis van honing of als extract in capsulevorm. Wanneer gember wordt gedroogd, verandert de samenstelling: de gingerol, die in de verse wortelstok ruimschoots aanwezig is, verandert in de scherpere shogaol. Deze twee groepen stoffen kunnen verschillende eigenschappen hebben, waarbij de shogaol een krachtiger ontstekingsremmende en pijnstillende werking heeft. Het kan daarom verstandig zijn om gember in verschillende vormen te gebruiken en mensen met artritis of andere ontstekingsziekten hebben waarschijnlijk meer profijt van capsules met gedroogde gember in poedervorm, die te koop zijn in reformwinkels. De meeste capsules bevatten 500 milligram gember en een gebruikelijke dosis is n tot twee gram per dag. Begin met 1 capsule bij twee maaltijden per dag. Gember is niet giftig, maar als je de poedervorm inneemt op een lege maag kun je last krijgen van brandend maagzuur.
Behalve tegen migraine zou gember ook helpen tegen


Geneesmiddelenlijn, nooit van gehoord!
De Geneesmiddelenlijn is een telefonische hulplijn. De adviezen worden gegeven door apothekers. De ervaringen met de Geneesmiddelenlijn zijn erg goed. De dienstdoende apotheker vertelt je alles wat je wilt weten. Het telefoonnummer is 0800-0998877 (bereikbaar van 10.00 - 16.00 uur).
Helpt ibuprofen tegen hoofdpijn?
Meerdere mensen schrijven over de resultaten, echter wel met een eerste dosering van 600 mg. De bruistabletten zouden zelfs sneller werken.
Waar kan ik iets vinden over icepick headache (ijspriem-hoofdpijn)?
Dit is een vorm van hoofdpijn waarbij men over een korte periode uitermate pijnlijke scheuten in het hoofd voelt. De scheuten voelen zeer scherp aan, maar duren slechts een paar seconden. Een andere naam is Idiopathic stabbing headache.
Meer informatie is te vinden op:
http://imigraine.net/other/stab.html
http://biologicalunhappiness.com/mental_health/icepick_headache.htm
http://home.intekom.com/mike_berry/classify/miscella.htm#Idiopathic stabbing headache

Helpen Magnesiumtabletten?
Magnesiumtabletten hebben een positief effect. Geschreven wordt over een dagdosering van twee maal 500 mg. (voorgeschreven door een neuroloog).
Waar vind ik informatie over medicijnen?
Kijk eens op:
http://www.medicijnkosten.nl/
http://www.consumed.nl/database/geneesmiddelen/lijst1.php3
http://people.zeelandnet.nl/vdwindt/migraine.htm, bij de rubriek "medisch"

Wat doe ik tegen de misselijkheid?
Het middel Migrafin (alleen op recept) helpt goed tegen de misselijkheid èn tegen de hoofdpijn. Het moet het alleen op tijd ingenomen worden. Je wordt er helaas erg sloom van.
Bij een opkomende hoofdpijn zou heel snel Motilium geslikt moeten worden. Dit werkt tegen de misselijkheid. Sommige artsen willen dat Motilium eerst geslikt wordt (zeg 15 minuten voordat je een pijnstiller slikt) omdat dit middel de opname van de gewone pijnstillers bespoedigt. Motilium is vrij in de handel. De generieke naam is Domperidone. Je krijgt het ook in de vorm van zetpillen.
Helpt naproxen of naprosyne?
Een lezeres schrijft: 'Ik weet voor mezelf zeker dat de Aleve ( = naproxen) die ik neem bij een beginnende migraine, al een aantal keer heeft voorkomen dat ik een echte aanval heb gehad. Ik ben dus blij met mijn pijnstiller, hoewel hij me niet aanvalsvrij maakt.'

Iemand schreef dat ze 550 mg. naproxen preventief gebruikte als ze 's avonds een hoofdpijnaanval voelde aankomen en wel op advies van de huisarts bij een dreigende aanval (=2 tabletten aleve. Aleve bevat 220 mg. naproxen). Maar er wordt ook positief geschreven over 275 mg. Naproxen is trouwens goedkoper dan Aleve.


Nocturnal migraine, wat is dat?
Dit is een vorm van hoofdpijn die 's ochtends vroeg optreedt. Deze nachtelijke migraine treedt met name op bij de migrainelijder van middelbare leeftijd en ouder. De aanvalsfrequentie is hoog, dit wil zeggen, enkele keren per week tot dagelijks, en de hoofdpijn ontwikkelt zich met name 's nachts. Als gevolg hiervan, ontwaakt de persoon vaak 's ochtends met ernstige hoofdpijn of wordt hij/zij tussen 4 and 6 uur 's ochtends door de hoofdpijn uit de slaap gehaald. Niets helpt abortief tegen deze hoofdpijn behalve een krachtig geneesmiddel, zoals de Imigran-injectie. Ook niets helpt preventief behalve een calcium-instroomblokker, zoals Verapamil. Echter een goede dosering van een dergelijk geneesmiddel is meestal noodzakelijk, zoals 480 mg per dag wanneer Verapamil wordt voorgeschreven. Het resultaat is vaak indrukwekkend!
Wat kan ik doen tegen ochtendhoofdpijn?
Slaap met het raam open, hoe koud het ook is. Verder kan je bij je tandarts informeren naar een plastic kapje tegen tandenknarsen, ook al doe je dat niet. Iemand ontdekte namelijk dat hij soms keihard de kaken op elkaar klemde bij het wakker worden, en dit veroorzaakt zelfs 's nachts spanningshoofdpijn. Door het plastic kapje (splint) te gaan gebruiken (wordt op maat gemaakt) is de ochtendhoofdpijn over gegaan omdat zijn kaken zich ontspanden tijdens de slaap. Vraag echter uw tandarts hiervoor om advies daar het ook tegengesteld kan werken. Uw tandarts kan dit beoordelen. Maar neurologen stellen dat ochtendhoofdpijn een aanwijzing kan zijn voor medicijnafhankelijke hoofdpijn
Zijn er oefeningen bij spanningshoofdpijn?
Ga ontspannen zitten, buig het hoofd richting borst en leg beide handen in elkaar geslagen op je achterhoofd. Op deze manier druk je je hoofd dus op een heel ontspannen manier zover mogelijk tegen je borst. Je moet gewoon je handen op je achterhoofd laten rusten en dan voel je gewoon de nekspieren oprekken. Hou dit zo'n 20 seconden vol, laat los en kom rustig met je hoofd omhoog. Eventueel een paar keer achter elkaar doen.

Strekoefening.
Vanaf een rechtopstaand hoofd, draai ik naar links. Vervolgens draai je je hoofd - dat nu scheef staat - tegelijk naar voren en naar beneden. De spieren achter rechteroor en rechternek - zijkant rekken dan uit.

Yoga ademhalings oefening:
Je gaat in kleermakerszit zitten, rechte rug. Je legt je handen op je onderste ribben en je ademt tot aan je middenrif. Dan voel je de onderste ribben iets van elkaar wijken. Dit herhaal je; omdat je je helemaal op je ademhaling richt vergeet je je hoofd. Het vergt wat oefening maar het effect is, als je het goed doet, erg prettig!


Helpt een oogmasker?
Een lezeres: 'Ik heb een zgn oogmasker bij de HEMA gekocht, dat ligt permanent in de koelkast (niet in de vriezer, is te koud) en dat is zalig op je zere hoofd. Vervolgens smeer ik Po-ho olie van Dr. Vogel op mijn voorhoofd en slapen en leg daar de koude zak op. Dit verdooft mijn hoofdpijn. Ik gebruik dus ook zo'n coldpack die je gewoon kant en klaar bij de apotheek.'
Een andere lezer vindt Po-Ho te scherp en gebruikt liever lavendelolie.
Ik hoor dat de Pain Gone Pen helpt bij hoofdpijn
Verschillende leden van de Mailinglist hebben de Pain Gone Pen gebruikt; de meningen zijn echter verdeeld. Voor verdere vragen: sbcprins@bart.nl
Zou Reiki kunnen helpen?
Daarover zijn de berichten gemengd. Hierbij enkele informatieve sites:
http://www.antenna.nl/altned/reiki.htm
http://www.iarp.org/
http://www.reikicentrum.nl/mailing/
http://www.reikicentrum.nl/
http://www.reiki.org/
http://www.klik.nl/
Hoe zit dat met serotonine?
Serotoninegebrek leidt - naar men vermoedt - tot een soort vaatverwijding, waardoor je ogenschijnlijk te weinig bloed in circulatie hebt. Je hele lichaam reageert daarop door de bloedtoevoer naar een aantal organen af te sluiten teneinde ervoor te zorgen dat de hersenen genoeg zuurstof krijgen. Het gevolg is o.a. dat je slap wordt (spieren doen het niet meer) en dat je gaat overgeven (het maag/darm kanaal wordt ook afgesloten van bloedtoevoer).
Wat zijn triggers?
Een trigger is een factor die een aanval kan uitlokken of die migraine oproept. Het is zaak om de triggers te zoeken die bij jou van toepassing zijn en vervolgens te proberen deze te vermijden. Voorbeelden van triggers zijn:
Triptanen, wat zijn dat?
Triptanen is de verzamelnaam voor nieuwere medicijnen tegen migraine. Op deze sites vind je meer informatie:
http://www.hoofdpijnpatienten.nl/medicijnen.htm
http://people.zeelandnet.nl/vdwindt/migraine/mmedisch.htm
http://www.aerztezeitung.de/docs/2000/11/24/311f1012.asp
http://www.neurohelp.ch/triptan.htm
http://people.zeelandnet.nl/vdwindt/migraine.htm
http://home.wxs.nl/~mip/migraine.htm
http://people.zeelandnet.nl/vdwindt/migraine/minform.htm
Helpt Vitamine B2?
In het blad “Hoofdzaken” staan de positieve resultaten beschreven van een onderzoek van prof. Jean Schoenen, hoogleraar neurologie van de Universiteit van Luik naar het gebruik van Vitamine B2 (riboflavinum; 400 mg per dag)
En op Internet schreef iemand: 'Feverfew 3 times a day, 750 mg of Magnesium and 400 mg of Vitamin B2 and I¹m feeling so much better that it is amazing.'
Helpt warmte?
Dagelijkse hoofdpijn wordt in het algemeen veroorzaakt door chronisch aangespannen spieren in de nek en schouders. Warmte heeft dan een ondersteunend effect. Genoemd wordt een kersenpittengeval/hittepetit', verkrijgbaar bij een reformhuis of kruidenwinkel. Je legt het zakje ongeveer 2 minuten in de magnetron en daarna 'drapeer' je de rol om je nek.

Crèmes zoals Midalgan schijnen niet te helpen. Wel wordt Tantum genoemd, een crème die positief op gespannen spieren schijnt te werken.


Niemand begrijpt me. Ik moet me altijd verdedigen!
Helaas, dat moeten we bijna allemaal. Maar misschien helpt onderstaand wonderschone gedicht een beetje. Het gedicht is geschreven door Annie te Rietmole en komt uit het boekje "Hoofdbrekens over Hoofdzaken", een uitgave van de NVvMP ter gelegenheid van hun vijftienjarig bestaan:

Aan nicht Mien

Lieve Mien, je zal het zien
jij krijgt de pokken wel misschien.
Of uitslag, eng, met grote zweren,
of God weet wat, de tijd zal 't leren.
Maar er is verschil, mijn beste Mien.
Bij jòu is 't altijd nog: misschien.
Ik hèb migraine en niet voor even,
maar waarschijnlijk voor het leven.
Dat valt niet mee, dat is niet licht,
ik was liever zoals jij, allicht.
En wat mij daarbij zo tegen staat,
is jouw harteloos dom gepraat.
Er is geen sprankje mededogen,
slechts harde afkeer in jouw ogen.
'Heb je nu alwéér hoofdpijn?
Kom kom, zo erg zal het niet zijn.
Vooruit nou, laat je niet zo gaan,
wees flink, pak eens wat aan.
Denk eens aan véél ziekere mensen,
die zouden het ook wel anders wensen.'

Nicht Mien, dit zalvend onverstand,
ben ik spuugzat, zo onderhand.
En ik zal je, zonder lang te zeuren,
vertellen wat er gaat gebeuren.
Ik ontmoette namelijk in een café
een echte ouderwetse fee.
Plots zei dat lieve mens:
'Geneer je niet, doe gerust een wens!'
Dankbaar riep ik: 'Geef dan nicht Mien
mijn migraine voor een week of tien.
En niet zo zuinig, laat maar gaan
met alles erop en alles eraan.
Met schele ogen van de pijn
en een lap erover met azijn.
Laat haar 's nachts doodziek ontwaken
en steunend gal en water braken,
ziek over de wc-pot hangen
en huilend naar de dood verlangen.
En dan, afkeurend op een rij,
tien zure nichten Mien daarbij.
Harteloos roepen die in koor:
'Je niet zo laten hangen hoor!
Ga eens wat doen, pak eens wat aan,
kom, ga eens op je benen staan'.

Is dit geen zoete wraak, nicht Mien?
Dolgraag zou ik jouw gezicht dan zien.
En over tien heel beroerde weken,
zou ik je nog eens willen spreken.

Annie te Rietmole
1996


Terug naar de Migrainerubriek