Boterkoek

Boterkoek is heerlijk bij de koffie. In kleine puntjes of blokjes gesneden, want boterkoek is erg machtig!

Nodig:
200 g bloem
12 g basterdsuiker
200 g boter, koud en hard
1/2 theelepel zout
1 ei
rasp van 1/2 citroen

De oven voorverwarmen op 225 C. De bloem zeven; suiker, zout en boter toevoegen. De boter met 2 messen tot erwtjesgrootte snijden. Het ei loskloppen en hiervan de helft met de citroenrasp bij de bloem schenken. Met een koele hand hiervan snel een deegbal kneden.
Een speciale boterkoekvorm (met snijder, om de koek van de vorm los te maken) van 24 cm invetten en het deeg erin drukken, maar tussen deeg en wand een randje vrij houden. De bovenkant met een vochtige lepel gladstrijken. Met een mes een garnering in ruitpatroon aanbrengen. De bovenkant met de rest van het losgeklopt ei bestrijken.
De vorm bovenin (op 1 richel na) de oven schuiven en de boterkoek in 25-30 minuten goudbruin en gaar bakken.
De boterkoek bijna helemaal laten afkoelen, lossnijden, uit de vorm nemen en in kleine puntjes of blokjes snijden.

Terug naar Hollandse gerechten
Terug naar Koken met Floor