Zuurkoolschotel met gehakt in de oven
Gemakkelijk en lekker!

Nodig voor 3 of 4 personen, afhankelijk van de eetlust:
500 gram (wijn)zuurkool
500 gram rundergehakt
1 ui
1 potje crème fraiche
1 eetlepel chilipoeder
potje paprikareepjes of een rode paprika in reepjes gesneden (meer paprika mag ook, dit naar smaak), en wat héél lekker is: in plaats daarvan een half potje geroosterde paprika's, die je dan even zelf in reepjes snijdt
twee theelepels karwijzaad
wat peper en zout
100 à 200 gram oude geraspte kaas, naar smaak
aardappelen voor puree, hoeveelheid naar smaak (normaal gesproken ruim 1 kilo)
1 ei
paneermeel
boter

Bereiding:
Schil de aardappelen en maak er een luchtige puree van met boter, melk, 1 ei en wat peper.
Bak het gehakt rul (los geprakt) in de koekenpan met peper en zout en doe er de gesnipperde ui bij. Laat dit samen nog even doorbakken en doe er daarna ook het karwijzaad en de chilipoeder door.
Laat de zuurkool eerst uitlekken in een vergiet en vermeng hem daarna met de paprikareepjes en de zure room.
Neem een ingevette ovenschaal en doe onderin het zuurkoolmengsel. Daarbovenop komt dan het gehakt. Strooi daar wat geraspte kaas overheen. Tot slot komt dan de aardappelpuree die afgedekt wordt met de rest van de geraspte kaas en wat paneermeel. Het paneermeel is niet per se noodzakelijk maar zorgt voor een bruin korstje.
Verwarm de oven ongeveer een kwartier voor op 200°C (gasstand vier) en schuif de ovenschaal midden in de oven. Laat de schaal nu nog veertig minuten in de oven staan.

Smullen maar...

Terug naar Floors eigen recepten
Terug naar Koken met Floor