Cassoulet, bewerkelijk maar heerlijk, voor 5 à 6 personen

Cassoulet kun je op veel verschillende manieren klaarmaken en met verschillende ingrediënten. Wat er in elk geval in hoort is: witte bonen, knoflookworst en tenminste twee verschillende vleessoorten, b.v. lamsvlees en kip. Het vlees moet eerst afzonderlijk worden aangebraden en dan samen met de bonen gaar sudderen. Ook de hoeveelheid bonen kan variëren, alweer afhankelijk van de smaak. Je kunt minder gebruiken dan er in het recept staat.
De klassieke cassoulet moet aan het eind bestrooid worden met fijn droog broodkruim, dat dan in de oven een mooi goudgeel korstje vormt. Maar je kunt dit korstje ook weglaten.

Hier volgen twee verschillende hoeveelheden aan ingrediënten:
100 gram ontbijtspek
500 gram witte bonen of twee grote blikken
300 gram uien (ongeveer 3)
3 kruidnagels
2 laurierblaadjes
3 à 4 teentjes knoflook
50 gram boter of 4 eetlepels olie
300 gram lamsvlees in plakken of 300 gram hamlappen in stukjes
2 kippenbouten (ca. 400 gram)
1 blikje tomatenpuree (70 gram)
een kwart of een halve theelepel tijm
4 Spaanse knoflookworstjes (300 gram)
versgemalen peper en zout
50 gram fijngestampt droog broodkruim (of paneermeel)
20 gram boter of margarine

of:

100 gram ontbijtspek
500 gram witte bonen of 2 grote blikken
1 ui
2 kruidnagels
2 laurierblaadjes
2 teentjes knoflook
50 gram boter
250 gram lamslappen of hamlappen in blokjes
750 gram kippepoelet
1 eetlepel tomatenpuree
1 theelepel tijm
2 Spaanse worstjes
peper en zout
laagje wittebroodkruim of paneermeel
wat gesmolten boter

Voor beide hoeveelheden hierboven geldt: indien gewenst, een likeurglaasje cognac.

Bereiding:
Was de bonen en laat ze een nacht weken.
Smelt de boter in een braadpan en fruit hierin de ui(en). Voeg eventueel 100 gram ontbijtspek aan één stuk toe (mag ook al in stukjes gesneden). Braad het vlees en de kip aan en als ze kleur gekregen hebben voeg dan de geweekte witte bonen (met liter water of weekvocht), de gesnipperde teentjes knoflook, de tomatenpuree, de Spaanse worstjes (doe het vel eraf! en bestrooi met wat peper), de tijm, de laurierbladen, de kruidnagels (die kun je in een stuk ui steken) en wat zout en peper toe.
Leg het deksel op de pan en laat het geheel in ongeveer 1½ uur (misschien iets minder) gaar stoven. Zachtjes gaar laten worden op niet te hoog vuur! (De worstjes en het spek mogen ook al gesneden zijn).

Schep de cassoulet uit de pan in een licht beboterde ovenschotel. Verwijder daarbij de laurierblaadjes en de kruidnagels. Indien de kruidnagels in een stukje ui zaten, ook dat stukje ui verwijderen.
Voeg , indien gewenst, nu een likeurglaasje cognac toe!
Snijd de worstjes en het spek in stukjes als dat nog niet gebeurd is.
Bestrooi de cassoulet met het broodkruim en leg hier en daar vlokjes boter. Zet de schotel 5 tot 10 minuten onder een voorverwarmde grill (eventueel iets langer) of iets boven het midden in een voorverwarmde oven van 250°C/ gasovenstand 6, tot er een lichtbruin korstje is onstaan. In de oven duurt dit iets langer. Even in de gaten houden dus.

Tip1: Cassoulet kan ook in de oven gaar worden. Zet dan de voorbereide, afgedekte (met deksel of aluminiumfolie) schotel 90 - 100 minuten in een voorverwarmde oven van 175°C of gasstand 3. Ga voor het korstje op dezelfde manier als hierboven te werk.

Tip2: De Fransen roeren de korst door de cassoulet en strooien er nieuw broodkruim over voor een nieuwe korst. Dit tot 3 keer toe!

Eet smakelijk!

Terug naar Floors eigen recepten
Terug naar Koken met Floor