Limburgse kruimelvlaai (greumelkesvlaai)

Nodig:
bodem van gistdeeg (zie basisrecept hieronder)

pudding:
4 dl melk
36 gram custard
40 gram suiker

kruimeldeeg:
150 gram boter
200 gram bloem
150 gram suiker

Bereiding:
Maak met een klein gedeelte van de melk de custard en breng de rest van de melk aan de kook. Giet de custard al roerende in de kokende melk en laat dit dan nog even doorkoken. Laat de pudding al roerende afkoelen. Maak een gistdeeg volgens het basisrecept.

Gistbodem (basisrecept)

Nodig:
250 gram bloem
15 gram gist
20 gram boter
20 gram suiker
ca. 1 dl melk
zout

Bereiding:
De gist met een klein gedeelte van de melk aanmaken, de melk moet wel lauw zijn. Van de bloem, boter, suiker, aangemaakte gist en lauwe melk een deeg kneden. Het deeg goed doorkneden en met een doek afgedekt op een warme plaats laten rijzen. Wanneer het goed gerezen is, het deeg opnieuw doorkneden. De tafel en deegrol met bloem bestuiven en het deeg uitrollen, dat er een ronde plak ontstaat; dit kan men alleen bereiken door de deegrol steeds in een andere richting te bewegen. De plak deeg moet iets groter zijn dan de vorm, zodat ook de opstaande rand gevormd kan worden. Vet dan de vlaaivorm in en doe het deeg erin over. Druk met de handen langs de zijkanten zodat de rand goed aangedrukt zit. Vorm de opstaande rand en leg het overgebleven deeg over de rand heen. Rol dan met de deegrol over de rand zodat de restjes deeg er vanaf vallen. Laat de vlaaibodem opnieuw op een warme plaats rijzen, tot u duidelijk ziet dat het deeg gezwollen is. Prik de bodem dan hier en daar met een vork in.

Kruimeldeeg

Bereiding:
Snijd de boter met de bloem en de suiker in een diepe kom klein. Kneed daarna met een koude hand dit deeg fijn tot het vrij los aan elkaar hangt.

Doe de pudding op de vlaaibodem en dan de kruimels er overheen. Bak de vlaai in een oven van 200°C (gasstand 4) in 20 minuten.

Terug naar Hollandse gerechten
Terug naar Floors eigen recepten
Terug naar Koken met Floor