Botercake, gemarmerde cake en chocoladecake

Botercake: voor een cakevorm van 2 liter inhoud

Nodig:
200 gram zachte (room)boter
200 gram fijne kristalsuiker
mespunt zout
2 zakjes vanillesuiker (of de geraspte schil van ½ citroen)
4 eieren
100 gram bloem, gezeefd met
100 gram zelfrijzend bakmeel

Bereiding:
Beboter de vorm, bestuif hem met bloem en tik de overtollige bloem uit de vorm. Verwarm de oven tijdig voor op 150-175C of gasovenstand 2-3.
Roer de boter met suiker, zout, vanillesuiker (of geraspte citroenschil) met een houten lepel of mixer tot een luchtige massa. Roer er één voor één de eieren door. Voeg het volgende ei pas toe nadat het vorige geheel in het mengsel is opgenomen. Klop het deeg nog verder luchtig. Roer er dan met de hand, bij gedeelten, het bloem met zelfrijzend-bakmeelmengsel door. Het deeg moet in punten van de lepel vallen.
Vul de cakevorm voor tweederde met het deeg. Strijk het deeg aan de smalle zijkanten wat omhoog en maak een "gootje" overlangs in het midden van het deeg.
Zet de cakevorm op het rooster op de onderste richel in de voorverwarmde oven. Bak de cake in 80-90 minuten gaar en goudgeel. Met een satéprikker kan men voorzichtig controleren of de cake gaar is. Hij moet er droog en schoon uitkomen, maar niet kurkdroog. Dan is de cake gaar.
Draai de cakevorm om op een taartrooster (of zoiets) en laat de cake 10 minuten afkoelen met de cakevorm er nog overheen. Neem deze er dan af en laat de cake zonder vorm 10 minuten staan. Zet de vorm er dan weer overheen en laat het gebak verder afkoelen.

Gemarmerde cake

Bereiding:
Gebruik de ingrediënten als aangegeven bij het recept voor botercake. Beboter de cakevorm en maak het deeg op dezelfde wijze. Doe dan de helft van het deeg in een kom. Roer 2 eetlepels cacaopoeder aan met 1 eetlepel warm water en meng er 3 eetlepels suiker door. Roer dit mengsel door de helft van het deeg.
Vul de cakevorm laag om laag met wit en donker deeg. Ga dan met een vork kriskras door het deeg, maar raak de zijkanten niet. Bak de cake verder zoals aangegeven.

Chocoladecake

Bereiding:
Gebruik de ingrediënten van de botercake en meng door het deeg: 250 gram cacaopoeder, aangelengd met 2 eetlepels warm water en 60 gram suiker. Verder op dezelfde manier te werk gaan als bij de botercake.

Terug naar Floors eigen recepten
Terug naar Koken met Floor